اقتصاد۲۴- هدف اصلی شکلگیری مناطق آزاد در جهان و به خصوص در کشورهای در حال توسعه ایجاد پیوند ملی با اقتصاد جهانی و بازارهای بین الملل در واری مقررات و قوانین درون مرزی کشورها و رونق و توسعه اقتصاد ملی به کمک امتیازات و امکانات حمایتی است. تجارت به عنوان موتور توسعه بر دوش مناطق آزاد قد علم میکند.
جذب سرمایهگذاری خارجی و داخلی، رشد فناوری در صنعت و ایجاد فرصتهای شغلی جدید از جمله ویژگیهایی است که در مناطق آزاد به علت خصلت خاص آن بیشترین توجه را جلب کرده است.
منطقه آزاد کیش از جمله مناطقی است که بهترین ویژگیها را برای جذب سرمایه در اختیار دارد. این منطقه آماده جذب سرمایه گذاریهای کلان به ویژه پذیرای بورس بینالملل در سطح مناطق آزاد است که در صورت ایجاد آن نقش مهمی در تامین مالی پروژههای جدید صنعتی، اقتصادی، زیربنایی و گردشگری خواهد داشت. از این رو حدود یک هفته پیش چهار طرح ملی با حجم سرمایه گذاری ۸۱۶ میلیارد ریال و ۸۸۴ هزار دلار در این منطقه افتتاح شد.
بیشتز بخوانید: ایجاد درآمد پایدار با اجرای طرح ساماندهی سواحل کیش
آنچه در جذب سرمایهها به این منطقه موثر خواهد بود، شفافیت بسترهای مالی و حقوقی به ویژه راهاندازی بورس بین الملل در سطح مناطق آزاد بوده است که البته این روزها در انتظار تصویب شورای عالی بورس است. از این جهت مدیران سازمان منطقه آزاد کیش در تلاش هستند تا در سال ۱۴۰۰ صورتهای مالی شرکتها و موسسات تابعه بر اساس ساختار IFRS و مطابق با استانداردهای حسابداری بینالمللی تنظیم شود تا جزیره کیش از نظر مالی در تراز جهانی مطرح شود. این امری است که در نهایت به نفع رشد صنایع در منطقه آزاد کیش نیز خواهد بود.
در منطقه آزاد کیش صنایع و فعالیتهای صنعتی از جایگاه ویژهای برخوردار هستند. در حال حاضر نزدیک به ۳۷۵ واحد صنعتی و خدمات صنعتی در جزیره فعالیت میکنند که برای بیش از پنج هزار و ۶۰۰ نفر از سرتاسر کشور اشتغالزایی مستقیم داشتهاند.
اگرچه تعداد زیادی از واحدهای فعال صنعتی در کیش به تبع مشکلات و نوسانات ناگهانی ارزی غیرفعال شده بودند، اما پس از بازدیدهای مستمر مسئولان ارشد سازمان منطقه آزاد کیش و ارائه راهکار و تسهیلات به سرمایهگذاران این حوزه همچنین اعمال سیاستهای حمایتی، فعالیت خود را از سر گرفته و نقش مهمی در راهاندازی مجدد و تقویت تولید ایفا کردند.
سرمایه گذاری و صنعت در منطقه آزاد کیش عمدتاً در حوزه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی، سیستمهای برودتی، صنایع چوب و دارویی و پزشکی قرار میگیرند. تعداد واحدهای صنعتی و تجاری فعال در این منطقه آزاد بسیار قابل توجه است. از سوی دیگر صنایع خاص، خلاق، دانشبنیان و صادراتمحور نیز در جزیره کیش توسعه و رونق یافته است.
باید توجه کرد که حضور شرکتهای دانشبنیان در منطقه آزاد کیش از دیگر مزایایی است که با راهاندازی مرکز نوآوری جزیره کیش پررنگتر و موثرتر عمل کرده است و در حال حاضر نیز شهرک فناوری و دارویی این منطقه آزاد با هدف ارائه تسهیلات بیشتر به شرکتهای دانشبنیان فعال در کیش تاسیس شده است.از این رو مهمترین زیرساخت منطقه را باید حرکت به سمت هوشمندسازی جزیره دانست.
بر این اساس طرح جامع مصوب ۱۳۸۴ کیش مبنی بر تبدیل این جزیره به شهر هوشمند و اهمیت آن اگرچه هنوز محقق نشده است، اما اقدامات موثری در این راستا انجام شده است. هوشمندسازی در تمامی حوزههای کیش ضروری است و با توجه به مشارکت بخش خصوصی میتوان از سرمایهگذاران برای تحقق این هدف بهره برد.
منطقه آزاد کیش در عینحال در راستای رونق تولید تلاش کرده است تا با بازنگری و اصلاح مجدد قراردادهای سرمایهگذاری که به معاونت اقتصادی و سرمایهگذاری سازمان منطقه آزاد کیش ارسال میشود، مشکلات آنها را پیگیری و حل کند.
در همین راستا با دستور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش و برگزاری تعداد چهار کمیسیون؛ واگذاری کامل واحدهای استیجاری صنایع در دستور کار سازمان منطقه آزاد کیش قرار گرفت که تا کنون ۳۶ واحد صنعتی واگذار شده و مابقی در هفتههای آینده انجام خواهد شد.
پروندههایی وجود دارد که سالهای متمادی با مشکلات عدیدهای مواجه هستند که نیاز به حل این مشکلات در راستای رونق تولید و تسهیل و توسعه تجارت در جزیره کیش ضروری خواهد بود.