اقتصاد ۲۴ - دستکاری شاخص با عرضه اولیهها عامل مهم دیگری است که در ریزش بازار سهام نقشی مهم دارد. روز شنبه قرار است دو پذیرهنویسی بزرگ به شاخص اضافه شود و این موضوع در رشد شاخص موثر عمل میکند، اما پرتفوی افراد تغییری را نخواهد داد.
در این روزها بازار سهام را میتوان به فرزند یتیم اقتصاد ایران تشبیه کرد که تمام ارگانهای بالادستی در ظاهر طلایهدار حمایت از بورس هستند و کمکهای عوامفریبانه آنها همواره در قالب سناریوی تکراری افزایش شاخص کل و سراریز شدن عرضه اولیهها و پذیره نویسیها ظاهر شده است.
لیست عرضههای اولیه جدید در زمستان ۱۴۰۰ که بزودی در بورس عرضه میشود.
حریر خوزستان
هلدینگ سلولزی
کارگزاری صبا تامین
صنایع عمومی تامین
خدمات ارتباطی رایتل
سرمایه گذاری صنایع لاستیک (نخ تایر صبا)
شیمی بافت
پخش دارویی اکسیر
سابیر
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیر روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار در توییتی خبر داد، هیچ عرضه اولیهای در دستور کار سازمان برای این هفته نیست.
دو هفته گذشته با عرضه چند سهم به بازار سهام ریزش شاخص کل و ارزش معاملات بیشتر شد و سهامداران برای خرید عرضه اولیههای جدید و تامین نقدینگی مورد نیاز سهمهای خود را فروختند.
بیشتر بخوانید: بورس ۲ هزار واحد افت کرد
هفته گذشته در بیشتر روزهای هفته بازار سهام با صفهای فروش سنگین همراه بود و کارشناسان دلیل کم نشدن روند اصلاحی در بازار سرمایه را علاوه بر سیاستهای نامشخص دولت عرضه اولیههای متوالی در بازار بیان کردند.
در پیشبینی هفتگی کارشناسان از روند بازار سرمایه احتمالا روند اصلاحی و جو منفی در بازار کاهش پیدا کند و یکی از دلایلی که کارشناسان برای این موضوع بیان میکنند سیگنال عدم ورود عرضه جدید به بازار سرمایه است
احسان رضاپور کارشناس بازار سرمایه، در رابطه بهترین زمان فروش عرضه اولیه گفت: معمولا سهامداران برای فروش عرضه اولیه منتظر پیداش روند تعادلی در سهام میشوند، به این معنی که سهامدار، سهم را تا زمانی که با صف خرید انبوهی مواجه است نگهداری میکند و زمانی که سهامدار احساس کند سهم با عرضه شدن صف خرید روند متعادلی را در پیش میگیرد، اقدام به فروش سهم میکند. این روش را تعداد زیادی از سهامداران بی تجربه دنبال میکنند، که روش منطقی نیست.
وی ادامه داد: بازدهی جذاب عرضه اولیه در چند هفته ابتدایی باعث ایجاد تقاضای مضاعف بر روی سهام میشود، این تقاضا نظر افرادی که دنبال خرید کوتاه مدت هستند را به سمت خود جلب میکند و طبیعی است که صفهای خرید به واسطه شرایط بازار یا به واسطه عرضه سهامداران عمده به تعادل میرسد. در این هنگام سهامداران کم تجربه ترجیح میدهند از سهم خارج شوند، چون اطلاع کافی از سهم ندارند.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: تعدادی از عرضه اولیه ها، حتی بعد از متعادل شدن هم رشد خوبی را به تبع شرایط بنیادین شرکت تجربه کردند. عرضه اولیههایی نیز وجود داشتند که با توجه به عرضه صف خرید نزولهایی را تجربه کردند و حتی قیمت سهمشان از محدوده قیمت عرضه اولیه نیز پایینتر آمده است. این امر باعث شده سهامدارانی که اطلاع کافی از میزان ارزندگی سهام شرکتها ندارند، با متعادل شدن سهم نسبت به خروج فوری از آن اقدام کنند.
رضاپور در رابطه با خروج اصولی از سهم خریده شده در عرضه اولیه گفت: سهامداران با مطالعه امیدنامه شرکتها و اطلاع از چشم انداز شرکت نسبت به میزان ارزش سهام در بازههای بلند مدت اطلاعاتی به دست بیاورند و بعد بر مبنای آن دانش و اطلاعات در رابطه با عرضه اولیه تصمیم بگیرند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که سهامداران باید هنگام فروش عرضههای اولیه چه فاکتورهایی را در نظر بگیرند؟ پاسخ داد: سهامداران میتوانند به فاکتورهای تحلیل بنیادین مانند اثر بازارهای جهانی بر سودآوری شرکت، نسبت p/e شرکت به هم گروههای خودش، میزان تقسیم سود نقدی، تاریخ پرداخت سود، میزان مقبولت شرکت و تاثیرپذیری سهام از سایر شرکتها، مواردی است که بر زمان فروش عرضه اولیه اثر میگذارد.
وی در مورد استفاده از تحلیل تکنیکال برای تشخیص زمان فروش عرضه اولیه گفت: تعدادی از افراد بر اساس تحلیل تکنیکال زمان ورود و خروج به سهم را تشخیص میدهند. در رابطه با عرضههای اولیه به علت اینکه هنوز روندی شکل نگرفته است، استفاده از روش تحلیل تکنیکال در موج صعودی سهم امکان پذیر نیست و در نتیجه بیشتر برای فروش عرضه اولیهها تحلیل بنیادی مبنا پیدا میکند.
منبع: تیتر برتر