اقتصاد ۲۴- همتی درباره لزوم اقدامات کنترل مالی گفت: متاسفانه منابع مالی بانکی وسوسه انگیز است و میتواند رانت ایجاد کند و این طبیعی است که برخی بخواهند از این رانت بهره بگیرند. ما هم باید سیستم بانکی منظم و تحت کنترل داشته باشیم و اعتبارسنجی درستی انجام شود که بتوانیم این منابع را به تولید و سرمایه گذاری هدایت کنیم و نتیجه اش تولید باشد که خودش ضد فساد است.
رئیس کل بانک مرکزی در روزهای آغازین سال ۱۴۰۰، از ابزارهای کنترلی بانکی نام برده و گفت: ما سه اقدام مهم را در بانک مرکزی شروع کرده ایم: اقدام اول اعتبارسنجی است؛ سامانه سماد در بانک مرکزی راه افتاده و از سال گذشته فعال شده و بانکها تمام اعتباراتی را که ارائه میدهند باید در این سامانه ثبت کنند و ما در هر لحظه میتوانیم رصد کنیم که چه وامهایی به چه کسانی پرداخت شده و چه وثیقههایی دریافت شده است.
این سامانه در حال حاضر اجرایی شده و درحال فعالیت است و من اعتقاد دارم تاثیر خوبی دارد.
وی با اشاره به موضوع بدهکاران بانکی اظهار داشت: در حال حاضر در کمیته فرادستگاهی در بانک مرکزی، تمام بدهکاران بانکی دانه درشت و تمام کسانی که به دلایلی از سیستم بانکی سواستفاده کرده اند دراین کمیته مطرح میشوند و با همکاری خیلی خوب قوه قضاییه، منابع بسیار قابل توجهی را برگردانده ایم به سیستم بانکی.
روش کار به این صورت است که اسامی این بدهکاران بزرگ که ۱۱ نفر بودند را به نماینده قوه قضاییه اعلام کرده ایم، این افراد حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان به سیستم بانکی بدهکار بوده اند که توانسته ایم حدود ۳۰ هزار میلیارد یعنی نزدیک به ۳۰ درصد آن را برگردانیم و بقیه پروندهها هم در حال اجراست.
همتی در توضیح اقدام دوم گفت: اقدام دوم، محدودیت در ترازنامه بانک هاست که از زمستان گذشته آغاز شده و از امسال به طور جدی مانیتور خواهیم کرد. ترازنامه بانکها باید در چارچوب رشد قابل قبولی باشد و نتوانند با استفاده از قدرت حاکمیتی که دارند منابع را به سمت فعالیتهای ریسک دار و سفته بازی ببرند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به برنامههای توسعهای بانک مرکزی در کنترل بازار بانکی و مالی، ادامه داد: اقدام سوم که خیلی مهم است، مبارزه با پول شویی است. ما کارهای خیلی خوبی را از اواخر ۹۷ شروع کردیم و الان دارد به نتیجه میرسد و آن کنترل تراکنشهای بانکی و مبارزه با پول شویی و هرگونه ارتباطات بانکی است. این اقدام بسیار موثر بوده و بخشی از کنترل نرخ ارز و کنترل فساد به همین دلیل بوده است.
این اقدامات در حال توسعه هستند و به عنوان مثال با این اقدام کمک خوبی میتوانیم بکنیم به سازمان امور مالیاتی، چون همه تراکنشهای بانکی را بر اساس مقرراتی که ابلاغ کرده ایم کنترل میکنیم.