اقتصاد۲۴ - حالا دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی میگوید که در صورت اجرای این مصوبه، بیبروبرگرد لوازم خانگی گران میشود و تبعاتی نیز متوجه تولیدکنندگان خواهد شد. ماجرا به بند (و) تبصره ۷ قانون بودجه امسال محل افزایش درآمد دولت از محل عوارض گمرکی برمیگردد که براساسآن نرخ ارز محاسبه ارزش گمرکی کالاهای وارداتی به استثنای کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی در سال ۱۴۰۰ در همه موارد ازجمله محاسبه حقوق ورودی، براساس برابری نرخ سامانهای. تی. اس بانک مرکزی در روز اظهار که نرخی نزدیک به بازار است، محاسبه میشود.
همچنین براساس این تبصره نرخ چهار درصد حقوق گمرکی برای کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی و همچنین نهادههای کشاورزی و دامی به یک درصد و برای سایر کالاها به دو درصد ارزش گمرکی کالا کاهش پیدا کرد و در جزئی دیگر تأکید شد مبلغ ریالی حقوق ورودی کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی و نهادههای کشاورزی و دامی نسبت به سال قبل (۱۳۹۹) نباید افزایش یابد. کالاهای اساسی بهعنوان نیاز اصلی مردم، همچنان برای واردات ارز چهارهزارو ۲۰۰ تومانی دریافت میکند و از سویی محاسبه حقوق ورودی آن نیز افزایش نداشته و با نرخ ترجیحی است. طبق گزارشهای گمرک، نیمی از واردات، کالاهای اساسی و نیمی دیگر غیراساسی است که از این کالاهای غیراساسی بیش از ۸۰ درصد به اقلام تولید اختصاص دارد؛ بنابراین این مصوبه بیش از همه، تولیدکنندگان را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
بیشتر بخوانید: تخلفات کرونایی را چگونه گزارش کنیم؟
در این زمینه عباس هاشمی در گفتگو با ایسنا از ارسال نامهای دراینباره به وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و بانک مرکزی خبر داد و گفت: به نظر میرسد گمرک هم برای اجرای این مصوبه با ابهاماتی روبهرو است. هر سال کتاب آییننامه مقررات صادرات و واردات اوایل سال چاپ و توزیع میشد که ملاک عمل واردات و تولید بود؛ اما امسال هنوز این آییننامه منتشر نشده است. بااینحال هیئت دولت با مصوبهای بخشی از تعرفهها را اعلام کرده و همزمان نرخ ارزی که در محاسبه تعرفه ورودی استفاده میشد، از چهارهزارو ۲۰۰ تومان به سنا تغییر کرده است.
بر این اساس با حقوق ورودیهای مشخصشده در آییننامه مقررات صادرات و واردات سال ۱۳۹۹، حقوق ورودی کالاها ممکن است افزایش پیدا کند. دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی در پاسخ به سؤالی درباره میزان تأثیر این مصوبه بر افزایش قیمت لوازم خانگی گفت: به طور میانگین ۳۰ تا ۳۵ درصد مواد اولیه لوازم خانگی به لحاظ ارزشی از طریق واردات تأمین میشود که این درصد در کالاهای مختلف متفاوت است. برای مثال در کالاهای گازی تقریبا پنج درصد و در تلویزیون ۶۰ تا ۶۵ درصد است.