تاریخ انتشار: ۱۵:۰۸ - ۱۸ مهر ۱۴۰۰

وضعیت نامناسب جامعه از نظر سلامت روان

انواع آسیب‌های اجتماعی در کشور رو به افزایش است؛ مساله‌ای که چند سال پیش انوشیروان محسنی بندپی، رئیس وقت سازمان بهزیستی کشور نسبت به آن هشدار داده بود. قطعا بروز بخش بزرگی از این آسیب‌ها به کاهش سلامت روان در جامعه باز می‌گردد.

سلامت روان جامعه

به گزارش جامعه ۲۴، دهم اکتبر از طرف فدراسیون جهانی بهداشت روان (WFMH) به عنوان روز جهانی بهداشت روان  نامگذاری شده است. این فدراسیون برای این روز در هر سال، یک شعار خاص را انتخاب می‌کند. در ایران (۱۸ لغایت ۲۴ مهر) به نام هفته بهداشت روان نام‌گذاری شده  و عمده‌ترین هدف در این هفته ارتقاء و افزایش آگاهی و تغییر و اصلاح نگرش مردم نسبت به مسائل بهداشت روان است. 

حقیقت آن است که بی‌هیچ اغماضی می‌توان گفت که وضعیت سلامت روان در جامعه ما خوب نیست. دبیر کمیته سلامت روان کرونا عنوان کرده است که در دی ماه سال ۹۹، حدود ۲۹.۷ درصد از جمعیت ایران مشکلات روانشناختی دارند.

حال بد جامعه و سلامت روان رو به افول مردم را می‌توان با نگاهی به آمار افزایش خشونت خانگی در کشور، افزایش خودکشی‌های خشونت‌بار در جامعه و قتل‌های فجیعی جستجو کرد که اعضای درجه یک خانواده‌ها نسبت به اعضای خود به خصوص زنان و دخترانی که در شرایط آسیب‌پذیرتری قرار دارند انجام می‌دهند.

اگرچه متخصصان این موضوع را با پاندمی کرونا در جهان و ایران مرتبط می‌دانند، اما حقیقت آن است که پیش از این نیز شرایط سلامت روان مردم چندان جالب نبوده است. مدتی پیش بود که مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) نتایج یک نظرسنجی را منتشر کرد که نشان می‌داد حدود ۵۹ درصد از شهروندان امیدی برای بهتر شدن آینده کشور حداقل در یک سال آینده ندارند. در این نظرسنجی همچنین ۲۸.۸ درصد معتقد بودند وضعیت کشور در سال آینده نسبت به الان بدتر می‌شود.

قطعا این میزان ناامیدی که می‌تواند یکی از علل کاهش سلامت روان در جامعه باشد مربوط به دو سال شیوع کرونا در کشور نیست گرچه که می‌تواند از این موضوع تاثیر پذیرفته باشد. قطعا جامعه‌ای که امیدی برای آینده نداشته باشد دچار افسردگی و سایر اختلالات روانی از قبیل استرس و اضطراب می‌شود؛ اختلالاتی که هر یک از آن‌ها می‌تواند تبعات منفی و آسیب‌هایی مختلفی از جمله افزایش خشونت، افزایش خودکشی، خودآزاری و دیگرآزاری و .... را به دنبال داشته باشد.

تغییر این وضعیت البته تنها با آگاهی‌رسانی به مردم و تغییر نگرش‌ها حاصل نمی‌شود؛ مادامی که دولتمردان فکری به حال ارتقا و بهبود کیفیت زندگی مردم نکنند و جامعه و آنچه در آن می‌گذرد مورد پذیرش شهروندان و در راستای رفاه حال آنان نباشد،‌ تا زمانی که مردم نتوانند با امنیت روانی امور روزمره زندگی خود  در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی،‌ اقتصادی و فرهنگی را رتق و فتق کنند قطعا هر میزان آگاهی‌رسانی با کمترین میزان موفقیت مواجه شده و کمک موثری به ارتقای سلامت روان جامعه نمی‌کند. 

جامعه ما از نظر سلامت روان در وضعیت مناسبی قرار ندارد

با دکتر مجید صادقی، روانپزشک و رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران درباره وضعیت سلامت روان جامعه گفتگو کردیم.

صادقی در اینباره می‌گوید: «بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، سلامت به معنای نداشتن بیماری نیست، یعنی اگر فردی بیمار نباشد نمی‌توانیم بگوییم سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دارد. سلامت روان در مرحله اول به این معناست که فرد نسبت به خود احساس خوشایندی داشته و همچنین ارتباطات و روابط اجتماعی مناسبی با دیگران داشته باشد، علاوه بر این دو شاخص فرد باید در هر زمینه‌ای که فعالیت می‌کند عملکرد مناسبی داشته باشد. در چنین شرایطی تشخیص می‌دهیم که فرد سلامت روان دارد. البته همانطور که هیچ فردی همه دندان‌هایش سالم و بدون نقص نیست، اما همین که ظاهر دندان فرد مشکلی نداشته و او بتواند بجود و درد و عفونت نداشته باشد می‌گویند دندان‌های او سالم است؛ درباره سلامت روان هم این نسبیت وجود دارد.»

«متاسفانه جامعه ما از نظر سلامت روان در وضعیت مناسبی قرار ندارد. مسائل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی، شیوع کرونا و مسائل مربوط به واکسیناسیون، احساس نگرانی نسبت به آینده شغلی و ... همگی مواردی هستند که سلامت روان در جامعه ما را تهدید می‌کنند؛ لذا شاهد کاهش سلامت روان در جامعه هستیم.»


بیشتر بخوانید: تابوی تربیت جنسی باید شکسته شود


«کاهش سلامت روان در جامعه مواردی را ایجاد می‌کند که شاهد آن هستیم. احساس بی‌انگیزگی، ناامیدی، بی‌علاقگی نسبت به تلاش و فعالیت بیشتر و احساس درماندگی که حتی روی جسم افراد هم تاثیر گذاشته و آن‌ها را دچار علائم و بیماری‌های جسمی با منشا روانی می‌کند همگی از تبعات کاهش سلامت روان هستند. به طور مثال بسیاری از افرادی که به دلایل مختلف به پزشک مراجعه می‌کنند یا دچار بیماری‌های روانی هستند که روی جسم آن‌ها تاثیر گذاشته یا اینکه همراه با بیماری جسمی خود از مشکلات روان هم رنج می‌برند، یعنی تبعات کاهش سلامت روان روی سلامت روانی و اجتماعی افراد هم تاثیرگذار است.»

(در سال‌های اخیر شاهد خودکشی‌های خشونت‌بار و قتل‌های خیلی فجیع حتی در حوزه خانواده بوده‌ایم؛ آیا این موارد ارتباطی با موضوع سلامت روان جامعه دارد؟): «بله چنین ارتباطی وجود دارد. در حوزه خودکشی مهم‌ترین عامل رخداد این پدیده احساس افسردگی، ناامیدی و درماندگی است که فرد را به سمت خودکشی سوق می‌دهد. درباره وقوع قتل یا خشونت‌های روزمره مانند نزاع و درگیری در جامعه نیز می‌توان از عدم تحمل ناکامی‌ها، تحریک‌پذیری، عدم صبر و فقدان مهارت حل مساله به عنوان علل بروز رفتار‌های خشونت بار نام برد. وقتی افراد در جامعه نیاموخته‌اند یا راه دیگری ندارند برای حل مسائلشان به روش‌های خشونت آمیزی متوسل می‌شوند که یا هدف‌ آن‌ها خود فرد است یا دیگران.»

«متاسفانه آمار دقیقی از شیوع اختلالات روانی در کشور نداریم، اما در تمام جهان از جمله در ایران حدود ۲۶ درصد یعنی یک چهارم افراد جامعه درگیر نوعی از اختلالات روان هستند. ارتباط زیادی هم با نوع جامعه یا مثلا پیشرفته بودن یا نبودن و فقیر بودن یا نبودن جوامع ندارد. بررسی‌های مقدماتی نشان می‌دهد که بعد از شیوع کرونا احتمال ابتلا به اختلالات روانی افزایش یافته است. اما نکته‌ای که وجود دارد آن است که معمولا زنان به دلایل مختلف بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روانی و مشکلات مربوط به سلامت روان قرار دارند. این مساله مربوط به خصوصیات بیولوژیکی زنان است. همچنین نقش زنان در جامعه و نگرش جامعه نسبت به زنان باعث می‌شود که آن‌ها در برابر اختلالات روانی آسیب‌پذیرتر باشند.»

(لایحه‌ای تحت عنوان لایحه سلامت روان چند سال پیش تدوین شد، آیا اطلاعی از سرانجام آن دارید؟): «این لایحه در حال حاضر در کمیسیون بهداشت مجلس بوده و اقدامات مقدماتی آن در حال انجام است. اخیرا رسیدگی به لایحه فعال‌تر شده است. این لایحه ایراداتی داشت که باید رفع و اصلاح می‌شد. در این مدت زمان لایحه مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت و امیدواریم که این لایحه در اسرع وقت و به بهترین شکل تصویب شود. این لایحه بیشتر به بستری بیماران روان پرداخته است یعنی بیمارانی که باید تحت درمان اجباری قرار گرفته و نیاز به بستری دارند. همچنین پوشش بیمه‌ای این بیماران و بهبود بیمارستان‌های روانپزشکی مورد نظر این لایحه است. در واقع لایحه سلامت روان بخشی از این مساله را که بیشتر بر درمان و موضوعات پیرامونی آن را مرتبط است در بر می‌گیرد.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ باغ‌نشینی بهاره رهنما در اصفهان

واردات خودرو قیمت‌ها را افزایش می‌دهد!/ مردم به جایی رسانده‌اند که خودروی اسقاطی خارجی را به خودروی ملی ترجیح می‌دهند!

عکس/یانگوم در کنار پدر و مادر واقعی‌اش

اینجا کسی به فکر مستاجر‌ها نیست/ افزایش ۴۰ درصدی اجاره بها از فرودین ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳

۲۰ نکته درباره حواشی سریال هفت سر اژد‌ها

بازیگر پیش از انقلاب و مادر لیلا حاتمی درگذشت

عکس/ شایعه فوت بازیگر زن مشهور قبل از انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

از گران کردن بنزین تا واردات خودروهای دست دوم؛ راه حل ناترازی بنزین چیست؟/ متهمان اصلی معضل بنزین در ایران

فیلم/ سکانسی از بازی زری خوشکام در سریال هزار دستان علی حاتمی

ورود سامانه جدید بارشی به کشور

فیلم/ لحظه انفجار ایستگاه فشار قوی برق در کوهسنگی مشهد

شمار جانباختگان سیل در خراسان رضوی به ۱۲ تن رسید

پرونده فساد بزرگ فوتبال علنی شد

فیلم/ لحظه ترور یکی دیگر از رهبران حماس در البقاع لبنان

شهادت یکی از فرماندهان حماس در حمله پهپادی اسراییل در لبنان

فیلم/ انتقاد تند رضا رشیدپور درباره ممنوعیت اجرای DJ در رستوران‌های کیش

فیلم/ تخلیه برخی منازل در هاشمیه مشهد

فیلم/ ادعای عجیب کارشناس شبکه اینترنشنال درباره دلیل پاسخ‌ندادن اسراییل به حمله ایران

واکنش بیمارستان طالقانی به خبر خودداری از پذیرش مددجویان زندان اوین

پزشکان بدون کارتخوان متخلفند

نخستین پیشنهاد تمدید برای ستاره پرسپولیس

بازگشت حسن یزدانی به تیم ملی

با ارزان‌ترین سلاح پهپادکُش آشنا شوید: هر شلیک ۷هزار تومان

زری خوشکام: سی سال ممنوع‌الکارم کردند/ علی حاتمی را دق دادند

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: لایحه حجاب گنجینه‌ای از جواهرات است

صعود نوشاد عالمیان از مرحله گروهی تنیس روی میز انتخابی المپیک

امام جمعه کرج: شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر صهیونیستی بود

فیلم/ اقدام عجیب فرماندار مشهد در اوج بحران سیل

محور کندوان-کرج یک‌طرفه شد

جنیفرلوپز و بن افلک جدا شدند

پست فلسفی علیرضا بیرانوند + عکس

آتش سوزی در تجریش تهران

هشدار سازمان هواشناسی به تهرانی‌ها

فیلم/ ویدیوی خداحافظی اشکان دژاگه با دنیای فوتبال

نخست‌وزیر اسلواکی جان سالم به در برد

قیمت شکر اعلام شد

خداداد افشاریان به سمتش بازگشت؟

فیلم/ ماجرای بازجویی و کتک‌خوردن مهران مدیری

خودروهای آفرود در معابر عمومی اجازه تردد ندارند

تکلیف افزایش حقوق بازنشستگان روشن شد

زائران ایرانی از فردا به مکه می‌روند

این داروی گیاهی نفخ شکم را فوری درمان می کند

کمبود این ویتامین باعث خواب رفتن پاها می شود

سرنوشت خانم دکتری که دستور قتل شوهرش را داد

پیش‌بینی روند مثبت بازیابی اقتصاد چین

اعلام میانگین مبلغ مالیات ستانی از بازاریان

اولین تصویر از شاخص پیش‌بینی کننده تورم در ۱۴۰۳

فیلم/ اعتراف سرباز اسرائیلی به کشتن ۱۳ کودک فلسطینی

تعطیلی شنبه‌ها فرصتی تازه برای تجارت خارجی ایران

عکس/ آرایش عجیب و نامناسب مه‌لقا باقری

سکه در مرتبه دوم افت بازدهی

بیشترین و کمترین بازدهی نماد‌های بورس در هفته چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳

پیکاپ‌های غول چینی در بازار ایران

فیلم/ آبگرفتگی خانه‌ها در بجنورد

عکس/ ژست جذاب شروین حاجی‌پور در زیر آفتاب

مخالفت امام جمعه تهران با تعطیلی روز شنبه

طالبان به دنبال تجارت ۱۰ میلیارد دلاری با ایران