اقتصاد ۲۴-الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم یوسف حمود نوشت: با بازگشت روابط ترکیه و امارات، تحولات متعددی در سطح رابطه بین ترکیه و دولتهای منطقه خلیج فارس ایجاد شده است. در این میان، با وجود نزدیکی بین ترکیه و امارات، هم پیمان برجسته ریاض، روابط سعودی ترکی همچنان شاهد تنش است.
به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: اما دو سفری که رئیس جمهو ترکیه و، ولی عهد سعودی به قطر دارند، حاکی از اقدام احتمالی انها برای صلح بین این دو است، که به دنبال حمایت آنکارا از قطر در بحران خلیج و افزایش تنشها پس از ترور خاشقچی متشنج شده بود.
رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه ۶ دسامبر به قطر سفر کرد، در حالی که خبرگزاری سعودی نیز از سفرهای خلیجی بن سلمان که شامل قطر میشود، خبر داد.
با اینکه تاریخ دقیق سفر بن سلمان به قطر مشخص نیست، اما جابر الحرمی، روزنامه نگار قطری تصریح کرده است که نشست بین قطر و عربستان در ۸ دسامبر در دوحه برگزار میشود.
روزنامه الرای کویت در ۳ دسامبر جاری از منابع دیپلماتیک نقل کرد که احتمال دارد، ولی عهد سعودی در جریان سفر به دوحه با اردوغان دیدار کند.
بیشتر بخوانید: ادامه سقوط لیر به رهبری اردوغان
اما وزیر خارجه قطر در ۵ دسامبر گفت که همزمانی دو سفر رئیس جمهور ترکیه و، ولی عهد سعودی به قطر، تصادفی است. این در حالی است که وزیر خارجه ترکیه مولود چاوش اوغلو تاکید کرده است که قطر میتواند در بهبود روابط ترکیه با دولتهای منطقه سهمی داشته باشد.
شاید همزمانی این سفرها، یادآور اظهارات سابق قطر از زبان نماینده ویژه وزیر خارجه این کشور، مطلق القحطانی است، که در ژانویه سال جاری از آمادگی قطر برای میانجی گری بین ترکیه و عربستان و همچنین، بین عربستان و ایران، خبر داد.
فراس رضوان، تحلیلگر ترک معتقد است در صورتی که قطر بتواند عربستان و ترکیه را با یکدیگر آشتی بدهد، این یک نشانه خوب است، حال چه بن سلمان با اردوغان دیدار کند و چه نکند.
وی در گفتگو با الخلیج آنلاین گفت: قطر میتواند دیدگاههای عربستان و ترکیه را به یکدیگر نزدیک کند و این نزدیکی، شروع دیدارهای بعدی برای حل بحران باشد. اگر دیداری هم در دوحه بین بن سلمان و اردوغان صورت گیرد، بعید است که به توافقی بر سر پروندهها بینجامد، چرا که اینگونه پروندهها نیازمند پروتوکلهای قبلی و دیدارهایی بین مسئولان دو طرف است.
طه عوده اوغلو، کارشناس روابط بین الملل در گفتگو با الخلیج آنلاین تصریح کرد: سفر اردوغان به قطر، باب سوالات در مورد دلایل این سفر را گشوده است، اما ساعتهای بعدی، پیامهای متعددی را در زمینه روابط داخلی و خارجی بین دو کشور، اشکار میکند. این سفر با سفرهای قبلی اردوغان به قطر متفاوت است، چرا که سفر کنونی او در سایه صلحهایی صورت میگیرد که منطقه شاهد آن است. وی افزود: با پیگیری تحولات منطقه عربی و پیامدهای آن در دو سطح منطقهای و بین المللی، مشخص میشود که سرعت حوادث سیاسی در منطقه، در ضمن تلاشهای بین المللی برای پایان دادن به آتش تنشها جای میگیرد.
بیشتر بخوانید: اردوغان: به حرفهای مخالفان در داخل گوش نمیدهیم
وی میافزاید: قطعا دیدار رئیس جمهور ترکیه با امیر قطر، دلالت مهمی دارد، بویژه در میان حوادث سیاسی، نظامی و امنیتی که در منطقه در جریان است... به هر حال، سفر اردوغان هم در ضمن تحولات سریعی در میدان خلیج فارس جای میگیرد و قطعا در اینده نزدیک انعکاسهایی روی روابط ترکیه با دولتهای عربی دارد. به عقیده این کارشناس ترک، با توجه به اطلاعات موجود، انجام دیداری بین دو طرف، واقعا دشوار است، چرا که مسائل بین آنکارا و ریاض بسیار پیچیده است.
علیرغم زبان دیپلماتیک آرامی که از ژانویه ۲۰۲۱ بر روابط بین دو طرف حاکم شده، روند نزدیکی میان ریاض و آنکارا، همچنان کُند است. همانطور که آخرین تماسها بین این دو، در تاریخ ۲۰ دسامبر جاری بین معاون وزیر خارجه ترکیه و همتای سعودی اش انجام شد.
رئیس جمهور ترکیه در اواخر نوامبر گذشته گفته بود که کشورش قصد دارد اقداماتی را در راستای بهبود روابط با مصر، عربستان و دیگر دولتهای خلیجی انجام دهد.
ماههای اخیر شاهد آرامش چشم گیری در تنشهای بین ریاض و آنکارا بوده ایم، علاوه بر اینکه مسئولان ترکیه نیز تمایل خود برای پایان دادن به اختلافات را اعلام کرده اند. در همین رابطه، وزیر خارجه ترکیه به ریاض رفته و با همتای سعودی خود، فیصل بن فرحان دیدار و در خصوص تقویت روابط دو کشور در سطح اقتصادی، گفتگو کرد.