تاریخ انتشار: ۱۳:۰۳ - ۰۴ خرداد ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
مدیرکل سابق حقوقی سازمان فناوری اطلاعات ایران مطرح کرد:

سرنوشت پول مردم در کریپتولند

مدیرکل سابق حقوقی سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان اینکه کلیه صرافی‌های رمزارز بدون مجوز فعالیت می‌کنند، در مورد بستن صرافی کریپتولند توضیح داد.

سرنوشت پول مردم در کریپتولند

اقتصاد ۲۴ - رمزارز یا Cryptocurrency از جمله پدیده‌های جدید حوزه دیجیتال و اقتصاد است که با توجه به رشد بسیار زیاد ارزشش در چند سال اخیر به بستری جذاب برای سرمایه‌گذاری تبدیل شده است. بخشی از جامعه ایران نیز خصوصا در چند ماه‌های اخیر و با سقوط بازار بورس با تصور کسب سود‌های کلان به سرمایه‌گذاری در این حوزه روی آوردند.

اما در روز‌های گذشته خبر دستگیری سینا استوی مدیرعامل کریپتولند و بسته شدن سایت کریپتولند، سبب نگرانی کاربران این سایت شده است. کاربران کریپتولند امروز نگران از دست رفتن سرمایه‌های خود در این سایت هستند و با ایجاد کمپین‌هایی مانند کمپین «به داد سرمایه‌گذاران صرافی کریپتولند برسید» درخواست پیگیری برای بازگشت سرمایه‌شان را دارند.

مسدود شدن کریپتولند در راستای اقدامات تأمینی است

برای بررسی جوانب حقوقی و قانونی مسدود شدن کریپتولند با محمدجعفر نعناکار وکیل دادگستری و مدیرکل سابق حقوقی سازمان فناوری اطلاعات ایران گفتگو کرده‌ایم. نعناکار در گفتگو با خبرنگار فارس علت مسدود شدن کریپتولند را اقدام تأمینی قوه قضاییه دانست و اظهار کرد: اصولا وقتی یک جرمی، خصوصا جرم مالی اتفاق می‌افتد، رویه اینگونه است که نهاد قضایی یک سری اقدامات تأمینی انجام می‌دهد. اقدامات تأمینی یعنی اینکه همه چیز را فریز می‌کنند. مثلا وقتی یک صرافی جرمی مرتکب می‌شود و وارد فرایند رسیدگی قضایی می‌شود، ابتدا برای اینکه مال از بین نرود، اقدامات تأمینی انجام می‌دهند؛ یعنی هر چیزی که در آن صرافی هست مسدود می‌شود و قابلیت نقل و انتقال، واریز و برداشت آن سلب می‌شود.

وی افزود: این شرایط به این معنا نیست که کسی که دارایی‌ش آنجاست دیگر به مالش دسترسی نخواهد داشت؛ بلکه این اقدامات برای این است که آن مال از بین نرود یا پولشویی نشود.

اخلال در نظام اقتصادی؛ اتهام مدیرعامل کریپتولند

نعناکار با بیان اینکه دو راهکار کیفری و حقوقی را برای سرمایه‌گذاران کریپتولند وجود دارد گفت: چیزی که دلیل بسته شدن این صرافی‌ها عنوان شده، اتهام در اخلال در نظام اقتصادی کشور است. یکی از معانی اخلال در نظام اقتصادی کشور این است که کسی آمده و پول ریال را از کشور خارج کرده و دارایی را ایجاد کرده است که اصولا ارزش ندارد و فیک است. این باعث تأثیرات تورمی در کشور و بسیاری از مشکلات دیگر می‌شود که به نظر همین دلیل بسته شدن کریپتولند باشد. با این حال بعد از اینکه این اتهام در دادسرا مراحل اولیه رسیدگی شود و کار‌ها جلو برود؛ معمول این است که دسترسی‌ها با نظارت دادستان آزاد خواهد شد تا مردم بتوانند دارایی‌هایی که دارند، دریافت کنند.

خلاء قانونی مهم‌ترین مشکل حوزه رمزارز‌ها

وی با تأکید بر اینکه موضوع صرافی‌های رمزارز پیچیدگی‌های زیادی دارد گفت: پیچیدگی‌های این موضوع نیز بیشتر به این دلیل است که در نظام حقوقی و در میان قوانین ما هنوز تعیین تکلیف درستی برای کریپتوکارنسی‌ها نشده است. ما صرفا چندتا ابلاغیه از طرف بانک مرکزی و چند مصوبه هم از طرف هیئت دولت داریم و در حال حاضر قانون پارلمانی در این حوزه وجود ندارد.

این وکیل دادگستری افزود: براساس قوانین مشخص نیست که رمزارز‌ها مالیت دارند یا ندارند؟ آیا اصولا شما می‌توانی رمزارز را نقل و انتقال بدهی یا نه؟ آیا رمزارز که یک دارایی دیجیتال است، می‌تواند به پول ملی تبدیل شود یا نه؟ این خلاء قوانین می‌تواند بر پیچیدگی پرونده اضافه کند. هرچند که ممکن است کارشناسان حقوقی در این خصوص نظرات و پاسخ‌هایی داشته باشند، اما قانون و رویه قضایی برایش وجود ندارد و همین می‌تواند رسیدگی را طولانی‌تر کند.


بیشتر بخوانید: بازگشت سرمایه کاربران کریپتولند؛ به زودی


وی نامشروع بودن برخی دارایی‌ها را مشکل دیگر کریپتولند عنوان کرد و گفت: مشکلی که در پرونده کریپتولند وجود دارد این است که معلوم نیست که دارایی‌های موجود در آن مشروع هستند یا نه. پول نامشروع هم این است که از منشاء مشروع و قانونی به دست نیامده است؛ مثلا دزدی باشد، ناشی از مواد مخدر باشد و مواردی از این دست. تفکیک پول نامشروع از پول مشروع هم در اینجا کار ساده‌ای نیست؛ فلذا قوه باید بیاید این دارایی‌ها را ابتدا تفکیک کند و بعد دارایی‌های که مشکل ندارد را به صاحبان آن دارایی رد کند.

راهکار سرمایه‌گذاران کریپتولند برای دریافت سرمایه‌هایشان

نعناکار افزود: در حال حاضر باید گفت راهی که برای دسترسی افراد به دارایی‌شان در این صرافی وجود دارد، دادن دادخواست به قوه قضاییه به طرفیت همان سایت رمزارز است و با طومار و رفت و آمد و این کار‌ها ممکن نیست. با این حال چیزی که فعلا مشهود است، این است که قوه قضاییه دارد تمام تلاشش را می‌کند تا اقدام تأمینی انجام دهد تا مالی از بین نرود و اگر هم به هر دلیلی این اموال از بین برود و قوه شناسایی کند که مالی وجود داشته، کسانی که مقصر شناخته شوند باید کل این خسارت‌ها را جبران کنند و محکوم به جبران خسارت می‌شوند.

این وکیل دادگستری درباره مجوز صرافی‌های رمزارز گفت: زمانی هست که شرکتی از جایی مجوز دارد، مثلا بانک‌های خصوصی که از بانک مرکزی مجوز دارند حتی اگر ورشکست شوند یا خرابکاری کنند، بانک مرکزی موظف است پول صاحب حساب‌ها را تأمین کند. اما در صرافی‌های رمزارز که فاقد مجوز هستند کسی ضامن پول مردم نیست؛ هر آنچه از دارایی هست یا باید ذخیره شود یا اگر تلف شد آن کسی که کسب و کار را راه انداخته موظف است که جبران خسارت کند و پول‌ها را به مردم برگرداند.

هیچ یک از صرافی‌های رمزارز مجوز ندارند

وی افزود: در حال حاضر تمام صرافی‌های رمزارز‌ها فاقد مجوز هستند و تحت نظارت جایی نیستند و رگولاتوری نمی‌شوند و در این شرایط باید از قواعد عام حقوق استفاده کنیم. قواعد عام حقوق هم می‌گوید باید از طریق قوه قضاییه اقدام کنی و پس از فرایند رسیدگی نهایتا جبران خسارت صورت می‌گیرد.

بهداشت حقوقی مردم باید بالا برود

نعناکار در پاسخ به اینکه آیا مردم باید به این صرافی‌ها اعتماد کنند یا نه، گفت: سواد حقوقی مردم به طور کلی باید بالا برود که اصطلاحا به آن بهداشت حقوقی می‌گویند. ثبت یک شرکت به معنای مجوز فعالیت آن نیست، ثبت شرکت تنها به معنای این است که شرکت به عنوان یک شخصیت حقوقی متولد شده و می‌تواند در موضوعاتی که انتخاب می‌کند، به شرط دریافت مجوز فعالیت کند. مثلا یک شرکت بازرگانی ثبت و تأسیس می‌شود، اما به محض ثبت نمی‌تواند فعالیت خود را آغاز کند؛ بلکه فعالیتش منوط به اخذ مجوز و کارت بازرگانی از اتاق بازرگانی است. این مجوز مسئله‌ی مهمی است؛ بنابراین وقتی مردم می‌خواهند با شرکت ها، صرافی‌ها یا بانک‌ها کار کنند، یا باید خودشان درباره مجوز فعالیت شرکت تحقیق کنند یا باید از کسانی که در آن حوزه خبره هستند باید استعلام کنند. این تکلیف از سوی مردم است.

وی ادامه داد: مسئله دیگر وظیفه حاکمیت در تعیین تکلیف این کسب‌وکارهاست. متأسفانه حاکمیت و نظام قانونی ما در اینگونه مسائل نو خیلی کند است در حالی که باید سریع قانون‌گذاری کند، نهاد مجوز دهی را به وجود آورد و سازوکار‌های نظارت را ایجاد کند. اما در حال حاضر کریپتوکارنسی‌ها تقریبا ۶ سال است دارند در ایران به صورت جدی فعالیت می‌کنند، اما هنوز متولی آن‌ها معلوم نیست.

هرکس از رمزارز استفاده کند، مسئولیتش با خودش است

این وکیل دادگستری خلاء قانونی را مهم‌ترین مشکل حوزه رمزارز‌ها دانست و گفت: متأسفانه در حال حاضر قانونی برای رمزارز‌ها نداریم و فقط دو مصوبه از هیئت دولت داریم که ماینینگ را به رسمیت شناخته است و چند مصوبه بانک مرکزی داریم که اینقدر مشکل دارد که قابل اجرا نیست و در بخشی از آن تصریح شده است که اگر کسی از رمزارز‌ها استفاده می‌کند، مسئولش خودش است و بانک مسئولیتی ندارد و تنها کسی که مسئولیت دارد براساس قانون مسئولیت مدنی همان کسی است که خسارت را وارد کرده.

نامه رئیس مجلس به مسدودشدن کریپتولند ربطی ندارد

وی درباره برخی ادعا‌ها درباره ارتباط مسدودشدن کریپتولند با نامه رئیس مجلس به بانک مرکزی اظهار کرد: اصولا به علت اصل تفکیک قوا در نظام حقوقی کشور ما یک رئیس قوه نمی‌تواند به کارمند یک قوه دیگر نامه بزند و او را ملزم به کاری کند. این که الان بهانه کرده‌اند که علت بسته شدن صرافی‌های رمزارز نامه آقای قالیباف است بیشتر جنبه سیاسی دارد وگرنه نامه آقای قالیباف فاقد ارزش حقوقی است و صرفا حالت یک بیانیه دارد.

نعناکار در پایان اضافه کرد: از طرف دیگر بانک مرکزی خودش رأسا امکان بستن کریپتولند را نداشته و صرفا می‌توانسته به قوه قضاییه مراجعه و شکایت کند؛ بنابراین قوه قضاییه یا در رسیدگی به شکایت از این صرافی آن را تعطیل کرده است یا اینکه دادستان رأسا اخلال در نظام اقتصادی را تشخیص داده و اقدام به بستن این صرافی کرده است.

حال در شرایطی که جزئیات پرونده کریپتولند از طرف قوه قضائیه به علت محدودیت‌های قضایی هنوز رسانه‌ای نشده است باید منتظر ماند و دید در نهایت فرایند رسیدگی به این پرونده به کجا خواهد رسید. با این حال ضروری است سرمایه‌گذاران با دقت بیشتری مجوز‌های فعالیت شرکت‌هایی که قصد سرمایه‌گذاری در آن‌ها را دارند بررسی کنند تا درگیر دردسر‌های قضایی و از دست رفتن دارایی‌های خود نشود.

منبع: فارس

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱۰
کاربر کریپتولند
0
0
سه‌شنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۰
ما نخوایم شماها دخالت نکنید کیو باید ببینیم ؟ کل سرمایمون رفتتت
صرافی رو باز کنید مردم خودشون بلدن چیکار کنن، نمیخاد شما اقدامات تامینی انجام بدید
ناشناس
0
1
چهارشنبه ۰۵ خرداد ۱۴۰۰
عجب مملکتی بابا سایتو باز کنید پولمونو بردارین
مهدی
0
1
چهارشنبه ۰۵ خرداد ۱۴۰۰
اینهمه روضه خوندی ک چی؟اینقد تو بودس ضرر دادیم بستون نیس اومدیم ضررمونو جبران کنیم همینم گرفتبن ازمون . بابا ما کشورمونو دوس داریم وگرنه ماهم میرفتیم صرافی خارجی ک دستتون بهمون نرسه
ظلم
0
0
چهارشنبه ۰۵ خرداد ۱۴۰۰
باو دست از سرمون بر دارید دیگه پولمونو بدین اقا ما نمی خوایم شما کاری کنید والااا.
شروین
0
0
پنجشنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۰
بابا بیخیال پول مردم شید همش دزدی ایشالا جواب تمام دزدیاتونو به زودی میدید جلوی مردم
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۰
برباعث و بانی بدبختی مردم لعنت
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۰
اون موقع تو هر جشنواره به این شرکت جایزه میدادید بد نبود الان شد دزد؟اگر راست میگید برید اونایی که گفتن سرمایتون بیارید تو بورس بعد کشیدن بالا دستگیر کنید،به درک که ارزBRG پشتوانه نداره مگه بورس خیلی پشتوانه داشت مردمو بدبخت کرد،هی میگن درگاه پرداخت میبندیم درگاه پرداخت میبندیم به درک که میبندید،اگ راست میگید درگاه پرداخت سایت های شرط بندی ببندید،سایت صرافی رو باز کنید مردم بلدن چطو پلشونو بردارن شما نمیخاد دلسوز نردم باشید،ما به اندازه یه پیاز بو گندو هن برا شما اارزش نداریم
ضرر دیده
0
1
جمعه ۰۷ خرداد ۱۴۰۰
10 روز گذشت .دریغ از یک خبر و اطلاع رسانی. گفته بودند پول مردم عادی که توکن بریج ندارند دو سه روزه باز میشه.ولی اینطور که اینها موضوع را بزرگش کردند فکر کنم چند ماه سرگردانمان کردند.چقدر بد است پایمال کردن حق الناس.مخصوصا که بازار ارز در تلاطم هست و به خودی خود در این چند روز خیلی ضرر کردیم.نه خدا راضی هست از کار اینها و نه مردم. چقدر راحت حق و حقوق مردم را می خورند.صد رحمت به بورس.با اینکه اونجا هم بدبختمون کردند اینجا کل پول را یکجا بلوگه کردند.من خودم فقط تتر خریدم و تمام.جرم هست؟ اگر جرم هست چرا بقیه صرافیها الان باز هست ؟ به خدا قسم در قیامت هزاران نفر جلوی این مدیران را که راحت دستور بلوکه کردن پولهای مردم را داده اند ، خواهند گرفت.اصحاب رسانه هم اگر این کامنتها را بازگو نکنند و پیگیر نباشند جرمشان کمتر نیست.چون آه و ناله هزاران نفر را می شنوند اما از کنارش می گذرند.خواهش میکنیم مجددا در تیتر خبر ها بیاد با این مضمون که حقوق پایمال شده مردم بدبخت چه زمان برگردانده میشود.
نیما
0
1
يکشنبه ۰۹ خرداد ۱۴۰۰
عموووو سایت رو باز کنین مرسی بزارین ما راحت بخوابیم
مهدی
0
0
چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۰
آقا میگید یارو کلاه بردار بوده دمتون گرم که گرفتینش.فقط لطف کنید سایتو باز کنید پول ملت بدبخت که هر روز مثل یخ آب میشه بتونن برداشت کنن بخدا همه گرفتارن وجدان داشتن باشید
..
0
0
دوشنبه ۲۱ تير ۱۴۰۰
گفتن تو سایت گرداب ثبت نام کنید .رفتیم تمام اطلاعات مونو گرفتین .حالا هم بعد این همه وقت زدم پیگری کنم .زده کد پستی شما غلط .احراز هویت شما تأیید نشد ..کی الان جوابگو هست .شایدم دارن یکی یکی حذف میکنن خودشونم ی پولی بردارن از وسط .
اکبر زارع
0
0
چهارشنبه ۰۵ آبان ۱۴۰۰
درود بر شما لطف کنید سایت باز کنید تاپولمون برداریم بخدا گرفتار وبدهکاریم ریال ریال جمع میکنیم میلیونی دود میشه حدودچند صد میلیون پول توبورس ایران رفت ضرر پول به ۷۰درصدرسیداین هم از صرافی چه خاکی باید بر سر کنیم ۱دکه بخوای بزنی صدهزار تا مجوز میخواد اونوقت صرافی با این هم سرمایه مردم غیر قانونی هس درگاه بانکی داره
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان