اقتصاد ۲۴- «محسن انصاری مهیاری» مهمترین وظیفه مدیریت نظارت بر ناشران را نظارت بر افشای اطلاعاتی که از سوی ناشران در بازار سرمایه منتشر میشود، دانست و افزود: شرکتهای ثبت شده نزد سازمان موظف هستند اطلاعات میان دورهای و سالیانه خود را برای اطلاع سهامداران منتشر کنند. در این راستا با توجه به قانون بازار اوراق بهادار، وظیفه سازمان بورس صحت سنجی این اطلاعات است که در این میان از عمدهترین وظایف مدیریت نظارت بر ناشران، بررسی درستی این اطلاعات است.
وی در ادامه به بررسی پیشینه انتشار اطلاعات از سوی شرکتها اشاره کرد و گفت: تا پیش از سال ۱۳۹۴، اطلاعات پیش بینی سود (زیان) شرکتها به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال میشد و کارشناسان واحد مدیریت نظارت بر ناشران، پس از بررسی اطلاعات مزبور، این گزارشها را با انتشار در سامانه کدال به اطلاع عموم سهامداران میرساندند.
انصاری مهیاری در ادامه افزود: از تیرماه ۱۳۹۴ این روش تغییر کرد و اطلاعات مزبور توسط خود ناشران اوراق بهادار و به طور مستقیم روی سامانه کدال قرار میگرفت. از دی ماه ۱۳۹۶ و مطابق با دستورالعمل جدید سازمان بورس، افشای اطلاعات پیش بینی سود (زیان) به صورت اختیاری همراه با ارایه گزارش تفسیری شد و از این تاریخ دیگر ناشران، الزامی به انتشار گزارش پیش بینی سود نداشتند.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در ادامه به بررسی علل حذف پیشبینی عملکرد در سال ۱۳۹۶ اشاره کرد و افزود: موارد متعددی را میتوان علت اخذ چنین تصمیمی دانست؛ یکی از این موارد، کاهش نقدشوندگی ناشی از توقفهای طولانی مدت نمادها برای ارایه پیش بینی سود بود. در راستای اخذ چنین تصمیمی میتوان موارد مهمی را برشمرد؛ یکی از این موارد کاهش نقدشوندگی بود که دلیل اصلی چنین رخدادی نیز در توقفهای طولانی مدت نمادها برای ارایه پیشبینیها بود.
بیشتر بخوانید:شروع بورس امروز یکم تیر ماه با صعود کدام گروهها همراه بود؟
به گفته وی، تغییرات مکرر مفروضات این پیشبینیها در گزارشهای پیشبینی، تجربیات بین المللی و عدم الزام به ارایه پیش بینی عملکرد از سوی بسیاری از کشورها، بی توجهی غالب سرمایه گذاران به تحلیلهای ارایه شده توسط سایر نهادهای مالی و توجه صرف به پیش بینی ارایه شده از سوی ناشر و همچنین دید محتاطانهای که بسیاری از ناشران به پیش بینی سود خود داشتند از جمله مواردی بود که نهاد ناظر اقدام به حذف اجبار برای انتشار این پیش بینیها کرد.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس ادامه داد: تجربه سه ساله انتشار گزارش تفسیری به جای گزارش پیش بینی سود، برخی آسیبهای این تصمیم را نمایان کرد. از سوی دیگر با توسعه بازار سرمایه؛ تعداد ناشران به بیش از ۷۰۰ شرکت رسیده است. فقط در سال ۱۳۹۹ بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار سهامدار جدید به بازار سرمایه وارد شده اند. در این شرایط نیاز بازار به ارایه اطلاعات پیش بینی سود (زیان) هر سهم ناشران، بیش از پیش احساس شد.
انصاری مهیاری افزود: در رویکرد جدید تاکید نهاد ناظر به استفاده از دانش فنی و تخصصی تحلیل گران بازار نظیر شرکتهای مشاور سرمایه گذاری و ارزشگذاری سهام و همچنین مدیران صندوقهای سرمایه گذاری و سایر تحلیلگران است. به گونهای که علاوه بر ارایه پیش بینی سود (زیان) هر سهم توسط ناشران دسترسیهای لازم در اختیار این تحلیل گران نیز قرار خواهد گرفت تا با توجه به ارائه کلیه مفروضات و برنامههای آتی زیربنای پیش بینی سود (زیان) هر سهم، پیش بینی سود (زیان) هر سهم برآوردی خود را به صورت مقایسهای با اطلاعات منتشره توسط ناشران ارائه کنند.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اعلام کرد: مصوبه اخیر از تاریخ ۲۰ تیرماه و برای گزارشهای مالی مربوط به سال مالی ۱۴۰۰ لازمالاجرا است، همچنین کارشناسان نظارت بر ناشران سازمان و بورسها همانند سابق، نظارت دائمی خود بر عملکرد افشای اطلاعات ناشران را اعمال خواهند کرد.