تاریخ انتشار: ۰۸:۵۹ - ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
یک مقام مسئول توضیح داد:

دلایل بی‌تعادلی در بازار لوازم خانگی

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: در اقلامی که تولید داخل به میزان کافی وجود ندارد، باید بازار با واردات متعادل شود تا قیمت کاهش یابد

لوازم خانگی

اقتصاد ۲۴ - افزایش قیمت و کاهش تقاضا در یک‌سال گذشته حرف اول بازار لوازم خانگی بوده است. در شرایطی که کرونا، آمار ازدواج و درنتیجه تقاضا برای لوازم خانگی را کاهش داده، قیمت‌ها در بازار نقطه توقفی نداشته و از ابتدای پارسال، شیب این نمودار صعودی تندتر هم شده است.

۲ سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی می‌گذرد؛ تصمیمی که اگرچه به بهانه حمایت از تولیدکنندگان داخلی عملی شد، به‌دلیل تحریم اقتصادی و افزایش نرخ ارز اجتناب‌ناپذیر بود. پیامد این تصمیم در شرایطی که صنعت لوازم خانگی داخلی برای تامین تقاضای بازار آمادگی کافی نداشت، ایجاد کمبود و گرانی و تحمیل فشار بیشتر به مردم بود.

امروز، بعد از گذشت ۲ سال از اجرای قانون ممنوعیت واردات، گرچه دو سوی طیف عرضه و تقاضا برآورد یکسان و مشترکی از وضعیت بازار لوازم خانگی ندارند، اما در یک نقطه اشتراک نظر وجود دارد؛ وضعیت بازار مطلوب نیست. «مطلوب» برای تولیدکننده و فروشنده، بیرون‌آمدن از رکود است و برای مردم، پایین‌آمدن قیمت؛ حال آنکه بازار لوازم خانگی مدت‌هاست در رکودی تورمی به‌سر می‌برد.

همه ناراضی‌اند

آنچه مصرف‌کنندگان در بازار می‌بینند گرانی است. از ابتدای سال گذشته قیمت لوازم خانگی، چه تولیدات داخلی و چه آنچه بامجوز یا بی‌مجوز وارد کشور می‌شود، چندین برابر شده و مردم را برای تهیه وسایل مورد نیازشان در تنگنای شدیدی قرار داده است.

اما گرانی تنها مسئله موجود نیست. سردرگمی خریداران برای انتخاب میان تولیدات داخلی یا برند‌های خارجی در شرایطی است که به کیفیت تولیدات ایرانی به‌دلیل سابقه بسیار اندک حضورشان در بازار اطمینانی وجود ندارد و به کیفیت برند‌های خارجی به‌دلیل قاچاق بودنشان. تولیدکنندگان ایرانی، جز تعدادی معدود، سال‌ها زیر سایه رقبای نامدارشان سهم اندکی از بازار را در اختیار داشتند و به‌واسطه این حضور کمرنگ، کمتر در جلب اعتماد مصرف‌کنندگان موفق بوده‌اند.

از سوی دیگر منع قانونی واردات کالای ساخته‌شده در شرایطی که بازار با تولیدات داخلی اشباع نشده، قاچاق را افزایش داده و آنچه از مبادی غیرقانونی وارد می‌شود از لحاظ کیفیت، محل تردید است. بازار لوازم خانگی امروز پر از کالا‌هایی است با برند‌هایی که حضوری رسمی و قانونی در کشور ندارند و این امر بر آشفتگی بازار و ذهن خریداران افزوده است.

گرایش مردم به خرید کالای قاچاق

به‌تازگی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی فلزی تهران، از افزایش قاچاق کالای چینی در بازار این محصولات خبر داده و رشد واردات غیررسمی را موجب آسیب زیاد به تولید و این صنف دانسته است. حسن حسنی‌فراهانی، با اشاره به ممنوعیت واردات لوازم فلزی آشپزخانه، اعلام کرده تمامی این لوازم در داخل کشور تولید می‌شود و کیفیت کالا‌ها نیز رو به افزایش است، اما از ابتدای امسال ۲۰ درصد بر قیمت این کالا‌ها افزوده شده.

این افزایش قیمت شاید دلیلی باشد برای آنچه این مقام مسئول در بخش دیگری از گفته‌هایش به آن اشاره کرده است؛ روی‌آوردن مردم به خرید کالای قاچاق. قیمت پایین کالا‌های ایرانی در قیاس با خارجی‌ها مزیتی بود که می‌توانست در شرایط برابر، کفه تقاضا را به نفع تولید داخلی سنگین‌تر کند.

اما امروز نه از قیمت پایین خبری است و نه از بازار رقابتی. مصرف‌کنندگان، شرکت‌های داخلی را به سوءاستفاده از نبود رقیب خارجی و یکه‌تازی در زمینه تعیین قیمت‌ها متهم می‌کنند، اما در سوی دیگر طیف، تولیدکنندگان از موانع تولید، به‌ویژه در زمینه تامین مواداولیه می‌گویند؛ مواداولیه‌ای که تولید بسیاری از آن‌ها در انحصارکارخانه‌های دولتی داخلی است.

به‌گفته کارشناسان حوزه تولید و بازار لوازم خانگی، افزایش قیمت فولاد و محصولات پتروشیمی در یک سال اخیر نقش بسیار مهمی در جهش قیمت تولیدات داخلی داشته است.


بیشتربخوانید:گرانی لوازم خانگی در راه است؟ / ۳۰۰ میلیون تومان قیمت ارزانترین جهیزیه


رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در گفتگو با همشهری، یکی از مهم‌ترین دلایل قیمت بالای تمام‌شده کالا‌های خانگی را افزایش قیمت مواداولیه تولید داخل، تحت‌تأثیر قیمت دلار می‌داند. به‌گفته اکبر پازوکی، هم‌اکنون بازار لوازم خانگی در زمینه بسیاری از کالا‌های ریز به واردات نیازی ندارد و در ۲ سال گذشته شرکت‌های داخلی زیادی در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما ادامه فعالیت این شرکت‌ها منوط به حمایت دولت از آنهاست وگرنه آن‌ها هم به سرنوشت شرکت‌هایی مثل ارج و آزمایش دچار می‌شوند.

این فعال صنفی، اتخاذ راهکار‌هایی در دولت برای ارزان تمام‌شدن مواداولیه را بهترین روش حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده می‌داند و اضافه می‌کند: تنها در سایه تولید انبوه است که قیمت در بازار کنترل خواهد شد و این تولید انبوه با حمایت دولت و جلوگیری از ورود کالای خارجی امکانپذیر است. اما برای کالا‌هایی که در کشور امکان تولید ندارند یا به میزان کافی تولید نمی‌شوند، باید با واردات، بازار تامین شود تا فشار گرانی از دوش مصرف‌کننده برداشته شود.

کدام کالا‌ها تولید داخلی ندارند؟

یک‌ماه پیش دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران از درخواست این انجمن برای ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی، دست‌کم برای یک دوره پنج‌ساله در برنامه هفتم توسعه به‌منظور حمایت از صنایع داخلی خبر داد. عباس هاشمی، با اشاره به قانون حداکثر استفاده از توان تولید مصوب سال۹۸ که وزارت صنعت، معدن و تجارت را موظف می‌کند ثبت سفارش کالا‌های مصرفی بادوام دارای مشابه داخلی را تا پایان برنامه ششم توسعه ممنوع کند، خواستار تداوم ممنوعیت‌ها در قانون برنامه هفتم توسعه شد.

این در شرایطی است که در بسیاری از اقلام لوازم خانگی، به‌رغم وجود تولید داخلی، به شهادت آمار تولید و مشاهدات میدانی، بازار اشباع نیست و به واردات احساس نیاز می‌شود. به‌گفته رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در برخی کالا‌های ریز خانگی، تولید به‌تازگی در کارخانه‌های داخلی آغاز شده، اما در بعضی کالا‌ها هنوز تولید نداریم و بازار با واردات تامین می‌شود.

به‌گفته پازوکی، ۲ شرکت داخلی معروف تولیدکننده کالا‌های کوچک، بعضی از اقلام کالایی را در فهرست تولید نداشتند و کالا‌هایی مثل سرخ‌کن و گوشتکوب برقی به‌تازگی به تولیدات داخلی کارخانه‌ها افزوده شده، به همین دلیل نیاز به واردات داریم.

در زمینه اتوپرس هنوز تولید داخلی وجود ندارد و اگرچه یکی از تولیدکنندگان در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده، اما تا رسیدن تولیدات این کارخانه، نیاز بازار باید با واردات تامین شود. حتی هنوز برای واردات اتوبخار به‌دلیل نبود توازن میان تقاضای بازار با میزان تولید داخلی مجوز صادر می‌شود.

در زمینه اقلام درشت خانگی هم ظرفشویی و کولر گازی از کالا‌هایی هستند که در ۲ سال اخیر به تولیدات داخلی کشور افزوده شده‌اند، اما به‌نظر می‌رسد بازار این کالا‌ها هنوز بدون واردات، دچار مشکل است. در زمینه ال‌ای‌دی هنوز هم تولید داخلی نداریم، اما با سرمایه‌گذاری انجام‌شده از سوی شرکت‌های داخلی در زمینه تولید این کالا و اقلامی مثل یخچال‌فریزر، سایدبای‌ساید و لباسشویی، به‌نظر می‌رسد بازار می‌تواند تا یکی دوسال آینده به تولیدات داخلی تکیه کند، مشروط بر اینکه موانع تولید با حمایت دولت برطرف شود.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ استایل طاووسی شبنم قلی‌خانی با جواهر گران قیمت

عکس/ نمایی از خرم آباد ۹۳ سال پیش با خانه‌های کاهگلی

عکس/ قابی ماندگار و دیدنی از کتایون ریاحی در کنار نوه محمدعلی فردین

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

عکس/ تیپ کژوال لیندا کیانی با کیف و گوشواره یاقوتی

حال و هوای مراسم قاشق‌زنی چهارشنبه سوری در قزوین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توصیه جدی وزارت بهداشت برای خرید شیرینی و آجیل

اعتراف اسکارلت جوهانسن

شیرینی پزی مخصوص عید ۱۴۰۴

مرگ هولناک دختر مدرسه‌ای در ویلای اجاره‌ای

طرز تهیه فرنی شیره انگور، افطاری گرم و مقوی

جی ۲۰ چگونه عمل می‌کند و چرا اهمیت دارد؟/ اگر G20 متحمل شکست شود چه چیزی از بین خواهد رفت؟

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟