اقتصاد ۲۴- مدیرعامل بانک رفاه با اشاره به نامگذاری امسال به نام سال تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها گفت: بانک رفاه کارگران در سه بخش به تولید کشور کمک میکند. یکی از این محورها، پرداخت تسهیلات خرد به خریداران است که تحت عنوان طرحی به نام رفاه کالا انجام میشود و در این طرح برای همه بازنشستگان و حقوق بگیران این بانک، کارتهایی صادر میشود که میتوانند از واحدهای تولیدی خرید کنند و این بانک، پس از پرداخت مبلغ خرید به شرکت تولیدی، مبلغ مذکور را بصورت اقساطی و در مدت ۳ سال با نرخ ۱۵درصد، از بازنشستگان و حقوق بگیران دریافت میکند.
لله گانی دومین محور حمایتی این بانک از تولید را مبحث واریز تجمعی عنوان کرد و گفت: تمامی فروشندگانی که قصد فروش اقساطی دارند میتوانند از سامانهای به نام "بتا " بهرهمند شوند، به این معنا که بانک رفاه برای همه افرادی که در این بانک حساب داشته یا حقوق دریافت میکنند، ضمانت کرده و هر ماه بر اساس خریدی که انجام میشود مبالغ به حساب فروشندهها واریز میشود.
وی در ادامه به حمایتهای این بانک از واحدهای تولیدی به خصوص در ایام شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: تلاش کردیم بحث استمهال تسهیلات و همچنین پرداخت تسهیلات ارزان قیمت با همکاری بانک مرکزی با جدیت دنبال شود.
همچنین در قالب سرمایه در گردش و از محل منابع داخلی بانک به تولیدکنندگانی که در بانک رفاه حساب داشته و حساب آنها گردش داشته باشد، تسهیلات پرداخت میشود.
به گفته مدیرعامل بانک رفاه در حوزه گردشگری و کشاورزی نیز استمهال تسهیلات و یا پرداخت تسهیلات جدید انجام شده است.
مدیرعامل بانک رفاه با بیان اینکه در سال ۱۳۸۹ افزایش سرمایه بسیار خوبی در این بانک رخ داد افزود: این رقم در سال ۹۱ به رقم ۲۳۰۰۰ میلیارد ریال و در سال ۱۳۹۸ به ۱۹۲ هزار میلیارد ریال رسیده است.
لله گانی با اشاره به اینکه بانک رفاه کارگران در بخشهای مختلف اقتصادی مانند صنعت و معدن، کشاورزی، خدمات و بازرگانی فعال است و تسهیلاتی که پرداخت میشود همه این حوزهها را شامل میشود افزود: به واسطه حمایت از کارگران، این تسهیلات با رویکرد عموماً تولیدی پرداخت میشود و البته این تسهیلات شامل حوزه سلامت و پرداخت به سازمان تامین اجتماعی بابت حقوق بازنشستگان نیز میشود.
وی در ادامه افزود: بانک رفاه، بانکی سلامت محور بوده و عمده دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور با این بانک تعامل داشته و در بسیاری از بیمارستان ها، شعب این بانک فعال است.
مدیر عامل بانک رفاه کارگران به مسئله بانکداری هوشمند هم اشاره کرد و گفت: این بانک در بحث الکترونیکی کردن خدمات بخصوص در شرایط کرونا، با طراحی و اجرای سامانه، پرداخت تسهیلات قرض الحسنه به بازنشستگان را کاملاً بصورت غیر حضوری انجام داده و امسال در حدود ۴۰۰ هزار فقره تسهیلات به صورت غیر حضوری پرداخت شد.
تقویت سامانههای الکترونیکی، موبایل بانک، اینترنت بانک و توسعه بستر بانکداری الکترونیکی از اولویتهای مهم این بانک است که انشالله با تکمیل این پروژهها خدمات بهتری در اختیار مشتریان قرار خواهد گرفت.
لله گانی با بیان اینکه بانک رفاه یک بانک اجتماعی است و اولویت آن کمک به مناطق محروم و اقشار آسیب پذیر است اظهار داشت: طی ۱۰۰ روز ابتدایی فعالیت دولت سیزدهم، در سفر هفته گذشته به استان هرمزگان، حمایت از زلزله زدگان این استان با پرداخت تسهیلات بابت ساخت ساختمان با استحکامهای مناسب و بر اساس استاندارد و همچنین کمکهای بلا عوض به این قشر از آسیب دیدگان در دستور کار قرار گرفت. همچنین در سفر به جنوب استان کرمان، ۹۴ پروژه محرومیت زدایی با کمکهای بلاعوض در هفته گذشته افتتاح شد و این اقدامات در راستای تأکید رئیس جمهور و دولت سیزدهم بر اولویت حمایت از اقشار آسیب پذیر و محرومین است.
وی در زمینه پرداخت تسهیلات ازدواج از سوی بانک رفاه کارگران نیز گفت: کل اعتبار مصوب بانک مرکزی برای بانک رفاه کارگران جهت تسهیلات ازدواج ۳۷ هزار میلیارد ریال بوده، اما این بانک فقط در ۷ ماه اول امسال رقمی حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه ازدواج پرداخت کرده است.
بیشتر بخوانید: قدردانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از بانک رفاه کارگران
مدیر عامل بانک رفاه کارگران در ادامه و در پاسخ به پرسشی در خصوص اقدامات بانک رفاه کارگران در زمینه فاصله گرفتن این بانک از بنگاه داری گفت: بانک رفاه تقریباً در هیچکدام از بنگاهها سهامدار نیست به غیر از شرکتهایی که جنبه عملکرد سازمانی برای بانک دارند، مانند شرکت صرافی کارگزاری و شرکتهای خدمات رایانهای که ابزار کار بانک به شمار میروند.
لله گانی افزود: حضور در سایر سرمایه گذاریها نیز به واسطه پرداخت تسهیلات به سازمان تأمین اجتماعی صورت گرفته است و با توجه به اینکه سازمان تأمین اجتماعی نتوانسته این تسهیلات را بازپرداخت کند، بجای آن سهمهایی را در قالب یک پرتفوی به بانک رفاه داده است.
وی با اشاره به تلاشهای مدیریت بانک رفاه برای واگذاری سهام محول شده به این بانک از طریق بورس گفت: برای واگذاری پرتفوی بانک رفاه در شرکتهای مختلف با سازمان بورس مذاکراتی داشته ایم و با توجه به شرایط فعلی بازار سرمایه امکان عرضه به صورت حجم بزرگ وجود ندارد، ولی معتقدیم فروش این سهام در اولویت این بانک باید قرار گیرد.
مدیر عامل بانک رفاه کارگران افزود: در ۱۰۰ روز اخیر از شروع بکار دولت سیزدهم، واگذاری دو سهم را پیگیری کرده ایم یکی مربوط به سهم فولاد مبارکه که اعلام عمومی هم شده و دیگری پالایشگاه نفت اصفهان که مراحل کارشناسی آن انجام شده و در حال انجام سایر امور به منظور اعلام عمومی هستیم و پیش بینی ما این است که تا پایان سال جاری همه سهامی که بانک رفاه در اختیار دارد کارشناسی و ارزیابی شده و به عرضه عمومی میرسد، زیرا معتقدیم باید از بنگاهداری خارج شویم و رسالت بانک نیز بنگاهداری نیست و باید منابع بانک به چرخه اصلی خود که پرداخت تسهیلات به مشتریان است، بازگردد.
مدیر عامل بانک رفاه در پاسخ به سؤال دیگری در زمینه ایجاد شفافیت در این بانک نیز اظهار داشت: بعد از ابلاغ دکتر خاندوزی مبنی بر اینکه قراردادها باید در اختیار مشتریان قرار گیرد، سامانه مدیریت قراردادها در بانک رفاه، راه اندازی شد و در حال حاضر امکان گرفتن پرینت از همه قرار دادها در تمامی شعب این بانک وجود دارد و همکاران ما ملزم هستند این قراردادها را در اختیار مشتریان قرار دهند. همچنین سامانهای به نام ساماش در بانک رفاه راه اندازی شده که تمامی قراردادهای بین بانک و مشتریان، اسکن و بصورت متمرکز در آن نگهداری میشود تا احیاناً دستکاری در قراردادها بعد از انعقاد آن انجام نشود.
وی ادامه داد: یکی از اقداماتی هم که در زمینه پیاده سازی بانکداری الکترونیک در بانک رفاه، انجام گرفته یا در دست اقدام است، بحث "نئو بانک" است که در حال طی مراحل نهایی خود است. این نوع بانکداری، میتواند، بطور غیر حضوری، احراز هویت، افتتاح حساب، پرداخت تسهیلات و ... مشتریان را انجام دهد.
لله گانی با اعلام اینکه دیتا سنتر بانک رفاه در حال تکمیل است، گفت: در حوزه نرم افزار نویسی هم اداره جدیدی در بانک رفاه، بنام "تولید نرم افزار" راه اندازی شده است و سعی کرده ایم نیروهای نخبهای را که در دانشگاه مشغول تحصیل هستند برای این حوزه جذب کنیم تا تولید بخشی از نرم افزارها را در داخل خود بانک انجام دهیم. همچنین، مشغول راه اندازی شرکتی با مشارکت شرکت داده پردازی ایران هستیم، که core banking بانک رفاه بتواند با استفاده از سخت افزار و متخصصان ایران در داخل مجموعه بانک، بروز رسانی شود.
مدیر عامل بانک رفاه، افزود: در سطح خود بانک نیز، با وجود اینکه بانک رفاه یک بانک بورسی نیست و سهام آن متعلق به سازمان تأمین اجتماعی است، اما نماد خود را در کدال فرابورس تحت نماد "ورفاه" وارد کرده ایم و تمام صورتهای مالی بانک و گروه بانک، بعد از تلفیق، در کدال قرار میگیرد و در فرابورس به رؤیت همه مردم میرسد. همچنین سامانهای را طراحی کرده ایم، به نام "شفافیت" که تمام شرکتهای زیرمجموعه بانک، ملزم هستند کلیه اطلاعات خود را از جمله، بحث خرید و فروش ها، دریافتی ها، قراردادها، داراییها و اموال وارد این سامانه کنند و واحد بازرسی بانک هم مدام آنها را کنترل میکند.
مدیر عامل بانک رفاه افزود: اتفاقاً همین موضوعی هم که اخیراً در مورد پتروشیمی امیرکبیر اعلام عمومی شد، بر اساس اطلاعات سامانه مذکور و از سوی بازرسان بانک رفاه شناسایی گردید و معلوم شد که تعدادی افراد، حقوقهای بالاتر از استاندارد، دریافت کرده اند.
لله گانی با اعلام اینکه، بانک رفاه در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ جزو شرکتها و مجموعههای برتر در بحث شفافیت بود، گفت: درهمین راستا، ما به تازگی ادارهای تحت عنوان "نظارت بر شرکت ها" در بانک راه اندازی کرده و در ساختار شرکتی بانک گنجانده ایم که در آن حسابرسانی متخصص از بیرون بانک بکار گماشته شده اند.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص اجرای پروژه مولد سازی داراییها در بانک رفاه نیز اظهار داشت: در این ارتباط، داراییهای بانک به طور کامل دسته بندی و فهرست داراییهای مازاد بانک، به تفکیک هر استان و شهرستان، کاملا استخراج شده است.
لله گانی با اعلام اینکه همه مدیران بانک را ملزم شده اند، داراییهای مازاد تحت مدیریت خود را بفروشند، گفت: در سال ۱۴۰۰ و بویژه در این ۱۰۰ روز، چندین مورد مزایده برگزار شده که تعدادی از اموال بر همین اساس به فروش رفته اند. در این راستا، حتی یکی از ملکهای بزرگ ما در حاشیه بزرگراه یادگار امام هم مشمول مزایده و واگذاری شده که البته هنوز به فروش نرسیده است.
مدیر عامل بانک رفاه یادآور شد: درصد املاک مازاد بانک رفاه به لحاظ نسبتهای مالی، در قیاس با برخی بانک ها، خیلی زیاد نیست و ما بیشتر با بحث سهام مازاد مواجه هستیم.
لله گانی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار شادا در خصوص اقدامات و برنامههای این بانک در زمینه تأمین مالی اسلامی اظهار داشت: در مورد مدلهای تأمین مالی اسلامی، صحبتهای زیادی میشود، اما اینکه یک مدل بتواند هم از نظر علمی، پایه محکمی داشته باشد و هم امکان اجرایی داشته باشد و هم مورد تأیید علما قرار بگیرد، کمتر دیده ایم.
وی گفت: در این راستا، همایشی در پیش داریم که در دی ماه برگزار میشود که در آن سعی خواهیم کرد، از همه صاحبنظران، اندیشمندان و افرادی که در این زمینه کار کرده اند از جمله کارشناسان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد دعوت کنیم، نقطه نظرات خود را به ما بدهند تا در این مدل بتوانیم قدم برداریم و کار را عملیاتی کنیم.
مدیر عامل بانک رفاه با ابراز خوش بینی در خصوص اجرایی کردن بحث مشارکت واقعی در سود و زیان در این بانک، گفت: اگر این مدل اجرایی شود، مردم بجای آنکه پولهای سرگردان خود را وارد مسکن، خودرو، ارز و سکه کنند، میتوانند در پروژههایی که در قالب این مدل برای صنایع بالادستی تعریف میشود، حضور یابند و از مزیتهای نسبی و قطعی آن بهرهمند شوند.
لله گانی در بخش دیگری از سخنان خود درباره "مسئولیت اجتماعی" بانک رفاه هم اظهار داشت: سعی کرده ایم در بخشهای مختلف، فعال شویم و از جمله کارهای انجام شده در این حوزه، بحث مدرسه سازی است و تا جایی که اطلاع دارم، احداث تعداد ۲۲ باب مدرسه، تکمیل شده و چند مدرسه هم در دست احداث است.
وی افزود: بحث خرید آمبولانس و تجهیزات پزشکی، وسایل مورد نیاز بیمارستانها و اقلام بهداشتی از جمله دیگر اقدامات بانک رفاه، در این ارتباط است.
وی با اشاره به اقدام بانک رفاه برای لوله کشی و یا نصب تانکر در مناطق فاقد آب آشامیدنی مناسب در سیستان و بلوچستان نیز گفت: خیلی از اقدامات را با همکاری بسیج سازندگی انجام داده ایم.
لله گانی با بیان اینکه در حوزه بازنشستگان هم اقدامات خوبی انجام شده است، گفت: میزان پرداخت تسهیلات قرض الحسنه به بازنشستگان را، از ۲۳۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۸ به ۲۳ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۹ افزایش داده ایم و همین رقم در سال ۱۴۰۰ به حدود ۲۸ هزار میلیارد ریال رسیده است.
مدیر عامل بانک رفاه با یادآوری اینکه، "جامعه هدف بانک رفاه، عمدتاً بازنشستگان، کارگران و اقشار ضعیف هستند"، گفت: با این وجود و به رغم پرداختن به کار و حیطه تخصصی خود؛ شاهد بودیم که بانک رفاه حدود هفت هزار میلیارد ریال سودآوری داشت و برای اولین سال از حالت زیان انباشته خارج شد.
لله گانی افزود: با افزایش سرمایه صورت گرفته هم، سرمایه بانک رفاه از ۲۳ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۸ به ۱۹۲ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است و مصوبه هیئت مدیره و هیئت امنای سازمان تأمین اجتماعی هم برای افزایش این رقم به ۴۰۰ هزار میلیارد ریال گرفته شده و در مراحل نهایی است.
مدیر عامل بانک رفاه در ادامه توضیح داد: این افزایش سرمایه از محل فروش دو فقره سهام بانک رفاه در بازار سرمایه اتفاق خواهد افتاد که این امکان را به ما میدهد تا به صورت نقدی افزایش سرمایه بدهیم که این بهترین نوع افزایش سرمایه در نظام بانکی محسوب میشود. بدین ترتیب ضریب نسبت کفایت سرمایه در بانک رفاه، رقم خوبی خواهد شد چرا که نسبت کفایت سرمایه بانک رفاه در سال ۱۳۹۸ در حدود ۱.۵ درصد بود که در سال ۱۳۹۹ با افزایش سرمایهای که اتفاق افتاد، این ضریب به نرخ استاندارد هشت درصد ارتقاء یافت و با افزایش ۴۰۰ میلیاردی، این ضریب به نرخ قابل قبول ۱۵ درصد افزایش خواهد یافت.