اقتصاد۲۴- علی قنبری از کارشناسان اقتصادی درباره فرصتهای شغلی که دولت روحانی ایجاد کرده است گفت: شاید بتوان این گونه تعبیر کرد که دولت روحانی بدشانسترین دولت در طول تاریخ جمهوری اسلامی بوده، چرا که این دولت با موضوعاتی روبهرو شد که سایر دولتها هیچ زمان تجربه نکرده بودند.
او ادامه داد: از سال ۹۷ کشور با تحریمهایی مواجه شد که در هیچ مقطعی ایران با آن دست به گریبان نبود، فردی رئیس جمهوری امریکا شد که خصومت آن ضررهای مالی زیادی به کشور وارد کرد و هنوز تبعات تصمیمهای آن زمان ادامه دارد.
قنبری با بیان اینکه ایجاد فرصت شغلی در سالهای تحریم کار سختی بود که محقق شد، تصریح کرد: دولت آینده باید ضمن حفظ فرصتهای شغلی موجود برای ایجاد مشاغل جدید برنامهریزی کند.
او گفت: ویروس کرونا نه در ایران بلکه در تمام کشور موجی از بیکاری ایجاد کرد، از این رو ضرورت دارد دولت آینده در این خصوص برنامهریزی کند که به سمت ایجاد مشاغل جدید و نوآورانه حرکت کند، مشاغلی که سطح آسیبپذیریشان پایینتر باشد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: ایجاد اشتغال تنها وظیفه دولتها نیست، بخش خصوصی هم سهم بالایی در این حوزه دارد. از اینرو ضرورت دارد که بخش خصوصی با کاهش تلاطمهای سیاسی (تحریم) به فکر افزایش سرمایهگذاری و توسعه فعالیتهای خود باشد تا بتوان ضمن کاهش نرخ بیکاری تحصیلکردههای کشور، برای افرادی که به دلیل شیوع ویروس کرونا کار خود را از دست دادند به جامعه کار برگرداند.
آن گونه که ایرنا به نقل از آخرین دادههای آماری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گزارش داده، دولت تدبیر و امید در چند سال گذشته برای ایجاد فرصتهای شغلی جدید و حفظ اشتغال موجود به منظور توسعه اشتغال برنامهها و طرحهای متعددی را در دستور کار خود قرار داده است. سیاستهای فعال بازار کار، برنامههای حمایتی و توسعه کسب و کار از جمله برنامههای دولت تدبیر و امید در بحث توسعه اشتغال بود که خود به موارد و برنامههای جزئیتری همچون کارورزی، مهارت آموزی در محیط کار واقعی، یارانه دستمزد، حمایت از مشاغل خانگی، حمایت از رستههای اشتغالزا، تأمین مالی خُرد، تکاپو و موارد دیگر تقسیم میشوند.
طبق آخرین دادههای آماری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سیاستهای فعال بازار کار طی چهار سال گذشته و به خاطر اجرای برنامه مهارت آموزی در محیط کار و کارورزی بود که در مجموع ۲۷۹ هزار و ۸۸۲ فرصت شغلی در این بخش ایجاد شد.
سیاست حمایتی دولت از دیگر برنامههای اجرایی وزارت تعاون در دولت دوازدهم بود که به خاطر تأمین مالی خُرد، قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، اشتغال حمایتی سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) بود و یک میلیون و ۴۰ هزار و ۶۸۱ فرصت شغلی در نتیجه اجرای آن ایجاد شد.
وزارت تعاون در بخش توسعه کسب و کارها نیز برنامهریزیهای لازم را پیشبینی کرده بود و قانون اشتغال روستایی و عشایری، تکاپو، حمایت از رستههای اشتغالزا و طرح ملی توسعه مشاغل خانگی را از سال ۱۳۹۷ اجرا کرد. با عملیاتی شدن این برنامهها در طی سه سال ۷۱۳ هزار و ۴۸۶ فرصت شغلی در این بخش ایجاد شد.
بیشتربخوانید:نرخ بیکاری ۸.۸ درصد شد
در این سالها همواره بحث اشتغال اتباع خارجی با وجود بیکاری جوانان داغ بود و همواره این انتقاد مطرح میشد که این افراد بسیاری از کسب و کارها را با درآمدهای پایین اشغال کردند. وزارت تعاون در این زمینه نیز وارد عمل شده بود و در سال ۹۶، رقمی برابر ۲۵ هزار و ۱۷۵ نفر، در سال ۹۷ نیز ۲۶ هزار و ۳۶۶ نفر و در سال ۹۸ هم ۲۲ هزار و ۴۶۸ نفر از افراد جویای کار را جایگزین اتباع خارجی کرده بود.