تاریخ انتشار: ۱۹:۴۸ - ۱۱ فروردين ۱۴۰۰

فعالیت معدنی در ارتفاع ۲ هزار متری دماوند

فعالیت یک معدن در ارتفاع بیش از ۲ هزار متری کوه دماوند که در محدوده آثار میراثی و طبیعی ملی ایران است در حالی همچنان ادامه دارد که هرگونه تخریب در این ارتفاع طبق قانون جرم محسوب می‌شود.

فعالیت معدنی در ارتفاع ۲ هزار متری دماوند

اقتصاد۲۴ - در نخستین روز از فروردین ماه ۱۴۰۰ سندی در خبرگزاری مهر منتشر شد که از صدور رأیی حکایت می‌کرد که بیش از ۷ سال پیش در شورای عالی معادن کشور برای حفاظت از میراث طبیعی تاریخی ملی دماوند صادر شده بود که بر طبق آن، باید از صدور هرگونه فعالیت معدنی در کل دامنه و قله کوه دماوند خودداری می‌شد و معادنی که در ارتفاع بیش از ۱۷۰۰ متر در سال‌های ۹۲ _ ۹۱ فعال بوده‌اند باید با مدیریت امور معادن و صنایع معدنی و همکاری سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها تعیین تکلیف می‌شدند.

با انتشار تصویر این رأی لازم الاجرا توضیح داد که بر اساس این رأی صریح باید تمامی فعالیت‌های معدنی در دامنه و قله دماوند متوقف شود. درواقع این رأی می‌توانست سرنوشت دماوند را که سال‌های سال است در معرض دست اندازی‌ها و تخریب‌های متعددی است، تغییر دهد، اما متأسفانه این رأی لازم‌الاجرا سالهاست به فراموشی سپرده شده و مطالبه گران از آن بی خبر بودند.

بعد از انتشار این سند مهم، اسنادی از فعالیت یک معدن در ارتفاع بیش از ۲ هزار متری کوه دماوند که در یال جنوب شرقی قله واقع است و رمپ ورودی آن از ارتفاع ۲۱۸۰ شروع می‌شود به خبرگزاری ارسال شد که مکاتبات اداری نشان می‌دهد این معدن تا ارتفاع ۲۴۳۰ نیز امتداد دارد و مسئولان امر نه تنها بر طبق رأی شورای عالی معادن بلکه طبق قوانین جاری کشور بر تعطیلی فعالیت آن تاکید کرده بودند.

در نامه‌ای که از سوی مدیرکل میراث فرهنگی استان مازندران خطاب به مدیرکل محیط زیست و مدیرکل آبخیزداری این استان نوشته شده است، عنوان شده که نسبت به اجرای بند ۲ رأی شورای عالی معادن که تاکید شده معادن بیش از ۱۷۰۰ متر که در سال‌های ۹۲ _ ۹۱ فعال بوده‌اند با مدیریت امور معادن و صنایع معدنی و همکاری سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها فعالیت این معدن تعیین تکلیف شود.

مدیرکل میراث فرهنگی استان مازندران همچنین در نامه‌ای جداگانه به رئیس سازمان صنعت، معدن، تجارت این استان با ارسال گزارش مستندات از فعالیت این معدن خواستار ارسال گزارش از آخرین اقدامات انجام شده از سوی این سازمان شده است.

هرگونه دخل و تصرف در اراضی مشمول این مناطق تابع مقررات ویژه‌ای بوده و سازمان حفاظت محیط زیست قائم مقام کلیه سازمان‌ها و وزارتخانه‌های دیگر است. بر اساس قانون مجازات اسلامی هر شخصی در اثرات طبیعی و ملی تصرف کند و یا تخریبی انجام دهد باید مجازات شود.


بیشتر بخوانید: تخریب و قلع و قمع تنها راهکار مبارزه با ساخت و ساز غیرمجاز نیست


دماوند بلندترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا و خاورمیانه شناخته شده است، این کوه که جزو کوه‌های نادر در دنیا است و دارای ابعاد اساطیری و ارزش‌های طبیعی است، در سال ۸۷ به عنوان اولین میراث طبیعی در فهرست آثار ملی ثبت شد تا از هرگونه فعالیتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت در آن می‌شود، جلوگیری شود. اما ایجاد بالاترین نگاه حفاظتی به آن هم باعث نشد که در سال‌های گذشته در معرض دست اندازی قرار نگیرد و بار‌ها دو سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها به عنوان دستگاه‌های ناظر بر حفاظت از این میراث ارزشمند، نسبت به تعرضات و فعالیت‌های افسارگسیخته معدنی (حتی در ارتفاع ۲۲۰۰ به بالا که عرصه دماوند محسوب می‌شود)، اعتراض کردند.

محمد داسمه حقوقدان و وکیل چند پرونده محیط زیستی با اشاره به اینکه فعالیت این معدن از ۳ جهت مورد اشکال است تصریح کرد: قرارگیری این معدن در اراضی تحت حفاظت محیط زیست، ثبت به عنوان اثر ملی طبیعی میراث فرهنگی و رأی قطعی و لازم الاجرا شورای عالی معادن سه مستند حقوقی است که موید غیرقانونی بودن فعالیت معدن ملک آباد است. بر اساس قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و قانون حفاظت از جنگل‌ها و مراتع هرگونه دخل و تصرف در مناطق چهارگانه محیط زیستی تابع مقررات ویژه‌ای است.

این وکیل دادگستری تاکید کرد: دماوند از ارتفاعات بالای ۲ هزار و ۲۰۰ متر در دسته مناطق چهارگانه موضوع بند الف ماده ۳ قانون حفاظت و بهسازی قرار گرفته و از طرفی در اجرای تبصره ماده ۲ قانون تشکیل میراث فرهنگی و گردشگری مصوب ۸۲/۱۰/۲۳ مجلس شورای اسلامی به عنوان آثار ملی طبیعی میراث فرهنگی هم قرار گرفته و ثبت ملی شده است؛ بنابراین علاوه بر اینکه دماوند از دسته مناطق چهارگانه است و قواعد قانون حفاظت و بهسازی و قانون حفاظت از جنگل‌ها و مراتع بر آن مترتب شده و به دلیل ثبت ملی در فهرست آثار ملی طبیعی میراث فرهنگی بر اساس کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات نیز طبق مواد ۵۵۸ الی ۵۶۹ هرگونه تخریب و دستکاری اثرات طبیعی و میراثی جرم محسوب می‌شود و مجازات در انتظار مخربان است.

این درحالی است که بر طبق این نامه ۱۰ سال پیش مدیرکل سازمان میراث فرهنگی مازندران نسبت به فعالیت ممنوعه و تخریب حریم این اثر طبیعی و ملی به رئیس سازمان صنایع و معادن مازندران هشدار داده بود.

فعالیت معدن در دماوند فعالیت معدن در دماوند فعالیت معدن در دماوند فعالیت معدن در دماوند فعالیت معدن در دماوند
منبع: مهر
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تعهدات بیمه تکمیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بازنشستگان

هشدار برف و سرما به این ۱۸ استان

پیش بینی آینده مذاکرات هسته ای ایران و اروپا

عکس/ سنگ تمام استقلالی‌ها برای عالیشاه

فیلم/ پرداخت یارانه به بازی تایید و تکذیب رسید

عکس/ سنگ‌نگاره شاهنشاه ساسانی در حال دادن گل به همسرش

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو