اقتصاد ۲۴- ممکن است عجیب به نظر برسد اما دنیای ارزهای دیجیتال با تمام محبوبیت و جذابیتهایی که دارد، برای بسیاری از مدیران ارشد مالی در دنیا نگران کننده به نظر میرسد. همین موضوع سبب شده تا مفهومی با نام استیبل کوین که دارای امنیت به مراتب بسیار بالاتری از سایر رمز ارزهاست، در بازار کریپتوکارنسی خلق شود. برای درک بهتر این مفهوم لازم است بدانید که تتر چیست. ارز دیجیتال Tether به عنوان غول استیبل کوینها شناخته میشود و با به وجود آمدن این نوع از پول دیجیتال نگرانی هایی که در رابطه با سیستمهای مالی جهانی و رابطه با بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد، تا حدودی برطرف گردید. در ادامه این گزارش قصد داریم به این موضوع بپردازیم که آیا واقعا استیبل کوینهایی مثل تتر امن هستند یا خیر و اینکه چه تفاوتی با سایر رمز ارزها از جمله بیت کوین دارند؟
استیبل کوینها نوع خاصی از داراییهای دیجیتال هستند که به عنوان کوین و گاهی هم توکن شناخته میشوند و برای حفظ ارزش داراییهای دیجیتال طراحی شده اند. این موضوع به این معناست که قیمت استیبل کوینها در نوسانات شدید بازار کریپتوکارنسی به ندرت دست خوش تغییرات شده و معمولا ثابت باقی میمانند. برای مثال قیمت تتر همیشه 1 دلار است و این رمز ارز به مشتریان خود این اطمینان را میدهد، هر زمانی که قصد فروش تتر را داشته باشند، میتوانند داراییهای خود را با قیمت خرید یعنی همان 1 دلار و بدون تغییر به فروش برسانند.
این نوع از کوینها معمولا دارای پشتوانهای مطمئن هستند که به حفظ ارزش و ثبات آنها کمک میکند. حال این پشتوانه در تتر دلار آمریکا و یورو است و در برخی از کوینها قیمت داراییهای دیگر مثل اتریوم است. همچنین برخی از برنامههای غیرمتمرکز در حوزه دیفای از استخرهای نقدینگی خود به عنوان پشتوانه رمز ارزها استفاده میکنند و الگوریتمهای خاصی را برای مدیریت عرضه و تقاضا به کار میگیرند.
در زمان نگارش این مقاله در سال 1400، دهها استیبل کوین در بازار کریپتوکارنسی استفاده میشوند که ارزش بازار آنها به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. همچنین لازم است بدانید که کوینهای با ثبات جدیدی نیز در کشورهای مختلف به عنوان پشتوانه پولی ملی در حال اضافه شدن به بازار هستند. محبوب ترین کوین با ثبات بازار در حال حاضر تتر میباشد که توسط Tether Holdings Ltd منتشر شده است. در حال حاضر 69 میلیارد تتر در گردش است که 48 میلیارد آن در سال جاری منتشر شده است.
استیبل کوین ها می توانند به عنوان یک پل بین دو دنیای ارزهای دیجیتال و امور مالی سنتی قرار بگیرند. این مسئله باعث میشود که ارزهای دیجیتال با ثبات به عنوان راهی برای حفظ کردن سود حاصل از معامله در بازار کریپتوکارنسی استفاده شوند و سرمایهگذاران به آنها به چشم یک بندر امن بنگرند.
یکی دیگر از ویژگیهای مثبت این کوینها، آسان کردن نقل و انتقالات مالی در صرافیهای ارز دیجیتال است. بسیاری از پلتفرمهای معاملاتی ارتباطات لازم با بانکها برای برداشت منظم و لحظه ای ندارند. اما با استفاده از استیبلکوین هایی مثل تتر میتوانند بسیار راحت تر تراکنشهای کاربران خود را مدیریت کنند. در نهایت، استیبل کوینها میتوانند با استفاده از فناوری متفاوتی به نام بلاک چین، به جای زیرساخت سنتی پرداخت، خرید و نقل و انتقال پول ارزانتر، سادهتر و با سرعت بیشتری را به وجود آورند.
شک و تردید در مورد حمایت یا عدم حمایت از تتر سال هاست که این کوین را تحت تاثیر قرار داده است. گروهی از تحلیلگران معتقد هستند که هولدینگ تتر دارایی کافی برای حفظ ارزش 1 دلاری را ندارد. اما کمپانی این ارز دیجیتال در تلاش است تا با انتشار مدارک و استدلالهای معتبر این شک و تردیدها را بر طرف کند. در طرف مقابل منتقدین، طرفداران استیبل کوینها قرار دارند. دو تن از قدرتمندترین سرمایهگذاران دنیا، جانت یلن، وزیر خزانه داری ایالات متحده آمریکا و جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، خواستار تنظیم رسمی قوانین در خصوص استفاده از استیبل کوینها شده اند. یلن به تنظیم کننده های قوانین مالی فشار می آورد تا در تهیه پیش نویس قوانین رمز ارزهای با ثبات با سرعت بیشتری عمل کنند.
دلارهای تتر در ابتدا روی بلاکچین بیت کوین با پروتکل Omni Layer منتشر شدند اما بعدا روی بلاکچینهای دیگر (اتریوم، ترون و…) نیز در دسترس قرار گرفتند. هر واحد تتر که وارد چرخه معاملات میشود، دارای پشتوانهای به نسبت 1 به 1 با ارز رایج آن است که توسط شرکت Tether Limited نگهداری میشود. با دارا بودن این پشتوانه، بازار ارزهای دیجیتال یک ارز دیجیتال با ارزش بسیار پایدار بدست آورده که میتوان برای خرید و فروش سایر ارزها در برابر این ارز روی آن حساب کرد.
پیش از آنکه ارز دیجیتال بیت کوین به محبوبیت کنونی خود برسد، از آن برای معاملات غیرقانونی مثل مواد مخدر در بازارهای سیاه و در بخش خاصی از فضای وب با نام دارک وب (Dark Web) استفاده میشد. بیت کوین این امکان را برای قاچاقچیان، توزیعکنندگان و خریداران غیرقانونی تجهیزات جنگی فراهم میکرد که بتوانند با حدی از امنیت و ریسک کم معامله کنند. اما از همان روزهای اول مسئله سرعت تراکنشها و اطمینان از اینکه تراکنشها در شبکه بیت کوین تایید میشوند هم مطرح بود. خصوصا هنگامی که مبلغ مورد انتقال مقدار زیادی باشد، تراکنش شبکه نیز کند شده و هم مقداری نا اطمینانی به وجود میآورد که استفاده از آن را با ریسک مواجه میکرد. با این وجود امنیت نسبی حاصل از معامله با رمز ارز بیت کوین، این ریسک را توجیه میکرد.
بعد از آنکه بیت کوین به یک ارز دیجیتال بسیار محبوب تبدیل شد، قیمت آنهم بسیار بالا رفت و پس از مدتی دوباره افت داشت. به طور کلی نوسان قیمت همواره در این بازار ادامه داشته است. چنین نوسانات قیمتی در بقیه ارزهای دیجیتال نیز وجود دارند. اتریوم هم تغییر قیمت زیادی را تجربه کرده است. سایر قیمت ارزهای دیجیتال هم از بیت کوین و اتریوم پیروی میکنند. درواقع اصلی ترین تفاوت یک استیبل کوین مانند تتر با بیت کوین در موضوع نوسانات قیمت است. ارزهای دیجیتال با ثبات معمولا تحت تاثیر اخبار بازار قرار نمیگیرند و قیمت ثابتی دارند. از طرفی پشتوانه استیبل کوین ها معمولا ارزهای فیات است. درواقع با استفاده از استییبل کوین ها تراکنشهای ارز دیجیتال با امنیت بالاتری انجام شده و قابل ردیابی میباشند.