اقتصاد۲۴، محمد آیتی: تحریمهای بیسابقه اقتصادی علیه ایران مخصوصاً در سالهای اخیر که شدت و حدت پیدا کرد از یک طرف، و همچنین تصمیمات افراد تصمیمگیر در کشور از سوی دیگر، شرایط واردات در کشور را متفاوت از بسیاری از کشورها کرده است.
حال چند صباحی است که دولت سیزدهم بر سر کار آمده و ابراهیم رئیسی تا حدی از تیم اقتصادی خود رونمایی کرده است. حال پرسش این است که آیا سیاستهای وارداتی کشور در دولت جدید باید تغییر خاصی نسبت به گذشته به خود بگیرد یا اساساً قوانین و تصمیمات گذشته قابل قبول بوده و در اجرا مشکل داشتیم؟
در همین خصوص، حجت الله فیروزی عضو کمیسیون صنایع مجلس به اقتصاد۲۴ گفت: این نگاه که تا حد زیادی جلوی واردات گرفته شود، نادرست است. طبیعتاً بخشی از واردات برای این است که توان تولید آن محصول در داخل فراهم نیست و یا اگر هم باشد خیلی مقرون به صرفه به دست مشتری نمیرسد.
وی افزود: برخی واردات، جهت تنظیمگری در بازار صورت میگیرد که این هم موضوع مهمی است، اما برای اینکه اقتصاد شکوفایی داشته باشیم باید از تولیدات داخل حمایت کنیم و این کار، سختیهای خود را دارد. البته باید بگویم که تولید داخل نباید با کیفیت پایین عرضه شود، زیرا این نوع تولید در کوتاه مدت، اعتماد را از مردم سلب میکند و به دیگر کالاهای ساخت داخل که از کیفیت خوبی هم برخوردار است، لطمه میزند.
نماینده مردم فسا تصریح کرد: در برخی بخشها نمیتوان واردات کالاهای خارجی را تمام و کمال ممنوع کرد، زیرا عدهای در کشور علاقه دارند از نوع خارجی محصول استفاده کنند. مثلاً در موضوع خودرو برخی میخواهند خودروی خارجی سوار شوند که حق هم دارند، در این موضوعات، نگرانی از ارزبری وجود دارد که این دغدغه هم قابل حل است.
فیروزی اظهار داشت: واردات محصولات خارجی کمک میکند تا تولیدکنندگان داخلی هم تلاش کنند تا کیفیت و قیمت خود را متناسب با نیاز مشتریان کنند، پس این اتفاق خود کمکی به اقتصاد داخل است.
وی در پاسخ به اینکه اگر کالاهای ساخت داخل مقرون به صرفه نباشد، حق مشتری است که واردات در آن محصولات صورت بگیرد؟ گفت: قطعاً همینطور است. اگر محصول ایرانی با قیمت بالا عرضه شود به صورت خودکار مردم از آن روی برمیگردانند. من معتقدم در ابتدا تلاش کنیم تا قیمت محصولات داخلی را منطقی کنیم و اگر نشد روی به واردات بیاوریم.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس در پایان خاطرنشان کرد: ما با واردات بیرویه و غیراصولی مخالفیم. در این شرایط سخت نباید ارزبری صورت بگیرد. همچنین ما با قاچاق کالا هم مواجه هستیم که این هم جای نگرانی دارد. البته قاچاق کالا منظورمان آن کولبران زحمتکش نیست، اتفاقاً معتقدیم باید ساز و کارهای قانونی برای این عزیزان فراهم کرد که معیشتان به خطر نیفتد. اگر بررسیها نشان دهد قوانین در مبارزه با قاچاق، جنبه تنبیهی و پیشگیری ندارد، حتماً باید قانون را اصلاح کنیم.