اقتصاد۲۴ - هر مادهای که سبب واکنشهای آلرژیک شود، آلرژن نامیده میشود. آلرژنها ممکن است در غذا، نوشیدنی و در محیط اطراف وجود داشته باشند. بیشتر آلرژنها بیخطر هستند و روی اکثر افراد، هیچ تأثیری ندارند.
وقتی فردی مبتلا به آلرژی با آلرژن تماس پیدا میکند، واکنشهای آلرژیک، فورا اتفاق نمیافتند. سیستم ایمنی بدن بهمرور نسبت به این ماده حساسیت نشان میدهد و سپس واکنشهای بیش از حدی بروز خواهد داد.
ممکن است تصور جامعه از آلرژی، گرفتگی بینی و سرفههایی باشد که در شروع هر فصل جدید اتفاق میافتند، اما برخی از این واکنشهای آلرژیک میتوانند تهدیدکننده زندگی باشند.
دکتر طاهر چراغی در گفتگو با ایسنا، آلرژی را واکنش افراطی و غیر عادی سیستم ایمنی بدن نسبت به موادی دانست که در ظاهر ضرری برای انسان ندارند و اظهار کرد: مواد آلرژی زا مانند گرده گیاهان میکروب و ویروس نیستند، اما سیستم ایمنی ما به صورت افراطی و غیر عادی نسبت به آنان واکنش نشان میدهد.
وی افزود: در آلرژی، این واکنش غیر عادی سیستم ایمنی است که باعث اختلال در ارگانهای مختلف بدن شده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد میکند؛ نه عامل آلرژی زا.
این فوق تخصص آلرژی و آسم، با بیان اینکه مواد آلرژی زا در ارگانهای مختلف بدن علائم متفاوتی دارند، تصریح کرد: وقتی یک ماده آلرژی زا مانند گرده گل و گیاه وارد بدن میشود، قرمزی، آبریزش و خارش چشم و احتقان، خارش و آبریزش بینی را به دنبال دارد و باعث عطسههای مکرر و گرفتگی بینی، سرفه، خس خس و تنگی نفس میشود.
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای درمان سینوزیت
چراغی، ایجاد خارش، کهیر و اگزما در پوست و بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال و استفراغ را از دیگر علائم آلرژی دانست و گفت: آلرژی گاهی همزمان همه این ارگانها را درگیر کرده و با ایجاد شوک آنافیلاکسی، حیات فرد را به خطر میاندازد.
وی عامل بروز آلرژی را عدم تعادل سیستم ایمنی دانست و عنوان کرد: تغییر سبک زندگی بشر موجب شده سیستم ایمنی از تعادل خارج شود، زیرا انسان در گذشته زندگی سنتی و کشاورزی داشت و با طبیعت و گیاهان و حیوانات در ارتباط بود لذا چالش انسان با میکروبهای مفید باعث تقویت سیستم ایمنی میشد.
این فوق تخصص آلرژی و آسم، با بیان اینکه انسان در دنیای مدرن با تولد به روش سزارین از روز نخست به سمت آلرژی میرود، خاطرنشان کرد: واکسن ها، آنتی بیوتیک ها، غذاهای پاستوریزه و زندگی بهداشتی ما را از میکروبها دور کرده و اگرچه عفونتها کمتر شده، اما آلرژیها و بیماریهای خودایمنی افزایش یافته و تعادل سیستم ایمنی را بر هم زده است.
وی ۲۰ تا ۴۰ درصد افراد را درگیر با آلرژی دانست و اضافه کرد: آلرژی زمینه ژنتیکی دارد که عوامل آشکارساز محیطی سبب بروز این بیماری میشود.
چراغی، با اشاره به شباهتهای علائم سرماخوردگی، آنفلوانزل و کرونا با آلرژی، یادآور شد: در آلرژی شاهد گرفتگی و آبریزش بینی هستیم که در سرماخوردگی و آنفلوانزا نیز وجود دارد، اما آن چیزی که آلرژی را از عفونتها افتراق میدهد، عدم وجود تب است.
این فوق تخصص آلرژی و آسم، وجود تب را نشانه عفونت ویروسی و باکتریال دانست و اظهار کرد: در آلرژی همچنین شاهد خارش چشم و بینی هستیم.
وی با بیان اینکه کروناویروس ارگانهای مختلف بدن را درگیر میکند و در بروز علائم بیماری بسیاری تقلیدی است، خاطرنشان کرد: کووید۱۹ علائم بسیاری از بیماریها را دارد لذا در صورت بروز آبریزش چشم و بینی و سرفه و عطسه احتقان، اگر نشانهای از خستگی و کوفتگی و بی اشتهایی و کاهش بویایی و چشایی وجود نداشت، تشخیص آلرژی است؛ نه کرونا. البته مراجعه به پزشک متخصص در این شرایط توصیه میشود تا بتوانیم در هفته نخست از کرونا پیشگیری کنیم.
چراغی، با تاکید بر لزوم پیشگیری از عوامل آلرژی زای داخل خانه و فضای آزاد، تصریح کرد: استان گیلان اقلیم مرطوبی دارد و رطوبت بالا سبب رشد قارچها و کپهای هوایی و موجود ریزی به نام هیره (مایت) میشود لذا مردم از قرار دادن فرش و بافتنی در خانه پرهیز کنند. حیوانات خانگی و گلهای طبیعی نیز سبب بروز علائم آلرژی میشود.
وی استفاده افراطی از مواد شوینده، سفیدکننده، خوشبوکننده، الکل و وایتکس را نیز سبب آشکار شدن آلرژی دانست و گفت: آلرژیها به دو دسته فصلی و غیر فصلی تقسیم میشوند لذا افراد از مصرف خودسرانه داروهایی مانند سیتریزین خودداری کنند و تحت مداوای پزشک قرار گیرند.