اقتصاد ۲۴ - داروخانههای آنلاین بسترهایی هستند که در کشورهای مختلف دنیا مخاطبان و مشتریان زیادی دارند و تهیه دارو را برای شهروندان آسان کرده است، اما این امر در ایران نتوانسته است با جدیت دنبال شود و توسعه پیدا کند. اکنون حدود ۲۵ داروخانه اینترنتی تحت نظارت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مشغول به فعالیت هستند و فعالیتشان به صورت مداوم رصد میشود.
شاید بتوان گفت عدم توسعه چنین بستری درایران به دلیل وجود تخلفاتی است که ممکن است سو استفاده گران به آن مرتکب جرائمی شوند چرا که دیده شده است درج تبلیغات گمراه کننده محصولات و تخلف در ارسال از تخلفات مهم داروخانه اینترنتی است، اما این عوامل به طور مداوم توسط کارشناسان رصد شده و در صوت مشاهده سریعا با متخلف برخورد قانونی صورت میگیرد. البته باید توجه داشت که سایت داروخانه اینترنتی موجود در حال حاضر دارای نماد اعتماد الکترونیک بوده و آدرس و شماره تلفن داروخانه، اسم موسس و مسئول فنی نشانی پست الکترونیک و مجوز فروش در سایت درج شده است. نکته قابل توجه آن است که برای توسعه چنین بستری که در وهلهی اول برای مناطق کم برخودار و محروم لازم است، سیاست گذاری موثری باید صورت گیرد.
محمدعلی محسنی بند پی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم نوشهر چالوس و کلاردشت در گفتگو با خبرنگار برنا گفت: فشار آوردن به داروخانه ها، محدود کردن داروها و سخت کردن دسترسی مردم به دارو راه حلهای اساسی و درستی نیست و ما باید مشکل اساسی دارو را با معاونت دارو و غذا پیگیری کنیم.
او با بیان اینکه باید مواد اولیه شرکتهای داروسازی داخل کشور را به طرق مختلف فراهم کنیم تا مردم آسیب نبینند چرا که زمانی که داروها محدود و انحصاری شوند دسترسی مردم سختتر خواهد شد و از طرفی بازار سیاه بیشتری شکل خواهد گرفت، گفت: آن چیزی که از آن وحشت داریم آن است که داروها در داروخانهها نباشند و در ناصر خسرو و بازارهای دیگر با قیمتهای چند برابر پیدا شوند.
محسنی بندپی تصریح کرد: ۳ تا ۵ درصد داروهای کشور وارداتی هستند و بایستی برای تأمین آن با کشورهای دوست و هم پیمان وارد مذاکره شویم و همچنین تولیدات داخلی را به جد دنبال کنیم تا بتوانند تولیدات بیشتری داشته باشند.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی ادامه داد: زمانی که تعادل بین عرضه و تقاضا بهم میریزد عملا کمبود دارو پیش میآید و ما برای اینکه این معضل را حل کنیم بستر را محدودتر میکنیم و تجربه ثابت کرده است که هر چه تولیدات محدود شود سر از بازار سیاه درمی آورد.
او با اشاره به اینکه با توجه به تکنولوژی روز و نیاز مردم بایستی ارائه خدمات را تغییر دهیم، بیان کرد: لازم است به سمت ایجاد دارو خانههای آنلاین حرکت کنیم چرا که قطعا شیوه سنتی تأمین دارو مخصوصا در شرایط کرونایی فعلی، شیوه مطلوبی نیست.
محسنی بندپی ادامه داد: ما شاهد این هستیم که در حوزه انتخابی ما سهمیه داروخانههای شبانه روزی بر مبنای آمار افراد مقیم سال ۱۳۹۵ است و مطابق با جمعیت سال ۱۴۰۰ نیست.
او با بیان اینکه مسافران، گردشگران و مهاجران در حوزه انتخابی ما (نوشهر و چالوس) کاملا تعادل وجود دارو و میزان جمعیت را بر هم میزنند، گفت: بنابراین معاونت دارو و غذا باید به روز برای تأمین داروهای مردم تصمیم بگیرد.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه تله مدیسین نزدیک به سه دهه است که در دنیا مرسوم است و ما به دلیل شرایط تحریمی و مسائل دیگر نظام سلامت کشور نتوانستیم هماهنگی و تطبیقی با سرویس خدمات روزانه داشته باشیم، گفت: اگر پیک پنجم را رد کنیم و به نوعی بهتر تصمیم بگیریم شاید یکی از راهکارهای مهم برای کاهش هزینهها وبهره وری بالا، خدمات آنلاین داروها باشد.
محسنی بندپی تصریح کرد: ایجاد و توسعه داروخانههای آنلاین در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مطرح شده است و بایستی محاسن و معایب آن را بررسی کنیم و پیش بینی خطرات ناگوار آن را داشته باشیم.
او بیان کرد: هر زمانی که سبک و روش جدیدی پیش گرفته میشود میتواند با تبعاتی همراه باشد و کسانی موفق هستند که با پوشش تبعات و کاهش عوارض بتوانند سبکهای جدیدی را عملیاتی کنند.
منبع: برنا