جامعه ۲۴- «فقط در ۴۸ ساعت ۵۵ حادثه در ارتفاعات کشور داشتیم که خوشبختانه بدون کشته پایان یافت. این آمار واقعا بالا است و در ۱۱ استان عملیات کوهستان انجام دادیم.» اینها بخشی از صحبت های رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر در مورد حوادث کوهستان در آخر هفته است.
همه چیز از خبر گم شدن هفت کوهنورد در ارتفاعات دنا آغاز شد، هر لحظه هر رسانه خبری از آنها منتشر می کرد و برخی از جمله خانواده این کوهنوردان دچار نگرانی شدند. دو ساعت بعد از خبر اولیه، هلال احمر کهگیلویه و بویر احمد اعلام کرد کوهنوردان شیرازی گم نشده و فقط در ارتفاعات گرفتار شده اند و شب را مجبور هستند در کوهستان تا صبح بسر کنند.
صبح روز شنبه یک تیم از امدادگران به هفت کوهنورد شیرازی رسیده و آنها با یکدیگر به پایین قله آمدند. بررسی نشان می داد آنها دچار حادثه نشده و تنها به علت شرایط جوی موفق نشدند عصر دیروز به پایین کوه بیایند برای همین شب را در کوه کمپ زده و صبح شنبه این افراد که کوهنورد حرفه ای هستند به پایین کوه آمده اند.
هنوز ساعت های جمعه به آخر نرسیده بود که اینبار خبر از گم شدن ۶ کوهنورد در ارتفاعات دامغان داده شد. یک تیم امدادی به سمت ارتفاعات حرکت کرد. در همان ساعت اولیه سه کوهنورد خود را به پایین ارتفاعات شاهدار رساندند و ساعت ۳:۳۰ بامداد با کمک هلال احمر سه کوهنورد باقی مانده هم به پایین کوه آمدند.
ساعت ۲۳ جمعه شب اینبار خبر رسید که دو زن در جان پناه قله توچال گرفتار شدهاند و با توجه به سردی هوا امکان بازگشت به ایستگاه هفت و بعد پایین آمدن با تله کابین را ندارند. تیم امداد کوهستان آتش نشانی تهران به محل حادثه اعزام و دو زن ۳۴ ساله را با تجهیزات امدادی از جان پناه به ایستگاه هفت و بعد هم با تله کابین به ایستگاه یک منتقل و آنها را در حدود ساعت ۲ بامداد نجات داد.
ظهر شنبه نیز فردی در تماس با هلال احمر از گرفتار شدنش در ارتفاعات شیرپلا خبر داد. این کوهنورد گفت که از شب گذشته در ارتفاعات گرفتار شده و به علت مصدومیت، امکان پایین آمدن از ارتفاعات را ندارد. بلافاصله یک بالگرد برای نجات او به سمت ارتفاعات رفت اما به علت شرایط بد جوی نتوانست کاری انجام دهد و به سمت آشیانه بازگشت. اینبار یک تیم زمینی برای نجات او وارد عمل شدند.
بیشتر بخوانید: جزییات نجات شبانه دو دختر جوان از مرگ حتمی
محمدباقر محمدی معاون عملیات سازمان امداد و نجات هلال احمر در مورد اینکه چرا اینقدر حوادث کوهستان در کشور داریم؟ گفت: با شروع واکسیناسیون سراسری در تیر ماه و به علت اینکه باشگاههای ورزشی به خاطر کرونا بسته بودند مردم برای تفریح و ورزش به ارتفاعات رفته و از آن زمان تاکنون آمار حوادث کوهستان و امدادرسانی های هلال احمر بیشتر شده است.
وی ادامه داد: بیشترین حوادث برای کوهنوردان آماتور رخ می دهد. این افراد که عمدتا به تنهایی به ارتفاعات می روند به علت نداشتن تجهیزات یا ندانستن اصول در ارتفاعات ۱۸۰۰ متر به بالا دچار حادثه می شوند. این افراد بیشتر راه را گم می کنند یا دچار تروما می شوند. وقتی هم با هلال احمر برای امداد رسانی تماس می گیرند ما برای نجات بلافاصله اقدام می کنیم.
محمدی در مورد حوادث اخیر گفت: مردم زیادی روزهای آخر هفته به ارتفاعات می روند و متاسفانه هیچ توجهی به هشدارهای هواشناسی ندارند. این افراد تا ارتفاعی بالا می روند که ممکن است یکباره وضعیت جوی در آن تغییر کند، به همین خاطر با اولین تغییر، گرفتار کولاک، برف و سرما می شوند. نمونه این حادثه را سالهای قبل در تهران داشتیم که کوهنوردان بدون توجه به وضعیت جوی به ارتفاعات رفتند و یکباره با دو بهمن مرگبار آن حادثه مرگبار رخ داد.
به گفته معاون سازمان امداد و نجات هلال احمر، بهتر است افراد به ویژه کوهنوردان آماتور حتما وضعیت جوی را قبل از صعود چک کنند و در فصول سرد به هیچ عنوان تنهایی به ارتفاعات صعود کنند تا دچار حوادث خطرناک نشوند.
در تهران امداد رسانی به دو بخش توچال و سایر ارتفاعات تبدیل میشود. امدادرسانی در توچال بر عهده آتش نشانی و سایر ارتفاعات بر عهده هلال احمر است. آخر هفتهها تیمهای امداد آتش نشانی در ارتفاعات توچال مستقر هستند.
جلال ملکی در مورد حوادث کوهستان به کوهنوردان هشدار داد و گفت: در این روزهای سرد سال جذابیت بسیاری برای صعود بین کوهنوردان حرفهای و آماتور وجود دارد، اما باید بدانند که باید به گونهای برنامه ریزی کنند تا قبل از تاریکی هوا به پایین ارتفاعات بیایند.
وی افزود: در ساعات عصرگاهی فصول سرد شاهد تغییرات آب و هوایی هستیم و یکباره دما ممکن است ۱۵ تا ۲۰ درجه کاهش یابد. کولاک شدید و بارشها میتواند نفرات را از یکدیگر جدا کند و آنها را دچار مشکل سازد.
ملکی تاکید کرد: کوهنوردان باید برای سختترین شرایط البسه و تجهیزات را با خود ببرند و همیشه فکر کنند شرایط سخت است. بهتر است همیشه یک کوهنورد حرفهای و راه بلد در تیمها باشد و به حرف او در حین صعود توجه شود و به هیچ وقت از مسیر اصلی خارج نشوند