تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۱۲ شهريور ۱۴۰۰

چرا رجیستری حضوری موجب صف طولانی در گمرک شد؟

در حالی که طرح رجیستری از ورود ۳۶ میلیون دستگاه موبایل قاچاق به کشور جلوگیری کرده، عده‌ای به بهانه دستور اخیر وزیر اقتصاد بدنبال حذف رجیستری از مبادی ورودی هستند.

چرا رجیستری حضوری موجب صف طولانی در گمرک شد؟

اقتصاد۲۴ - در حالی که اجرای طرح رجیستری در ۳ سال اخیر دستاورد‌های خوبی برای اقتصاد کشور و مردم بعنوان استفاده کننده از این وسیله ارتباطی داشته، اما متأسفانه عده‌ای به بهانه اظهارات اخیر وزیر اقتصاد، شایعاتی را مبنی بر حذف رجیستری از مبادی ورودی مطرح کرده‌اند.

رجیستری چگونه مانع ورود ۳۶ میلیون موبایل قاچاق شد؟

بر اساس آمار ارائه شده از سوی سامانه همتا، در ۳ سال اخیر از ورود ۳۶ میلیون دستگاه موبایل قاچاق به ارزش بیش از ۶ میلیارد دلار به کشور جلوگیری کرده است. در سال گذشته حدود ۱۵.۶ میلیون دستگاه تلفن همراه به ارزش ۲.۹ میلیارد دلار وارد کشور شده است، همچنین مطابق آمار گمرک پس از «ذرت دامی»، «گوشی تلفن همراه» در سکوی دوم اقلام عمده وارداتی به کشور قرار دارد.

ثبت چنین رکورد‌هایی برای واردات تلفن همراه به کشور در حالی رقم می‌خورد که حدود ۳ سال قبل یعنی در سال ۹۶، میزان واردات رسمی تلفن همراه چیزی در حدود ۳ میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش ۵۱۸ میلیون دلار بوده است.

افزایش بیش از ۸۰ درصدی واردات تلفن همراه از سال ۹۶ تاکنون، بیش از هر عامل دیگری مربوط به عملکرد مطلوب طرح رجیستری در خصوص جلوگیری از قاچاق و واردات غیر قانونی تلفن همراه به کشور بوده است. هر چند اخبار مربوط به عملیاتی شدن این طرح که مبتنی بر عدم ارائه خدمات اپراتوری و آنتن‌دهی به دستگاه‌های غیرقانونی و قاچاق است، از سال ۹۵ شنیده می‌شد، اما سرانجام در آذر ماه سال ۹۶، با رجیستر شدن گوشی‌های برند اپل اولین گام در این زمینه برداشته شد و پس از آن در طی مدت شش ماه، تمامی برند‌های گوشی تلفن همراه تحت پوشش طرح رجیستری قرار گرفت.

بنابر اظهارات مقامات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، پیش از اجرای طرح رجیستری، کمتر از ۱۰ درصد نیاز کشور از طریق واردات رسمی وارد کشور شده و مابقی از طریق قاچاق تأمین می‌شد. به همین دلیل، علاوه بر تضییع ۲ هزار میلیارد تومانی حقوق دولت، کالای فاقد گارانتی و استاندارد‌های سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به دست مصرف‌کننده می‌رسید.


بیشتر بخوانید: با حذف فرآیند غیرحضوری رجیستری آیا تخلفات افزایش می‌یابد


دستوری که تفسیر به رأی شد؟

وزیر اقتصاد شنبه هفته گذشته، پس از بازدید از گمرک فرودگاه امام خمینی و مشاهده صفوف طولانی مردم برای رجیستری از مبادی ورودی، دستوراتی مبنی بر تشکیل کارگروهی برای تسریع در این فرآیند صادر کرد. در پی این اتفاق، شائبه‌های بسیاری در خصوص دستور وزیر اقتصاد مبنی بر حذف رجیستری از مبادی ورودی کشور در رسانه‌ها ایجاد شد و حتی برخی از رسانه‌ها از طرح رجیستری به عنوان بیراهه‌ای پنج‌ساله در تنظیم بازار تلفن همراه یاد کردند که مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.

مهرداد ارونقی، معاون گمرک ایران پس از بازدید مذکور با اشاره به دستور وزیر اقتصاد گفته بود: با تشکیل کارگروهی متشکل از دستگاه‌های ذی ربط، سازوکار حذف رجیستری از مبادی تعیین و به احتمال زیاد از هفته آینده اجرایی خواهد شد.

به گفته ارونقی، فرایند کنونی طرح رجیستری تلفن همراه در مبادی ورودی موجب سردرگمی زیادی بین مسافران شده بود؛ به عنوان نمونه مسافر ساعت ۴ صبح به ایران می‌رسید و بدون اطلاع داشتن از لزوم رجیستری حضوری، پس از مدتی متوجه می‌شد که موبایل وارده قطع شده است. پس از اینکه برای حل مشکل به گمرک مراجعه می‌کرد باز هم موبایل وصل نمی‌شد چراکه گمرک در مبادی ورود اطلاعات را احراز نکرده بود.

این اظهار نظر ارونقی در حالی است که وی در نیمه مرداد ماه امسال در نامه‌ای به گمرک فرودگاه امام صراحتاً به کم کاری گمرکات در رجیسترکردن موبایل مسافران ورودی اشاره و نوشته بود: «علیرغم صدور بخشنامه‌های متعدد در خصوص طرح رجیستری گوشی‌های تلفن همراه در مبادی ورودی، مبنی بر اطلاع رسانی دقیق به مسافرین ورودی که قصد رجیستر نمودن گوشی‌های تلفن همراه خود را دارند، اخیراً مشاهده می‌شود تعداد زیادی از مسافرین علی الخصوص مسافرین ورودی از طریق گمرک فرودگاه امام خمینی (ره)، بدون اطلاع از موضوع، وارد کشور می‌شوند و بدلیل عدم پاسخگویی گمرکات و سایر دفاتر ستادی، به این حوزه معاونت مراجعه می‌نمایند و این در حالی است که بررسی‌های صورت پذیرفته صحت گفته‌های مسافرین را مبنی بر اینکه هیچگونه اطلاع رسانی در خصوص نحوه اقدام صورت نگرفته است تأیید می‌نماید.»

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق: حذف رجیستری از مبادی ورودی صحت ندارد

در همین ارتباط، حمیدرضا دهقانی‌نیا، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتگو با خبرنگار مهر با تکذیب شایعاتی در خصوص حذف رجیستری از مبادی ورودی، گفت: وزیر محترم اقتصاد در بازدید از گمرک با مشاهده صف‌های طولانی مردم برای رجیستری تلفن‌های همراه، دستوراتی مبنی بر تشکیل کارگروه برای تسریع در فرآیند رجیستری صادر کردند، اما این به معنای حذف رجیستری از مبادی ورودی نیست.

وی افزود: دستورات وزیر محترم اقتصاد، معطوف به تسریع در فرآیند رجیستری حضوری در گمرک و حل مشکلات مردم است و انتظار می‌رفت تا مسئولین گمرک به سوابق رجیستری به صورت حضوری اشاره کنند. این فرآیند از دی ماه ۹۹ و بر اساس ماده ۱۳۸ آئین‌نامه اجرایی امور گمرکی الزامی شده است.

دهقانی‌نیا ادامه داد: پیش از این نیز پیشنهاداتی از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای شیوه انجام رجیستری حضوری ارائه شده بود که در صورت اجرا از تشکیل صف‌های طولانی جلوگیری به عمل می‌آمد؛ اما متأسفانه گمرک به روش خود اقدام به این کار نمود و وضعیت فعلی در واقع حاصل اصرار گمرک بر انجام شیوه کنونی است.

افزایش ۱۳ هزار میلیارد تومانی عایدی دولت از محل رجیستری

وی ضمن انتقاد از انتشار گزارشاتی در برخی رسانه‌ها مبنی بر ناموفق بودن طرح رجیستری گفت: انتشار این دست از مطالب حکایت از ناآگاهی این رسانه‌ها از مزایای طرح رجیستری است که می‌تواند به اعتبار آن‌ها خدشه وارد کند.

دهقانی‌نیا افزود: طرح رجیستری از ابتدای فروردین‌ماه ۹۷ تا ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰، حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان درآمد برای حاکمیت به دنبال داشت که این عدد پیش از اجرای طرح رجیستری، سالانه معادل ۱ هزار میلیارد تومان بود. همچنین در این بازه زمانی ارزش واردات تلفن‌همراه حدود ۷.۷ میلیارد دلار بود و این بدان معناست که پرونده قاچاق در حوزه این کالا عملاً بسته شده است.

وی ادامه داد: طرح رجیستری در کنار ثمرات بسیاری که برای حاکمیت داشت موجب شد تا مردم از اصالت تلفن همراه خریداری شده و شرکت گارانتی‌کننده آن اطمینان حاصل کنند.

بساط سوءاستفاده از اطلاعات مسافران دوباره پهن می‌شود؟

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص تبعات غیرحضوری کردن رجیستری از مبادی ورودی، اظهار داشت: این اتفاق موجب خواهد شد تا مجدداً بساط خرید و فروش مدارک هویتی و پاسپورت برای رجیستری تلفن همراه پهن شده و از اطلاعات مردم سوءاستفاده شود. موضوعی که در گذشته نیز رخ داده و حتی واکنش دادستان محترم کل کشور را هم به دنبال داشت.

وی در پایان با ارائه پیشنهاداتی برای بهبود شرایط رجیستری از مبادی ورودی، گفت: تسریع این فرآیند نیازمند راه‌اندازی یک پایگاه اینترنتی است؛ تا مردم پیش از ورود به کشور اطلاعات خود را در آن ثبت نموده و ادامه فرآیند احراز هویت به صورت حضوری و در مدت زمان کمتری صورت بگیرد.

حال باید منتظر ماند و دید آیا به بهانه ایجاد صف در مبادی ورودی، قرار است اجرای طرح رجیستری که دستاورد‌های آن برای اقتصاد کشور محرز بوده دچار خدشه شده و بار دیگر بساط سوءاستفاده کنندگان از اطلاعات مسافری پهن شود یا با اتخاذ راهکار بهینه، اجرای مؤثر این طرح ادامه خواهد یافت.

منبع: مهر
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

نامه مدیرعامل شستا به قالیباف درباره اتفاقات روز گذشته مجلس

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

عکس/ استایل رسمی طناز طباطبایی با لباس دیپلمات و ساعت چند میلیونی

عکس/ رشیدی کوچی کارزار عدم ابلاغ قانون حجاب راه انداخت

عکس/ شب‌های روشن ماه رمضان بازار البلد عربستان

عکس/ شکل و شمایل سبزه میدان تهران ۹۳ سال پیش وقتی خاکی بود

عکس/ ساختمان هواپیمایی هما ۵۳ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ استوری عاشقانه بهاره رهنما حسابی سوژه شد

عکس/ تیپ سیاه و سفید رابعه اسکویی با اشک مصنوعی

عکس/ شور و حال بازار ساغریسازان رشت ۱۱۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟

فیلم/ تمرین شنای سوئدی امام جماعت با نمازگزاران در مسجد

خوانندگی زنان با کدام قواعد فقهی و قانونی مغایرت دارد؟

عکس/ سلفی حسن روحانی و ابطحی در یک مراسم افطاری

قیمت هر سکه از ۸۰میلیون تومان عبور کرد

میوه شب عید تا ۱۵۰ درصد گران شد

اعلام جزییات و زمان حراج سکه ضرب ۱۴۰۳

طلای جهانی تغییر مسیر داد

عکس/ حمل تابوت رضاخان ۸۰ سال پیش روی توپ جنگی

شرط مهم برای عقبگرد قیمت دلار چیست؟

عکس/ خانواده تهرانی با فولکس قورباغه‌ای ۶۳ سال پیش در جاده چالوس

هیجان قیمت سکه فروکش خواهد کرد؟

عکس/ تیپ و چهرۀ جذاب یانگوم با کت و کیف چرم قرمز میلیون دلاری

عکس/ سید حسن خمینی به دیدار مهدی کروبی رفت

عکس/ نماز جماعت مسعود پزشکیان به همراه کارگران

عکس/ ساختمان‌های عجیب خیابان سپه در کرمانشاه ۸۳ سال پیش

عکس/ فرمان اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۴۰۵ از سوی پزشکیان

عکس/ چهره باورنکردنی نصرالله معین در ۲۰ سالگی بدون عینک

فیلم/ حافظ خوانی و تبریک نوروز سفیر کره جنوبی پای هفت سین

عکس/ استایل عجیب ترلان پروانه با کتونی‌های یغور و مینی بگ زنجیردار

عکس/ تمرین خواهران منصوریان در خانه کشتی

عکس/ حضور پزشکیان در شهرک صنعتی قرچک

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

عکسی متفاوت از فرودگاه مهرآباد و خیابان‌های اطراف ۶۴ سال پیش