تاریخ انتشار: ۲۳:۰۰ - ۰۷ دی ۱۴۰۰

اعتیاد کودکان و نوجوانان؛ حوزه‌ای که متولی ندارد!

مدیر موسسه کاهش آسیب «نور سپید هدایت» می‌گوید: معمولا موضوع اعتیاد و افراد معتاد به سازمان بهزیستی مربوط است، اما این سازمان در مورد معتادان زیر ۱۸ سال رویکرد دیگری در پیش گرفته و آن‌ها را مربوط به وزارت بهداشت می‌داند و مسئولیت را بر گردن دیگری انداخته است.

آسیب اعتیاد کودکان و نوجوانان

جامعه ۲۴، در ذهن ما کودکی و نوجوانی یعنی به دور از هر دغدغه و ناراحتی؛ دوره‌ای که فرد هیچ مسئولیتی حس نمی‌کند و تنها درصدد لذت‌ بردن از زندگیست. اما این دوران همیشه هم این‌گونه نیست به‌ویژه اگر از بد روزگار در محیطی درگیر با اعتیاد باشید و یا به دلایلی به آن دچار شوید. در این هنگام چه باید کرد؟ آیا دولت به مردم در این زمینه امکانات خاصی ارائه می‌دهد؟ این مسئله تا چه اندازه دغدغه مسئولان کشور است؟ به‌راستی آن‌ها تا چه اندازه نگران افزایش شمار کودکان و نوجوانان معتاد در جامعه‌اند؟

جوامع امروزی در معرض شدیدترین آسیب‌های اجتماعی‌ قرار دارند که برخی از آن‌ها نوظهور نیز هستند. در چنین وضعیتی کشوری از توان بالاتری برای پیش‌گیری از آسیب‌ها و رفع آن‌ها برخوردار است که از شاخص‌های رفاهی بالاتری نیز برخوردار باشد آنچنانکه به دلیل پایین بودن شاخص‌های رفاهی در ایران شاهد رشد روزافزون حاشیه‌نشینی و به تبع آن، افزایش آمار خانواده‌های تنگدست و افزایش بزه و باز تولید آسیب در میان نسل‌های گوناگون هستیم.

اعتیاد کودکان و نوجوانان از آسیب‌های به شدت تلخی است که به دلایل گوناگون از جمله فقر فرهنگی و اقتصادی، بسیاری از این گروه سنی را در دام خود انداخته است. این درحالی است که درمان اعتیاد کودکان و نوجوانان تمهیدات ویژه‌ای را می‌طلبد و با درمان اعتیاد بزرگسالان متفاوت است. 

شوربختانه امروز در کشور آمار دقیقی از کودکان و نوجوانان دارای اعتیاد در کشور وجود ندارد مسئله‌ای که این پرسش را به‌وجود می‌آورد که علت این پنهان‌کاری چیست؟ در نبود آمار دقیق شیوع و شناسایی این گروه چگونه می‌توان برنامه دقیقی برای رفع این معضل تدوین کرد؟ این بسیار مهم است که امروز آمار اعتیاد کودکان و نوجوانان در کشور به‌اندازه‌ای رسیده که نمی‌توان از آن چشم‌پوشی یا آن را انکار کرد، اما آمار‌های متناقض از اعتیاد کودکان باعث شده حتی سازمان بهزیستی به عنوان متولی درمان اعتیاد، خبر دقیقی از شمار کودکان و نوجوانان معتاد در کشور نداشته باشد.

ارجاع کودکان و نوجوانان معتاد به بیمارستان‌های اعصاب و روان

سپیده علیزاده، روانشناس و مدیر موسسه کاهش آسیب «نور سپید هدایت» می‌گوید: شوربختانه در کشور آمار دقیقی از کودکان و نوجوانان درگیر اعتیاد نداریم و شاید یکی از دلایل آن این باشد که در کشور مرکزی برای خدمات‌رسانی به این قشر آسیب‌پذیر جامعه وجود ندارد. ما در کشور مرکزی نداریم که به کودکان و نوجوانان معتاد زیر ۱۸ سال خدماتی ارائه دهد اگر هم چنین مرکزی وجود دارد ما که درون بحران بوده و در این حوزه فعالیت می‌کنیم و هر روز با بچه‌های درگیر با اعتیاد سروکار داریم از وجود آن بی‌خبریم.

او ادامه می‌دهد: معمولا موضوع اعتیاد و افراد معتاد به سازمان بهزیستی مربوط است، اما این سازمان در مورد معتادان زیر ۱۸ سال رویکرد دیگری در پیش گرفته و آن‌ها را مربوط به وزارت بهداشت می‌داند و مسئولیت را بر گردن دیگری انداخته است.

این روانشناس می‌افزاید: وزارت بهداشت هم در این مورد هرگز صحبت و اظهارنظری نکرده است و تا جایی که می‌دانم کودکان و نوجوانان درگیر با اعتیاد را به بیمارستان‌های اعصاب و روان ارجاع می‌دهند. موضوع و پرسش این‌جاست که آیا یک نوجوان ۱۷ ساله‌ای که با اعتیاد دست به گریبان است حاضر است برای درمان به بیمارستان روانی رفته و بپذیرد که آن‌جا بستری شود؟ آیا یک نوجوان دارای اعتیاد خود را بیمار اعصاب و روان می‌داند؟ این راه‌کار تا چه اندازه می‌تواند عملیاتی باشد؟ با فرض این‌که بیمارستان اعصاب و روان جای مناسبی برای درمان افراد مبتلا به اعتیاد باشد آیا در کشور بیمارستان‌هایی تخصصی با فضای مناسب و جذاب طراحی شده است تا بتوان کودکان و نوجوانان را که پتانسیل بالایی برای درگیری با آسیب‌های اجتماعی دارند به آنجا فرستاد تا خدمات رایگان بگیرند و درمان شوند؟ تمامی این مسائل سال‌هاست که در ایران بلاتکلیف مانده و کسی هم گویا برای آن دغدغه‌ای ندارد.

مدیر موسسه «نور سپید هدایت» در مورد وزارت بهداشت و پیگیری‌هایی که در این زمینه شده است می‌گوید: من در این زمینه پیگیری خاصی انجام نداده‌ام و البته از جایی هم در مورد وجود مراکزی برای ارائه خدمات به کودکان و نوجوانان معتاد چیزی نشنیده‌ام . یک بار هم در این مورد صحبت کردم که به مذاق کسی خوش نیامد، اما واکنش یا پاسخی هم ندادند.


بیشتر بخوانید: حاشیه‌نشینی حاصل سیاست‌های ناکارآمد حاکمیت/ دولت پدیدآورنده حاشیه‌نشینی، نمی‌تواند مشکلات را حل کند


چه کسی متولی کودکان دارای اعتیاد است؟

علیزاده تصریح می‌کند: امور افراد زیر ۱۸ سال به امور اجتماعی سازمان بهزیستی مربوط است، اما اگر فرد در این سن معتاد باشد از حیطه مسئولیت آن‌ها خارج می‌شود و وزارت بهداشت متولی آن است، اما از این‌که این نهاد تا چه اندازه در این زمینه دغدغه دارد و خود را مسئول می‌داند آگاهی ندارم. نباید فراموش کنیم که رفتار و کار با این قشر از جامعه که درگیر اعتیادند کاریست بسیار تخصصی و دشوار و نیاز به کاری همه‌جانبه دارد.

او اظهار می‌کند: اعتیاد در میان نوجوانان بیش‌تر است چراکه شما با کسی روبه‌رویید که خود را رویین‌تن می‌داند و هرگز فکر نمی‌کند مواد مخدر می‌تواند او را نابود کند. او به این نمی‌اندیشد که در ادامه استفاده از این مواد به کارتن‌خوابی می‌انجامد. او امروز از مواد مخدر استفاده می‌کند تا به اصطلاح «های» شود و امید به زندگی و اعتمادبه‌نفسش بالا رود این افراد در واقع  در مواد هر آن‌چه ندارند را جستجو می‌کنند.

مدیر موسسه «نور سپید هدایت» خاطرنشان می‌کند: درگیری با اعتیاد این‌گونه نیست که بگوییم تنها شامل قشر خاصی از افراد و خانواده‌هاست و تنها آن‌ها هستند که با این مسئله دست‌به‌گریبانند اگرچه چرخه آسیب‌های اجتماعی در میان خانواده‌هایی که آسیب‌دیده‌اند بیشتر در جریان است و آن‌ها و فرزندانشان را بیشتر در معرض ابتلا قرار می‌دهد، اما شوربختانه در سال‌های اخیر جو فرهنگی کشور به سمتی حرکت کرده است که مهمانی‌هایی با نام سایکو و مصرف موادی مانند کمیکال مد شده که اعتیاد را به‌سوی خانواده‌های مرفه هم کشانده است.


بیشتر بخوانید: من یک دندانپزشک تجربی، اما معتاد هستم


جای خالی آگاهی رسانی درباره اعتیاد در کشور 

این فعال حوزه آسیب‌های اجتماعی درباره علائم درگیری کودکان و نوجوانان به اعتیاد می‌گوید: شوربختانه تمامی خانواده‌های ایرانی در مورد اعتیاد فرزندان و علائم، نشانه‌ها و هشدار‌های آن آگاه نیستند و نمی‌دانند در این مورد باید چه کنند و راهکار و واکنش درست چیست. از سوی دیگر نشانه‌های اعتیاد از فردی به فرد دیگر و از خانواده‌ای به خانواده دیگر متفاوت است. برای نمونه ما نمی‌توانیم بگوییم تمامی بچه‌ها به هنگام مصرف مواد چشمانشان قرمز می‌شود یا سرگیجه دارند و به همین شکل هم رفتار و واکنش‌های هر خانواده با دیگری باید متفاوت و متناسب با فرزند خود باشد بنابراین کاریست تخصصی که نیاز به آموزش و مشاوره‌های فردی دارد. ما باید آموزش را به‌گونه‌ای پیش ببریم که خانواده و مدارس و جامعه در این زمینه آگاهی هماهنگی داشته باشند و نکته مهم این است که آموزش باید با پیشرفت فناوری در جامعه همخوانی داشته باشد.

علیزاده به موضوع جالبی در این مورد اشاره کرده و می‌گوید: متاسفانه برخی از خانواده‌ها از انگ داشتن اعتیاد و معتادبودن فرزند خود هراس دارند به همین دلیل در کمک‌گرفتن برای درمانش کوتاهی می‌کنند و آن را به تاخیر می‌اندازند که سبب بروز مشکلاتی در جامعه می‌شود و گاهی هم بچه‌ها موضوع را با خانواده‌ها مطرح نمی‌کنند و یا اگر این کار را انجام دهند بسیار دیر است و تمامی این مسائل سبب می‌شود تا آمار اعتیاد هر روز در کشور بیشتر شود و هر روز شاهد جوانان بیشتری باشیم که در این دام گرفتار شده‌اند. ‎

به نظر می‌رسد مسئولان کشور در مورد اعتیاد کودکان و نوجوانان هنوز در مرحله انکارند و شاید همین موضوع هم سبب شده است تا مراکز تخصصی برای این قشر از جامعه وجود نداشته باشد اگرچه تاکنون بار‌ها و بار‌ها اظهارنظر‌هایی در این زمینه مطرح شده است.

مدیر موسسه «نور سپید هدایت» که سال‌هاست در حوزه آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد فعالیت می‌کند و از نزدیک با اقشار آسیب‌دیده جامعه در ارتباط است، می‌گوید: باید بگویم ما تا امروز برای اعتیاد و کودکان نوجوانان در کشور هیچ کاری انجام نداده‌ایم و امروز هم نتیجه آن را می‌بینیم که روز به روز بر آمار این گروه افزوده می‌شود و آسیب‌هایی که با آن دست به گریبان هستند نیز ژرف‌تر می‌شود. تا جایی‌که برگرداندن آن‌ها به زندگی عادی و بدون مواد مخدر دشوار است.

او می‌افزاید: موضوع مهم دیگری که وجود دارد روند درمان اعتیاد در میان بزرگ‌سالان و کودکان و نوجوانان است که در کشور ما به تفاوت میان این دو توجه نمی‌شود. باید دقت داشته باشیم که درمان اعتیاد در میان قشر کودک و نوجوان شیوه و پروتکل‌های ویژه و مخصوص به خود را دارد که به‌کلی با روش‌های درمانی بزرگ‌سالان متفاوت است. برای نمونه در تهران کمپی برای درمان اعتیاد افراد زیر ۱۸ سال نداریم و اگر کمپ‌های بزرگ‌سالان فردی زیر ۱۸ سال را پذیرش کنند تبعات قانونی فراوانی دارد که معمولا سبب سرباززدن مسئولان این مراکز می‌شود بنابراین، این فرد بیش‌ از پیش از جامعه رانده و به سمت مواد کشیده و هدایت می‌شود. ‎‌

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر