اقتصاد ۲۴- محمدعلی کمالی با بیان اینکه قیمت جوجه یکروزه در بازار ۲ برابر قیمت مصوب آن شده است، گفت: برای کاهش تقاضای جوجه یکروزه و متعادل سازی قیمت آن در بازار تمهیداتی، چون افزایش فاصله جوجه ریزی به ۹۰ روز و کاهش ظرفیت جوجه ریزی واحدهای تولیدی اندیشیدیم. یعنی مرغداران میبایست هرسه ماه یکبار جوجه ریزی میکردند و واحدهای تولیدی کمتر از پروانه فعالیتشان جوجه میریختند. اما متاسفانه مقاومتهایی با این تصمیمات صورت گرفت.
وی ادامه داد: در نهایت فاصله جوجه ریزی به ۸۰ روز تقلیل یافت و مرغداریها در حال حاضر میتوانند تا سقف مجوز جوجه ریزی کنند که همین مساله قیمت جوجه یکروزه را مجددا افزایش داد.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی اضافه کرد: انتظار است وقتی مزارع مرغ مادر نهاده دولتی دریافت میکنند جوجه را با قیمت مصوب روانه بازار کنند. اگر قرار است قیمتها تغییر کند این تغییر بایستی در قیمت مرغ هم لحاظ شود.
وی تصریح کرد:ظرفیت جوجه ریزی در کشور بالغ بر ۲میلیارد قطعه در سال و ۱۴۰ میلیون قطعه در ماه است. ولی وقتی بیشتر از ۱۱۰ تا ۱۱۴ میلیون قطعه در ماه تولید نمیشود طبیعی است که صفی از تقاضا ایجاد شود و قیمتها بالا رود. باید تقاضا را کنترل کنیم تا به همه مرغداران جوجه برسد. تا زمانی که میزان درخواست بیشتر از تولید باشد باید این موضوع مدیریت شود.
کمالی در ادامه گفت:هرماه تقریبا ۱۱۴ میلیون قطعه جوجه ریزی داریم، ولی متاسفانه دلالان فروش جوجه جوسازی میکنند و از آن طرف تقاضا هم بالا است.
بیشتربخوانید:تداوم نابسامانی در بازار جوجه یکروزه
به گفته وی هیچ کمبودی در مرغ هم نداریم و در بازار هم مشهود است. علت کمبود مرغ دولتی هم بخاطر این است که معلوم نیست بعد از کشتارگاه چه بر سر مرغها میآید و شبکه نظارتی نیز آن را به درستی رصد نمیکند.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی عنوان کرد: باید مدل تزریق یارانه تغییر کند. یعنی به جای اینکه نهادهها یارانه بگیرند مستقیما این یارانه به تولیدکننده و مصرف کننده داده شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آیا ذرت و سویا در سامانه بازارگاه شارژ شده است و مرغداران میتوانند به راحتی نهادههای مورد نیاز خود را تامین کنند یا خیر، گفت: از طریق بازارگاه اعلام بار شده است. برای مرغدارانی که تا ۱۱ مهر جوجه ریزی کرده اند حواله کنجاله سویا و برای آن دسته از مرغدارانی که تا ۳۱ شهریور ماه جوجه ریزی کرده اند حواله ذرت صادر شده است. ولی سوال اینجاست تکلیف تامین ذرت مرغدارانی که از اول مهر تاکنون جوجه ریزی کرده اند، چیست؟
این فعال بخش خصوصی اضافه کرد: حوالهای که بازارگاه صادر میکند بلافاصله تبدیل به ذرت و سویا نمیشود. متاسفانه گاهی ۲۰ تا ۳۰ روز طول میکشد تا نهاده دولتی خریداری شده به دست مرغدار برسد.