اقتصاد ۲۴ - محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به دلایل کاهش خرید تضمینی گندم اظهار کرد: با توجه به خشکسالی و کاهش ۵۰ درصدی نزولات جوی در کل کشور، عملکرد تولید به شدت پایین آمد که این امر در کنار حذف ارز دولتی نهادههای کشاورزی همچون کودهای فسفاته، پتاسه، سموم و سایر اقلام وارداتی قیمت تمام شده را در حد ۶۰۰ تا ۷۰۰ درصد افزایش داد به طوری که برخی کشاورزان توانایی خرید نداشتند.
او افزود: با توجه به افزایش قیمت سموم و آفت کش، بسیاری از کشاورزان توانایی خرید برای مبارزه با آفات، امراض و علفهای هرز را نداشتند که این امر عملکرد تولید را به شدت کاهش داد و از طرف دیگر در زمان کاشت، دولت قیمت خرید تضمینی هر کیلو گندم را ۴ هزار تومان اعلام کرد که به دلیل عدم سنخیت با هزینههای تولید، سطح زیر کشت محصول کاهش یافت و کار را به جایی رساند که امسال در طول چند سال اخیر، کمترین میزان تولید و خرید تضمینی اتفاق افتاد.
ملک زاده ادامه داد: با توجه به کاهش بیش از ۲۰ درصدی میزان خرید نسبت به سال قبل پیش بینی میشود که با استمرار این روند حداکثر خرید تضمینی گندم ۴ میلیون و ۵۰۰ تا ۵ میلیون تن خواهد بود که مصرف سالیانه ۱۱ میلیون تن گندم و ۵ میلیون تن ذخایر استراتژیک رقمی بالغ بر ۷ تا ۸ میلیون تن گندم باید وارد شود تا مشکلی در تامین گندم مورد نیاز و امنیت غذایی کشور ایجاد نشود.
رئیس نظام صنفی کشاورزی نسبت به احتمال آلودگی گندمهای وارداتی هشدار داد و گفت: با توجه به اختلالات ارزی و محاسبه با ارز نیما، قیمت خرید گندم بیش از ۸ تا ۹ هزار تومان تمام میشود و موضوع دیگر بحث کیفیت گندمهای وارداتی است که شاید نتوان انتظار داشت که گندمهای وارداتی کیفیت گندمهای داخل را داشته باشند که با این وجود احتمال آلودگی در گندمهای وارداتی دور از انتظار نیست که مسئولان باید این موضوع را مد نظر قرار دهند.
او افزود: با توجه به آنکه گندم قوت اصلی مردم به حساب میرود، از این رو گندم مناسب و با کیفیت و به دور از هر گونه آلودگی باید وارد شود.
بیشتربخوانید:خودکفایی گندم به وابستگی رسید
ملک زاده با اشاره به راهکار دستیابی به خودکفایی مجدد گندم و بی نیازی از واردات بیان کرد: برای تحقق این سیاست در وهله اول شورای قیمت گذاری در نظر دارد که با مرکز پژوهشهای وزارت جهاد و معاونتهای تخصصی، قیمت واقعی و منطقی محصول را مشخص کند که کشاورزان نسبت به کشت این محصول استقبال داشته باشند.
رئیس نظام صنفی کشاورزی با تاکید بر اعلام قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی تا پایان تیر بیان کرد: در جلسه کمیته تخصصی که برگزار شد، قیمت اکثر محصولات مشخص شده و تنها باید در شورای قیمت گذاری مصوب شود که در جلسات اخیر روی برخی محصولات به نتیجه نهایی نرسیدیم و قرار است تا پایان تیر طی جلسات فشرده، قیمت محصولات تعیین شود. چنانچه ظرف چند روز آینده مشکلی پیش نیاید، قیمت محصولات اساسی به ویژه گندم، جو، کلزا، چغندرقند و محصولات باغی و دامی مشخص و اعلام شود.
او با بیان اینکه قیمت ۵ هزار تومانی خرید تضمینی به ازای هر کیلو گندم منطقی نیست، گفت: با توجه به مشکلات دولت، امسال حداقل قیمت اعلام شد، در حالی که با آنالیز هزینههای صورت گرفته قیمت منطقی هر کیلو گندم ۵ هزار و ۶۰۰ تا ۵ هزار و ۷۰۰ تومان بود.
ملک زاده در پایان تصریح کرد: با توجه به قیمت واقعی گندم در سال زراعی فعلی و میزان تورم اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار، حداقل قیمت گندم برای سال زراعی آینده باید ۷ هزار تا ۷ هزار و ۳۰۰ تومان باشد.