اقتصاد۲۴ - قدمت پدیدهی ارز دیجیتال در جهان تنها حدود یک دهه است و قدمت صرافیها و بازارهای دادوستد آن در ایران از اینهم کمتر؛ بعلاوهی اینکه مشخص نیست از دهها سایتی که با عنوان صرافی یا بازار ارزهای دیجیتال فعالیت میکنند، هیچکدام مجوزی برای این کار دارند یا نه.
کارکردن در بازارهای مالی مقتضیات خود را دارد و علاوه بر دانش پایه در اینباره، بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوپدید و پرنوسان بودن آن، نیاز به مطالعه و شناخت عمیقتری دارد. ریسک تبادل مالی در بازاری ناشناخته و ریسک داد و ستد با سایتها و کانالهایی که مشخص نیست در کجا ریشه دارند و از کجا سر در میآورند، برای احتیاط در ورود به این بازار کافی است؛ حالا مورد عجیب و وسوسهانگیز «دوجکوین» را هم به آن اضافه کنید.
بازار ارزهای دیجیتال از سال ۲۰۰۹ و با تولد «بیتکوین» راه افتاد و امروزه از هر زمان دیگری در تاریخ این پدیده بزرگتر و البته شلوغتر است؛ مجموع سرمایهی موجود در این بازار، اخیراً از مرز دو تریلیون دلار گذشته و تعداد ارزهای دیجیتال که با عنوان «آلتکوین» شناخته میشوند (آلترناتیو کوین یا ارزهای جایگزین که در مقابل بیتکوین خلق شدهاند) به چند هزار میرسد که دستکم حدود پنج هزار مورد از آنها در سایت «کوین مارکت کپ» فهرست شده است.
بیشتر بخوانید: دوج کوین تا کجا رشد میکند؟
اغلب این ارزهای دیجیتال با هدفی مشخص طراحی شدهاند و پلتفرمهای مادر آنها کاربردهای خاصی مثل پردازش تراکنشهای مالی در سطح جهانی دارند، اما در این میان دوجکوین در ابتدا چیزی جز یک شوخی نبود؛ شوخی دو مهندس نرمافزار با جهان نوظهور ارزهای دیجیتال که خیلی زود مشتری پیدا کرد و جدی شد.
داستان از این قرار بود که یک مهندس نرمافزار ساکن استرالیا به نام جکسون پالمر که برای شرکت «ادوبی» کار میکرد دامنهی اینترنتی «دوجکوین دات کام» را ثبت کرد و بعد عکس یک سگ از نژاد «شیبا اینو» را با فتوشاپ روی آن گذاشت و در صفحهی اصلی سایتش بارگذاری کرد و نوشت: «ارز دیجیتال آینده»؛ او هیچ برنامهای برای توسعهی این ارز دیجیتال نداشت تا اینکه بلطف اینترنت، آن طرف کرهی زمین در آمریکا یک مهندس نرمافزار دیگر به نام بیلی مارکوس که برای «آیبیام» کار میکرد این سایت را دید و با پالمر تماس گرفت و تلاش آنها برای پیریزی یک ارز دیجیتال جدید آغاز شد و مارکوس برنامهنویسی دوجکوین را بر اساس پروتوکلهای ارز «لایتکوین» برعهده گرفت.
گرچه دوجکوین هم مثل بیتکوین و لایتکوین بر اساس تکنولوژی «بلاکچین» شکل گرفت و برای به دست آمدن باید با سختافزار گرافیکی، «ماین» یا استخراج شود، اما هیچ کاربرد بنیادی نداشت و فقط یک هجویه برای بیتکوین بود که ارزش مادی هم نداشت و در ابتدا در شبکهی اجتماعی «ردیت» بعنوان پاداش به کاربران اعطا میشد و کاربران هم میتوانستند آن را به سایرین اعطا کنند؛ چیزی مثل لایک در شبکههای اجتماعی دیگر، با این فرق که لایکهای ما در فیسبوک، توییتر یا اینستاگرام الان مفت هم نمیارزد! در حالی که داد و ستد دوجکوین بین کاربران، ارزش هر واحد یا اصطلاحاً «توکِن» آن را تا حدود نیمدلار برد (هنگام نوشتن این مطلب قیمت دوجکوین به محدودهی ۳۰ سنت برگشته بود).
هجوم مردم سراسر دنیا برای خرید دوجکوین باعث شد ارزش بازار یا «مارکتکپ» آن تا ۵۰ میلیارد دلار برسد - که البته دوامی نداشت و بسرعت به ۴۰ میلیارد کاهش پیدا کرد -، اما با این حال دوجکوین به جمع ۱۰ ارز دیجیتال با بیشترین ارزش بازار وارد شد. با وجود اینکه برخی همواره به چندبرابر شدن قیمت دوجکوین امید دارند و براساس تحلیلهای خود این اتفاق را دستکم در کوتاهمدت کاملاً ممکن میدانند، اما اغلب تحلیلگران و بخصوص فعالان بازار ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاری روی آن را نوعی قمار تلقی میکنند؛ دارایی دیجیتالی که فقط میشود آن را خرید و بمحض گرانشدن فروخت؛ البته قبل از اینکه همه همین کار را بکنند!
با وجود اینکه برخی کارشناسان معتقدند دوجکوین اساساً ارز دیجیتال محسوب نمیشود و جایی در این بازار ندارد، اما حرکت هیجانی سرمایهگذاران خرد تحت تأثیر شبکههای اجتماعی باعث استقبال از دوجکوین و افزایش چشمگیر قیمت آن شده است. در حدود یک سال گذشته هزاران کاربر شبکههای اجتماعی ردیت، تیکتاک و توییتر در مقاطع مختلف با اشتراکگذاری پستها و «میم»های مربوط به دوجکوین یکدیگر را تشویق کردند تا با خرید این ارز دیجیتال ارزش بازار و در نتیجه قیمت توکن آن را بالا ببرند که تا اینجا موفق هم بودهاند.
منبع: ۵۵ آنلاین
یک سوال ذهنمو دیگر کرد اگر دوج کوین شوخی بود یا کلا خاصیتی نداشت چرا دومین مرد ثروتمند جهان یا ی تیم بسکتبال یا یک شرکت غذای و... از دوج حمایت کردن
از شهریور 99 تا حالا دارم نظر این کارشناسا را مطالعه میکنم هنوز نتوانستن یه گره ای از کار این سهامداران بدبخت را بگشایند فقط دروغ شده لب کلامشان
داداش بخش کن.
كلا تحليلاي اين كارشناسا اشتباه از آب در مياد .نصيحتم به شما اينه كه بريد دوج بخريد ،بريد دوج بخريد و 2 سال ديگر ميلياردر شويد.اينا اگه لالايي بلد بودن بورس اين وضعش نبود .پس با خيال راحت دوج بخريد كه آدم بسيار ثروتمندي پشت قضيه است. خيليا از دوج حمايت كردند ،دوج اول راهشه هنوز اول راهشه.حمايت اونا مثه حمايت بورس ما كه نيست.
ممکنه این ارز دیجیتال یه شوخی بوده باشه لااقل مثل بورس تهران ( که خیلی از امثال ما چندین ساله با تفکر حمایت از کار و کارگر ایرانی واردش شدیم ) مسخره و مضحک و تهوع آور نخواهد بود.
این ارز های دیجیتال هر چه که باشن به قول نویسنده مجهول الهویه لااقل وقتی خریدی بمحض گران شد قابلیت معامله داره.