تاریخ انتشار: ۰۹:۲۰ - ۱۸ آذر ۱۴۰۰
دبیرکل خانه اقتصاد ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴

بدنام شدن محصولات ایرانی بدتر از تحریم است/ هیچ خریداری نمی‌تواند روی وعده تجار ایرانی حساب باز کند

یک فعال اقتصادی از نحوه مدیریت و سایت‌های تجاری ایران انتقاد کرد و گفت: بد نامی کالای ایرانی در بازار منجر به خروج قطعی محصولات ایرانی از بازا رجهانی می‌شود و این به صلاح اقتصاد کشور نیست.

تجارت ایران

اقتصاد ۲۴ ، مریم بهنام راد: اعلام برگشت ۳ هزار و ۵۰۰ تن سیب زمینی‌های آلوده از سوی مقامات دولت ازبکستان به ایران خبر ساز شد. هرچند این اتفاق جدیدی در تجارت خارجی ایران نیست، اما این موضوع تا کنون ریشه یابی نشده است. سلامت محصولات، تعهد به زمان تحویل کالا و قیمت سه عامل اصلی برای ادامه حضور کالا در بازار‌های جهانی است.

مسعود دانشمند، دبیرکل خانه اقتصاد ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: عدم ثبات قوانین و مقررات در اقتصاد کشور باعث شده که هیچ کشوری به روابط تجاری با ایران اعتماد نداشته باشد. سیاست‌های نادرست و بی پایه و اساس دولت‌ها در وضع قوانین صادراتی تا جایی رسیده که تولید کننده و صادر کننده تنها برای خلاصی از مشکلات بدون در نظر گرفتن عواقب آن اقدام به صادرات محصولاتی می‌کنند که نتیجه رضایت بخش ندارد و بدنامی کالای ایرانی را به همراه دارد.

دبیرکل خانه اقتصاد ایران گفت: بدنامی کالای ایرانی هیچ ارتباطی به تحریم‌ها ندارد. زمانی که یک تاجر خارجی برای خرید کالاو محصول با تاجر ایرانی قرار داد می‌بندد یعنی تحریم‌ها بی اثر هستند، اما در مقابل وقتی محصول بدون در نظر گرفتن زمان تحویل و سلامت به خریدار تحویل داده می‌شود، بی توجهی مسئولین به رویه صادرات کالای ایرانی را نشان می‌دهد که این موضوع از هر تأثیر منفی ناشی از تحریم‌ها بر اقتصاد کشور مهلک‌تر و خطر ناک‌تر است.

دانشمند با طرح این سوال که چرا فعالان اقتصادی کشورمان در بازارجهانی میوه و تره بار ناموفق هستند؟ گفت: هیچ کشوری به عنوان خریدار نمی‌تواتند بر روی حرف تجار کشور ما حساب باز کند. زمانی که بازرگان ایرانی از فردای تجارت خود مطلع نیست چطور می‌تواند با شرایط نامتوازن قوانین و تغییرات ناگهانی و دستورات خلع الساعه هر روز صبح یک کانتینر گوجه فرنگی وارد بازار مسکو کند؟

این فعال اقتصادی یادآور شد: تجار خارجی به بازار و قوانین صادراتی کشور ایران اعتماد ندارند ونمی توانند هیچ قراردادی با فعالان اقتصادی ما ببندند. حالا با این بلبشویی قوانین و تحریم ها، کالای ایرانی بدون هیچ پشتوانه‌ای راهی بازار تقاضا می‌شود و پس از آن یا خریدار در پرداخت پول تعلل می‌کند و یا اینکه به دلیل نحوه قیمت گذاری و عدم سلامت کالا به کشور بازگرداننده می‌شود. این به معنی ضرر و زیان تجار و اقتصاد کشور است!

وی تصریح داشت: تا زمانی که فعالان اقتصادی با عنایت حاکمیت، اطمینان بازار‌های هدف از اینکه ما تاجر خوش حساب، خوش قول و سلامتی هستیم را حاصل نکنند وضعیت صادرات و حضور در بازار‌های تجاری به همین روال می‌باشد.

به گفته دبیرکل خانه اقتصاد ایران؛ بازی دولت‌ها با قوانین و مقررات تجاری نتیجه‌ای جزء بلاتکلیفی فعالان اقتصادی و خروج کالای ایرانی از بازار جهانی نداشته است.

دانشمند گفت: متأسفانه هیچ یک از دولت‌ها قدرت رویارویی با ضعف‌های موجود تجاری کشور را نداشته و ندارند. چراکه در حاشیه این کمبود‌ها سود‌های زیادی است که قطعاً دولت‌ها از آن بهره می‌گیرند.

این فعال اقتصادی تأکید داشت: همین دیدگاه باعث شده که سایر کشور‌ها به نحوه تجارت تجار وحضورمحصولات ایرانی به بازار جهانی بی اعتماد شوند. همین عدم اطمینان دلیل اصلی برای محدودسازی استفاده از بنادر، کشتی‌ها و سایر امتیاز‌های توسعه و حضور در بازار را از فعالین اقتصادی سلب کرده است.

وی تصریح داشت: نبود امکانات مناسب جهت برقراری ارتباط ماندگار از یکی سو و بی تعهدی‌هایی مانند ورود کالا‌های غیر مجاز (مواد مخدر) از سوی دیگر دلیلی جهت مسدودسازی مسیر صادرات کالای ایرانی به بازار جهانی شده است. همه این عوامل هدف توسعه تجارت ایران را خدشه دار کرده است.


بیشتربخوانید:صادرات به کشور‌های همسایه دو برابر می‌شود؟


دانشمند می‌گوید: بازارن‌هایی هدف ایران تحت تأثیر عوامل درونی قرار می‌گیرد و همیشه در مقابل کشور‌های رقیب بازنده است. فرض کنید قرار است خرمای ایرانی به بازار هند صادر شود. با توجه به تجربه‌های گذشته تجارت ایران، هندی‌ها به این وعده‌های صادراتی تجار ما اعتماد ندارند. چراکه تاجر هندی نمی‌تواند با "ممکن است خرما صادر شود یا نشود" تاجران ایرانی معطل بمانند. این اتفاقات زنجیره وار اعتماد بازار‌های هدف را از کالا و تجارت ایران کاسته است.

دبیرکل خانه اقتصاد ایران ادامه داد: برای ثبات مسئولیت و کاهش ریسک‌های احتمالی به طرف‌های مقابل تجاری باید اعتماد سازی شود. چراکه هزینه‌های تولید کننده و صادر کننده کالای ایرانی به دلیل این مسائل زیاد شده و تنها سود نصیب خریداران کالای ایرانی می‌شود. یعنی سود رسانی یکطرفه به خریداران کالا در بازار جهانی!

وی تصریح داشت: جنس ۱۰۰ دلاری ایرانی که باید در بازارجهانی ۲۰۰ دلار به فروش برسد تنها ۵۰ دلار سود به جیب صادر کننده و تولید کننده ایرانی می‌رود. مابقی سوود صرف هزینه‌های بی مورد و تحمیلی می‌شود.

به گفته دانشمند؛ در تجارت با دنیا باید اطمینان وجود داشته باشد. کالا با همان مشخصات لازم و در زمان مقرر تحویل خریدار شود. در غیر این صورت مشکلات متعددی دامن گیر صادر کننده می‌شود.

این فعال اقتصادی تأکید داشت: حاکمیت باید روابط تجاری ایران با سایر کشور‌ها را طوری تعریف کند که موضوع موانع تراشی از سوی خریداران کالای ایرانی بهانه‌ای برای ارزان فروشی و یا ضرر تولید کننده و صادر کننده ایرانی نباشد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان

۹ دستور اجرایی دونالد ترامپ در نخستین روز کاری

تقدیر مسرور از تشکیل کارگروه رفع موانع در کیش

فیلم/ روایت جدید از ضریب هوشی کلثوم اکبری قاتل سریالی

هشدار جدی سرمربی اینتر به مهدی طارمی

بیمه زندگی ارکیده گل سرسبد سرمایه گذاری

عکس/ شمس العماره کاخ گلستان بازمانده از دوران قاجار

حضور بیمه تعاون در دومین نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی در بوشهر

سخنگوی دولت در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد

از غروب تا طلوع دوباره پلاسکو

فیلم/ شهلا جاهد واقعا قاتل بود؟!

رئیس شورای شهر شاهرود بازداشت شد

عکس/ ارائه مستند حمایت از فیلترینگ در یوتیوپ

تصویر سه گروگان زن اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند

فیلم/ سخنان عجیب حمید نوری بعد از ترور قاضی مقیسه و رازینی

اعلام خبر مهم سردار قاآنی از یک حادثه درباره اسرائیل

حال و هوای تهران با اولین برف زمستانی

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند