تاریخ انتشار: ۰۸:۴۱ - ۲۲ خرداد ۱۴۰۰

آخرین مناظره انتخاباتی امروز برگزار می‌شود

۷ کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری قرار است امروز با محوریت دغدغه‌های مردم مواضع و برنامه‌های یکدیگر را به چالش بکشند.

فرصت آخرین مناظره

اقتصاد ۲۴ - امروز (شنبه ۲۲ خردادماه) قرار است ۷ کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری برای سومین بار رو در روی یکدیگر، به مناظره بنشینند و از مشکلات کشور و مردم بگویند. براساس اعلام روابط‌عمومی صداوسیما، در مناظره سوم که از ساعت ۱۷ امروز برگزار می‌شود، کاندیدا‌ها با موضوع کلی «دغدغه‌های مردم» پاسخگوی سؤالات مجری برنامه خواهند بود.

مناظره سوم از آن جهت از اهمیت دوچندانی، هم برای کاندیدا‌ها و هم برای افکارعمومی برخوردار است که آخرین فرصت برای جلب نظر عموم مردم نسبت به برنامه‌ها و راهبرد‌های اجرایی کاندیداهاست؛ موضوعی که در ۲ مناظره قبلی دستاورد چندانی به همراه نداشت.

بررسی‌های میدانی و برخی نظرسنجی‌های انجام شده نشان می‌دهد ۲ مناظره قبلی با موضوعات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، آنچنان که باید نتوانسته در جلب نظر مخاطبان مؤثر واقع شود؛ تا جایی که اشکالات اساسی موجود در فرم و محتوای برگزاری مناظره‌ها، صدای کاندیدا‌ها را هم درآورد و تقریبا اکثر آنان با طرح انتقاد نسبت به طراحی کنونی مناظره‌ها ازسوی صداوسیما، خواستار ایجاد تحول اساسی در شکل و محتوای برگزاری مناظره‌ها شدند.

در مناظره دوم ابتدا محسن مهرعلیزاده انتقاد‌هایی نسبت به عملکرد صداوسیما در سانسور ۵ دقیقه از مستندش در تلویزیون مطرح کرد و در ادامه هم از پرسش‌های مطرح شده انتقاد کرد. عبدالناصر همتی هم با انتقاد از شیوه برگزاری مناظره‌ها، ساختار این برنامه را شبیه مسابقه هفته دانست. او بر این اعتقاد بود که «اگر می‌خواهیم مردم مواضع ما را بیشتر بدانند، بهتر بود سؤالات مهم‌تری مطرح می‌شد.» همتی این موضوع را هم نوعی انحصار تلقی و عنوان کرد مخالف انحصار در حوزه اقتصاد، فرهنگ و رسانه است.

اما انتقاد از فرم و محتوای مناظره‌ها ازسوی کاندیدا‌های اصولگرا نیز مطرح شد و سعید جلیلی با انتقاد از برنامه‌های انتخاباتی صداوسیما، گفت که این شیوه پاسخگویی نامزد‌ها در مناظره هم کمکی به انتخاب مردم نمی‌کند. او پیشنهاد کرد شیوه طرح پرسش‌ها و نحوه پاسخگویی نامزد‌ها تغییر کند، چراکه «ما نمی‌خواهیم تست هوش از نامزد‌ها بگیریم. مردمی که نشستند باید اولویت‌ها را بشناسند و صحبت‌های هرکدام از نامزد‌ها را بشنوند.»

قاضی‌زاده هاشمی، زاکانی و رضایی هم از نحوه برگزاری مناظره‌ها انتقاد کردند؛ یکی اعتقاد داشت مناظره‌ها به‌گونه‌ای است که تفاوت دیدگاه کاندیدا‌ها مشخص نمی‌شود و دیگری مناظره ۲ به ۲ را پیشنهاد کرد. رضایی هم با موافقت با پیشنهاد جلیلی برای تغییر ساختار مناظره سوم، خواستار این شد که نامزد‌ها هم در ارائه برنامه‌هایشان تغییراتی بدهند.


بیشتر بخوانید: رقبای انتخابات ریاست جمهوری می‌مانند یا می‌روند؟


این‌ها درحالی بود که ۲ مناظره قبلی در افکارعمومی و همچنین درمیان فعالان سیاسی از هر ۲ جناح، بازتاب چندان مثبتی نداشت و انتقادی که تقریبا همه روی آن اتفاق نظر داشتند، این بود که کاندیدا‌ها برای برون‌رفت از مشکلات کنونی کشور برنامه منسجم و کاربردی نداشتند و برخی از آنان می‌کوشند با طرح ایده‌های کلی و ارائه وعده‌های چشمگیر، نظر رأی‌دهندگان را به‌سوی خود جلب کنند.

طرح برخی ادعا‌ها و انتقاد‌های تند علیه دولت، از دیگر نکات مهم مناظره دوم بود که در برنامه نخست هم دیده شد؛ موضوعی که علاوه براینکه در صحت و سقم آن‌ها تردید جدی وجود دارد، نشان می‌داد استراتژی برخی کاندیدا‌ها بر حمله به دولت استوار است بدون اینکه برنامه منسجمی برای رفع مشکلات ارائه شود.

فرصت دفاع برای دولت

اگرچه انتقاد‌های مطرح شده نسبت به شکل و محتوای ۲ مناظره قبلی با واکنش رسمی صداوسیما مواجه نشده، اما عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات ریاست‌جمهوری دیروز در گفتگو با ایسنا از برگزاری جلسه‌ای باهدف تغییر در نحوه ساختاری مناظره سوم خبر داد. در این میان اگرچه احسان قاضی‌زاده‌هاشمی گفت که براساس مصوبه کمیسیون، مقرر شده دولت در یک برنامه ضبط شده به‌مدت ۸ دقیقه، به اظهارات نامزد‌های انتخابات در جریان نخستین مناظره پاسخ دهد و از عملکرد خود دفاع کند، اما به این موضوع اشاره‌ای نکرد که چه تغییرات ساختاری‌ای در مناظره سوم اعمال خواهد شد.

وی بیان کرد: در مناظره نخست یک پیک مشارکت زدیم که برای ما راضی‌کننده بود، اما روی مناظره دوم برآوردمان این است که تأثیرگذاری چندانی نداشته است. مناظرات ۴۰درصد مخاطب داشته است و این میزان با حد انتظار ما فاصله دارد.

اظهارات عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات ریاست‌جمهوری از ۲ جنبه حائز اهمیت است؛ یکی ضرورت ایجاد تغییر در ساختار مناظره سوم و دیگری درنظر گرفتن حق دفاع برای دولت دربرابر حملات و اتهام‌های کاندیداها. حال با وجود این باید دید در مناظره سوم که امروز برگزار می‌شود، شاهد تغییر رویکرد محسوسی در فرم و محتوای مناظره خواهیم بود یا اینکه قرار است همچنان در بر همان پاشنه بچرخد و کاندیدا‌ها با کلی‌گویی و طرح وعده‌های بی‌پشتوانه با چاشنی حمله به دولت، افکارعمومی را تحت‌تأثیر قرار دهند.

مکث؛ مناظره‌های غیرجذاب و مشارکت مردمی

آخرین نظرسنجی (موج دهم) مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نشان می‌دهد مناظره دوم با استقبال چندانی در جامعه مخاطب این نظرسنجی مواجه نشده است و ۶۳ درصد مخاطبان به این سؤال که آیا مناظره دوم را دیده‌اند؟ پاسخ منفی داده‌اند و فقط ۳۷ درصد از پاسخگویان مناظره دوم را تماشا کرده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد اگرچه میزان مخاطبان مناظره دوم نسبت به مناظره نخست بیشتر شده است، اما این تفاوت آنقدر چشمگیر نیست؛ در نظرسنجی قبلی (موج نهم) ایسپا ۷/۳۰ درصد از پاسخگویان مناظره اول را دیده بودند و در مقابل ۳/۶۹ درصد این برنامه را ندیده بودند.

این‌ها درحالی است که آخرین برآورد ایسپا، مشارکت شهروندان در انتخابات ریاست‌جمهوری بعد از برگزاری دومین مناظره را ۴۱درصد نشان می‌دهد؛ آماری که نسبت به نتایج موج‌های قبلی نظرسنجی این مرکز، روند افزایشی نشان می‌دهد. در موج نهم نظرسنجی ایسپا که ۱۶ تا ۱۷ خردادماه انجام شد، میزان مشارکت مخاطبان در انتخابات ۲۸ خردادماه ۳۸ درصد برآورد شده بود، درحالی‌که نتایج موج دهم نظرسنجی (۱۸ تا ۲۰ خرداد) نشان می‌دهد این میزان به ۴۱ درصد رسیده است.

همچنین از میان افرادی که در انتخابات شرکت می‌کنند و کاندیدای مورد نظرشان را انتخاب کرده‌اند، ۸/۶۵ درصد اعلام کرده‌اند به ابراهیم رئیسی رأی می‌دهند؛ آماری که فاصله رئیسی با بقیه کاندیدا‌ها را به شکل معناداری افزایش داده است. پس از رئیسی، رضایی با ۹/۶ درصد، جلیلی با ۴/۳ درصد، همتی با ۸/۲ درصد، قاضی‌زاده هاشمی با ۸/۲ درصد، زاکانی با ۲ درصد و مهرعلیزاده با ۷/۰ درصد قرار دارند و ۶/۱۵ درصد نیز به این سؤال پاسخ نداده‌اند.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول