اقتصاد ۲۴ - نشست خبری علیمراد اکبری معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به مناسب روز جهانی خاک برگزار شد. در ابتدای نشست اکبری گفت: ششمین نمایشگاه بین المللی خاک با محوریت سامانههای نوین آبیاری و ماشین آلات کشاورزی مصادف با روز جهانی خاک در حال برگزاری است.
وی ادامه داد: خاک در کنار آب به عنوان عنصر حیاتی در زندگی بشر است. اتحادیه جهانی علوم خاک در سال ۲۰۰۳ روزی را به عنوان روز خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن مشخص کرد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در سنوات گذشته، سازمان جهاد کشاورزی، روز جهانی خاک را گرامی میدارد، بیان داشت: سال گذشته که در شرایط بد کرونایی بودیم ۱۴ آذر ماه یعنی روز جهانی خاک را با ویدئو کنفرانس برگزار کردیم. در سال جاری تلاش داریم با دعوت وزیر آموزش و پرورش، اقدامات فرهنگی در این زمینه را آغاز کنیم. به نظرم زمان آن رسیده که حفاظت خاک در کتابهای درسی جای بگیرد و اینکه انسان در قبال خاک چه وظایفی دارد.
اکبری با بیان اینکه قانون حفاظت خاک در مجلس تصویب شده است، گفت: مطابق با این مصوبه، دو وظیفه برای ما در نظر گرفته شده است؛ نخست آییننامه اجرایی حفاظت خاک و دوم خط مشیهای آن. به احتمال قوی یکشنبه هفته آینده این مسئله در کمیسیون زیربنایی دولت تصویب خواهد شد و در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی در خصوص اینکه روز جهانی خاک در سال جاری با هدف توقف شور شدن خاک برگزار میشود، یادآور شد: حدود ۴ میلیون هکتار از اراضی کشور از این قصه رنج میبرند و ما باید با تقویت باردهی خاک و انجام عملیات زهکشی، شوری آب را برطرف کنیم.
این مقام مسئول در ادامه گزارشی از ۱۰۰ روز فعالیت دولت در بخش کشاورزی ارائه داده و بیان داشت: یکی از راههای بهینه کردن مصرف آب استفاده از سامانههای نوین آبیاری است. برای این مسئله در بودجه ۲۵۰۰ میلیون تومان تخصیص داده شده که از این میزان ۵۰۰ میلیارد آن به ما داده شد و از این مسئله گلهمند هستیم چرا که انجام اقدامات نوین آبیاری در یک بازه زمانی محدود امکانپذیر است. در حال حاضر بسیاری از زمینهای زراعی زیر کشت رفتهاند و در این زمان نمیتوان کاری انجام داد. بهترین زمان برای انجام عملیات نوین آبیاری بعد از برداشت محصولات است.
اکبری در مورد اینکه معاونت آب و خاک وزارت کشاورزی ۱۲۰۰ میلیارد به بخش خصوصی بدهی دارد، تاکید کرد: لازم است اعتبارات به این بخش تزریق شود تا بتوان برای تجهیز لوازم کشاورزی اقدام کنیم.
بیشتربخوانید:امنیت غذایی زیر تیغ مداخله
وی با بیان اینکه حدود ۵۰۰۰ هکتار از اراضی استان گلستان زهکشی شدهاند، خاطرنشان کرد: ۵۰ هزار هکتار دیگر در دست کار است. در بحث قنوات نیز در ۱۵۲ کیلومتر کار شده است و ۷۰۰۰ کیلومتر دیگر در دست کار است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به بودجه امسال برای جبران خشکسالی تصریح کرد: در سال جاری ۱۰۰۰ میلیارد تومان از محل خشکسالی اعتبار دریافت کردیم که در حال حاضر ۵۰۰ میلیارد آن را دریافت کردیم. باید بگویم در ۷۰ سال گذشته چنین سال زراعی را تجربه نکرده بودیم و علاوه بر خشکسالی، با پدیده انباشت خشکسالی مواجه هستیم.
اکبری افزود: انباشت خشکسالی به این معناست که زمین خیلی تشنه است و تا اشباع شود زمان میبرد. ما به حجم زیادی آب در این زمینه نیاز داریم.
وی در ادامه درباره تامین اعتبار پروژه گلستان اذعان کرد: برای انجام این پروژه با قرارگاه خاتم قراردادهایی بسته شده است. اگر این مسئله عملیاتی شود، تاثیر آن در تولید قابل توجه خواهد بود. میزان بارندگی در گلستان بسیار زیاد است به همین دلیل خاک این اراضی شور شده است. در گذشته میزان برداشت از اراضی ۸۰۰ کیلو بود در حالی که بعد از عملیات زهکشی، میزان تولید به ۲.۵ کیلو تن رسیده است.
وی در ادامه درباره اقدامات انجام شده برای تامین آب کشاورزان اصفهان، گفت: بهترین کشاورزان کشور در اصفهان هستند. آنها به لحاظ دانش و خرد کشاورزی توانایی بالایی دارند تا جایی که برخی از کشاورزان جنوبی به اصفهان میآیند تا در این منطقه کشت کنند.
به گفته اکبری با اقدامات صورت گرفته از سوی وزارت جهاد راندمان آبیاری به ۷۰ درصد رسیده است این در حالیست که راندمان آبیاری در کشور ۴۰ درصد است. این استان آمادگی استفاده بهینه از آب را دارد و برنامههای ویژهای برای تولید دارد باید بگویم در سطح کلان تصمیمات کلانی برای این بخش اخذ شده است، اما ما از مردم تقاضا داریم برای عبور از خشکسالی دعا کنند.