تاریخ انتشار: ۱۴:۳۸ - ۲۲ شهريور ۱۴۰۰

نمک ورود غیرمتخصصان بر زخم آسیب‌های اجتماعی

ورود چهره‌های شناخته شده به عرصه‌های تخصصی بدون مشورت گرفتن از کارشناسان حوزه بار‌ها مورد انتقاد متخصصان حوزه‌های مختلف قرار گرفته است، حوزه آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد و کارتن‌خوابی هم یکی از این حوزه‌هاست.

آسیب‌ های اجتماعی

به گزارش جامعه ۲۴، آسیب‌های اجتماعی و به‌ویژه معضل اعتیاد متاسفانه در جامعه ما به عنوان یک حوزه تخصصی شناخته نشده است به نحوی که افرادی بدون تخصص ناگهان وارد فعالیت در این حوزه شده و سعی می‌کنند به آسیب‌دیدگان این حوزه بدون ضابطه و البته شناخت و دانش کافی ارائه خدمت کنند، خدماتی که به جای نگاه درمان محور و توانمندسازی بعد از درمان بیشتر نوعی فعالیت خیریه‌ای و حتی فراتر از آن نگاه صدقه‌محور و از روی دلسوزی صرف است. همین موضوع هم گاهی مشکلات این حوزه را چند برابر می‌کند.

مهاجرت آسیب‌دیدگان و معتادان از شهر‌هایی که کمک‌های مردمی کمتری دریافت می‌کنند به کلان‌شهر‌هایی که شرایط رفاه بیشتری برای این افراد فراهم است تنها یکی از این معضلات است. کمک‌هایی که گرچه از سر حسن نیت و انسان دوستی است، اما می‌تواند تلاش متخصصان برای سوق دادن این افراد به ترک اعتیاد را با مانع جدی مواجه کند.

روزی خبر فعالیت سلبریتی‌ها و چهره‌های شناخته شده فرهنگی و هنری در این حوزه خبر ساز می‌شود و گاهی خبر از فعالیت یک مداح برای مثلا ارائه خدمات دندانپزشکی تیتر برخی رسانه‌ها قرار می‌گیرد در این بین، اما متخصصان فعال در حوزه اعتیاد انتقاداتی را نسبت به این نوع عملکرد بی‌ضابطه و بدون آگاهی در حوزه کاملا تخصصی اعتیاد وارد می‌کنند.

سپیده علیزاده ، مدیرعامل موسسه کاهش آسیب نور سپید هدایت یکی از این منتقدان است.

اعتیاد ، حوزه‌ای بلاتکلیف و آشفته

علیزاده درباره ورود افراد غیرمتخصص به حوزه اعتیاد و کاهش آسیب‌های ناشی از آن می‌گوید: «اعتیاد در کشور ما حوزه‌ای بلاتکلیف و بی‌سرو سامان است که به جای داشتن تنها یک متولی بیش از ده، پانزده متولی سازمانی دارد که هیچیک هم راهکار موثر و برنامه موفقیت‌آمیزی برای آن نداشته‌اند. با این حال باید بر این نکته تاکید شود که اعتیاد یک حوزه تخصصی است و همانطور که من به عنوان یک روانشناس نمی‌توانم وارد حوزه‌های دیگر شوم درحوزه اعتیاد هم افراد غیرمتخصص نباید پا به میدان بگذارند کسی نمی‌تواند بگوید، چون نذر دارم قدم برای معتادان بر می‌دارم اگر این گام‌ها بدون مشورت گرفتن از متخصصان و افراد با تجربه باشد می‌تواند به جای کمک‌کننده بودن، آسیب‌رسان باشد.»

«به عنوان نمونه بسیاری از افراد دارای اعتیاد با مشکلات دندان و لثه مواجهند، اگر من به عنوان یک متخصص و فعال حوزه اعتیاد بخواهم مشکلات دهان و دندان افراد گرفتار اعتیاد را حل کرده و هزینه کنم به صورت هدفمند این کار را انجام می‌دهم به این معنا که به فرد می‌گویم با توجه به هزینه‌های بالای دندان در شرایطی برایت هزینه می‌کنم که تو هم یک قدم برای خودت برداری. تا وقتی معتاد به مواد مخدر هستی درد دندان را حس نمی‌کنی، وقتی درد را درک می‌کنی که مواد استفاده نمی‌کنی و من در این شرایط کنار تو هستم یعنی هر وقت مواد استفاده نکردی و دچار درد دندان شدی من به تو کمک می‌کنم. با این کار من در این افراد انگیزه ایجاد می‌کنم برای اقدام به ترک اعتیاد و این موضوع را مانند اهرمی برای ترغیب فرد معتاد به تغییردر نظر می‌گیرم. اما وقتی ماجرا را به گونه‌ای دیگر پیش ببرند نتیجه لازم به دست نمی‌آید.»

«مثلا مداحی که قصد ارائه خدمات دندانپزشکی به این افراد را دارد با کدام تخصص پا به میدان می‌گذارد؟ مگر من می‌توانم بدون تخصص وارد حوزه‌های دیگر شوم؟ مگر من که تخصص نویسندگی و سناریو نویسی را ندارم می‌توانم وارد چنین حوزه‌هایی شوم حتی اگر ورود کنم هم نتیجه موفقیت‌آمیزی به دست نمی‌آورم. این درحالیست که فلان سلبریتی گمان می‌کند نیاز مصرف‌کنندگان مواد بی‌خانمان یک تخته پتوی سفری بهاره است که طی زمستان به آن‌ها داده شود، نتیجه این اقدام هم آن است که معتادان پتو‌ها را می‌فروشند و خرج موادشان می‌کنند. چرا این افراد با متخصصان صحبت نمی‌کنند و از آن‌ها کمک نمی‌گیرند تا نیاز‌های واقعی و ریشه‌ای را بشناسند گاهی اجاره یک اتاق به عنوان سرپناه شبانه این افراد خیلی مهم‌تر از چنین کمک‌های بی‌ضابطه‌ای است.»

«در این شرایط سازمان بهزیستی کجای کار است؟ یا مگر در این کشور وزارت بهداشت وجود ندارد که مداح بیاید و خدمات دندانپزشکی به افراد معتاد و کارتن‌خواب ارائه دهد؟ درست مانند آنکه بگوییم بیماری‌های مقاربتی میان افراد کارتن‌خواب زیاد شده و از اتحادیه پوشاک به صرف داشتن پول بخواهد در این حوزه کار کند. متاسفانه وقتی وزارت بهداشت دغدغه معتادان را ندارد و آنقدر در مساله کرونا وامانده است که به کلی از یاد برده که در کشور افراد بی خانمان و دارای اعتیاد هم زندگی می‌کنند و نیاز‌هایی دارند، چنین اتفاقاتی هم رخ می‌دهد.»


بیشتر بخوانید: دره‌خوابی در تهران؛ از فرحزاد تا امام علی


«تنها دلیل این اقدامات از طرف افراد معروف، عامه‌پسند بودن کار آنهاست به این معنا که مردم می‌پسندند که مداح یا سلبریتی به آسیب‌دیدگان اجتماعی کمک کنند غافل از آنکه این حوزه به صورت عادی هم به شدت آشفته است و با اینگونه ورود‌های بدون کارشناسی آشفته‌تر هم می‌شود. مردم درگیر اعتیاد شده‌اند و عزیزان و جوانان‌شان به مواد مخدر و روان‌گردان همچون شیشه، کمیکال، سورچه و سایکو و... روی آورده‌اند و در مهمانی‌های سایکو شرکت می‌کنند.»

«مردم درباره این مواد هیچ نمی‌دانند و اطلاعاتی ندارند کدام کتاب علمی و مرجع آموزشی وجود دارد که به مردم آموزش بدهند علائم ابتلای عزیزانشان به انواع مواد مخدر چیست و در مواجهه با مصرف مواد توسط آن‌ها باید چگونه عمل کنند؟ مردم خون دل می‌خورند تا فرزندشان در بهترین شرایط رشد کنند، اما مشاهده می‌کنند که در اوج جوانی معتاد شده در مقابل چشمشان پرپر می‌شود، عزیزشان گرفتار هذیان و توهم است ناشی از مصرف مواد می‌شود و به رویشان چاقو می‌کشد و کتک‌شان می‌زند. مردم کمک می‌خواهند، اما این راه کمک به معتادان نیست»

«کمک به حوزه اعتیاد این نیست که ساندویج درست کرده و بین کارتن‌خواب‌ها توزیع کنند. هیچ کارتن‌خوابی از گرسنگی نمی‌میرد تا وقتی که مواد مصرف می‌کند. ما اگر بین کارتن‌خواب‌ها غذا توزیع می‌کنیم هدف سیر کردن آنان نیست بلکه خریدن زمان و فرصت ارتباط گیری برای ایجاد رابطه و جلب اعتماد آنهاست تا به سوی ترک اعتیاد و توانمندسازی سوقشان بدهیم. ارتباط برقرار کردن با این افراد، اما کار هر کسی نیست بلکه باید فردی این کار را انجام دهد که تخصص و تجربه کافی داشته باشد»

متخصصان حوزه آسیب‌های اجتماعی دلزده از رفتار سازمان‌های دولتی

«تعداد افراد متخصص و با تجربه در حوزه آسیب‌های اجتماعی و اعتیاد زیاد است، اما بسیاری از آن‌ها تغییر مسیر داده‌اند، دغدغه آن‌ها تغییر کرده است و اولویت‌شان کارتن‌خواب‌ها و معتاد‌ها نیستند، علت اصلی این موضوع آن است که سازمان‌های دولتی، فعالان این حوزه را خسته کرده‌اند و هیچ سازمان تخصصی و کار تخصصی در حوزه اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی وجود ندارد که با منخصصان همراهی کند.»

«بودجه اعتیاد هنگفت است و هر یک از سازمان‌های همکار در این حوزه هم بخشی از آن را در اختیار دارند. سازمان‌های مختلفی مانند بهزیستی، شهرداری، کمیته امداد، ستاد مبارزه با مواد مخدر، معاونت امور زنان و شورای اجتماعی و... همگی بابت اعتیاد بودجه می‌گیرند و هریک هم در گزارش‌های خود از عملکرد موفقیت‌آمیزشان سخن می‌گویند، اما آنچه که در جامعه و خانواده‌ها وجود دارد نشان می‌دهد که نه تنها موفقیتی در این حوزه نبوده است بلکه شرایط بدتر هم شده و عقبگرد داشته‌ایم. اول اینکه سازمان‌ها تخصص ندارند، اگر تخصص داشته باشند بودجه ندارند، اگر بودجه داشته باشند، ناظری برای نظارت بر هزینه‌کرد این بودجه‌ها وجود ندارد.»

«نتیجه این آشفتگی می‌شود اقدامات غیرکارشناسی مانند حصار کشی پارک شوش که قبلا تعداد کثیری از معتادان در آن اجتماع می‌کردند، اما نتیجه این حصار کشی پخش شدن معتادان در نقاط مختلف و غیرقابل دسترس شهر بود. در حال حاضر تعدادی از معتادان میان دو لاین اتوبان‌های اطراف شوش اتراق کرده و زندگی می‌کنند، گروهی دیگر در انتهای اتوبان‌های دور‌تر اجتماع کرده‌اند به عبارت دیگر تمام فضا‌های خالی اتوبان‌ها و فضا‌های بی‌دفاع، محل پاتوق معتادان شده است. در این شرایط دسترسی فعالان اجتماعی به آن‌ها سخت‌تر شده و این افراد باید میان جان و سلامت خود یا کمک به افراد آسیب‌دیده در چنین مناطق خطرناکی که هر لحظه ممکن است تصادف کنند، یکی را انتخاب کنند. درحالیکه وقتی این افراد در پارک شوش بودند دسترسی و ارتباط گرفتن با آن‌ها آسان بود. البته همان موقع هم می‌شد بسیاری از خدمات متناسب با شرایط آسیب‌دیدگان را ارائه داد که داده نشد. این تصمیمات همگی اشتباه هستند.»

«عامه مردم این نوع اقدامات را می‌پسندند چرا که به آن‌ها گفته می‌شود پارک را به مردم محله و شهر بازگرداندیم و بچه‌ها می‌توانند با والدینشان در این پارک به پیک نیک بیایند درحالیکه در عمل چنین نیست و همچنان هیچ فرد عاقلی با خانواده‌اش برای پیک نیک به این پارک نمی‌آید.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

عکس/ آتاتورک ۹۰ سال پیش ایستاده کنار رضاشاه در ترکیه

عکس/ تجمع خبرنگاران پشت درب کنسولگری ایران در ترکیه

عکس/ گروهی از زندانیان دوره قاجار ۱۴۰ سال پیش در غل و زنجیر

اینفوگرافی/ میزان مصرف آب کشور در هر بخش

عکس/ بازدید رضاشاه و نخست‌وزیر از دانشگاه تهران حدود ۹۰ سال پیش

عکس/ تغییر چهره بهاره رهنما قبل و بعد از طلاق دومش

عکس/ نانوایی در عهد قاجار و حدود ۱۲۵ سال پیش

عکس/ زیبایی حیرت‌انگیز گردنبند ۲۸۰۰ ساله ایرانی به شکل موجود بالدار افسانه‌ای

عکس/ زیبایی و ظرافت حیرت انگیز قاشق بازمانده از حدود ۳۰۰۰ سال پیش ایران و دوره هخامنشیان

عکس/ کیک عجیب و تیره رنگ دو طبقه برای تولد هوتن شکیبا

عکس/ تغییر چهره بابک حمیدیان در سن ۴۴ سالگی

عکس/ رقص رنگ‌ها در طبیعت زیبای سرسبز سَرمَرغ حوالی خرم آباد

عکس/ رقص ابر‌ها در ارتفاعات کوه سنگر در اردبیل

عکس/ زیبایی رویایی مسیر تنگه شیرز در کوهدشت با نمایی از کوه وره زرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ غزه یک جنایت، روی جلد نشریه اشپیگل رفت

عکس/ چهره بامزه طاهر فردوس سریال ستایش ۴۰ سال پیش در کودکی

چرا اقتصاد دیجیتال ایران از رقبای منطقه عقب ماند؟

عکس/ نقشه امپراطوری هخامنشیان ایران از شرق تا غرب جهان ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ چهره جذاب سونیا حسینی دختر نقی معمولی در پایتخت ۷

نگاهی به رمان سووشون نوشته سیمین دانشور به بهانه پخش سریالی با اقتباس از این اثر

عکس/ داریوش مهرجویی و شکیبایی در کنار جکی چان ۳۵ سال پیش در توکیو

عکس/ تصویری دیده نشده از رقص تالش‌ها بیش از ۹۰ سال پیش

سیاستمدار اصیل و شریف: احمد توکلی

عکس/ پیکر یک شهید نیروی هوایی روی دوش سرلشکر بابایی ۴۵ سال پیش

فیلم/ سد‌های تهران در بدترین حالت در ۶۰ سال گذشته

عکس/ هجوم فروشندگان به بازار با فروش فوری خانه

عکس/ همبستگی دو نفر در میدان فلسطین تهران با مردم غزه

جدیدترین قیمت خرید و فروش خانه در تهران و اوایل مردادماه + جدول

معرفی مکان‌های عاشقانه شیراز در تابستان

فیلم/ حمله مسلحانه به خودروی کارکنان گمرک پیشین

بازار ارز در انتظار ازسرگیری گفت‌وگوها با آمریکا

رانت خواران از هر فضایی استفاده می‌کنند، جنگ باشد یا صلح یا تحریم/ تحریم‌های ثانویه ایران، بزرگ‌ترین ترمز جذب سرمایه‌گذار خارجی

خزان پیش از موعد؛ نیاز به تحول در مدیریت فضای سبز شهری/ چرا درختان دچار زردی و برگ‌ریزان زودهنگام شده‌اند؟

هشدار امنیتی فوری برای شهروندان زاهدان

قطعی برق آفت کارخانه‌های سیمان‌سازی شد

کشته شدن ۳ مهاجم در حمله تروریستی زاهدان

فیلم/ جزییات حمله تروریستی به دادگستری زاهدان

فیلم/ روایت تازه پزشکیان از حمله اسرائیل به اوین

زمان ثبت نام ایران خودرو برای مرداد ۱۴۰۴ اعلام شد + جزئیات

فیلم/ پزشکیان: وقتی نماینده بودم کسی مرا تحویل نمی‌گرفت

سکو‌های فروش اینترنتی طلا روی میز کمیسیون اصل نود

فیلم/ اظهارات پزشکیان در جمع مدیران ارشد وزارت خارجه

دورخیز برای تعطیلی یک هفته‌ای کارمندان دولت

اروپا علیه غنی‌سازی/ چرا موضع تروئیکای اروپایی از احیای برجام به منع غنی‌سازی اورانیوم در ایران تغییر کرد؟

تعیین زمان اعلام نتایج نهایی کنکور

لغو حکم بازداشت بشار اسد توسط دادگاه فرانسه

صیانت ۲ در راه است/ انتقاد کارشناسان از لایحه قوه قضائیه درباره فعالیت رسانه‌ها و فضای مجازی

فیلم/ اولین تصویر از حمله گروه تروریستی پژاک به گشت فراجا در بانه

فیلم/ تاکید پزشکیان بر ضرورت تفویض اختیارات به استانداران و فرمانداران

متهم ردیف اول بحران کم‌آبی؛ صنعت کشاورزی کدام اشتباهات را باید اصلاح کند؟

حلقه جلیلی و عرض اندام در کوچه خلوت پساآتش‌بس/ تندرو‌های برای گذاشتن چوب لای چرخ مذاکرات چه می‌کنند؟

دلیل بازگشت ایران و اروپا به میز مذاکره چیست؟

سقوط قیمت طلای جهانی

حمله کیهان به دولت پزشکیان درباره مذاکرات هسته‌ای

ماجرای قتل علیرضا محمدی وکیل تهرانی چه بود؟

آزادسازی واردات خودرو‌های پرقدرت چه اثراتی در بازار دارد؟

فوری/ حمله تروریستی به دادگستری زاهدان

مشتریان واقعی نفت ایران چه کسانی هستند؟

عرضه ارز اربعین از امروز در این بانک‌ها + جزئیات

بازار رمز ارز به بورس کالا می‌رسد؟

خریداران طلا چقدر ضرر کردند؟ + نمودار

نرخ بهره بین بانکی رشد کرد+ جدول

پیش بینی بورس امروز شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۴

برنامه قطعی برق تهران امروز شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۴ + جدول