اقتصاد ۲۴- داریوش رشیدی مدیر ناحیه آهن سازی شرکت فولاد مبارکه در خصوص شرح وظایف و مسئولیت های ناحیه آهنسازی و دستاوردهایش توضیح دهید به اقتصاد ۲۴ گفت: ناحیه آهن سازی از واحدهای انباشت برداشت، گندله سازی، احیای مستقیم، آهک سازی و دولوميت سازي تشکیل شده است.
وی ادامه داد: ناحیه آهنسازی مشتمل بر واحدهای انباشت، برداشت، واحد گندلهسازی، واحدهای احیا مستقیم، واحد آهکسازی و واحد دولومیت هست که از ابتدای ورود از کنسانتره ورودی ناحیه است و خروجی ناحیه آهن اسفنجی که فرآیند تبدیل به کنسانتره و گندله در واحد گندلهسازی انجام میشود و گندلههای تولید شده در واحدهای احیا مستقیم تبدیل به آهن اسفنجی می شود که خوراک اصلی کوره های ذوب فولاد مبارکه است.
رشیدی در پاسخ به این سوال که فولاد مبارکه در یکی دو سال اخیر رکوردهای متعددی داشته ودر واحد ناحیه آهن سازی چه رکوردهایی داشتید؟ گفت: در واحدهای ناحیه آهنسازی، واحد گندلهسازی رکورد عبور از 700 هزار تن تولید در ماه را داشته که برای اولین بار اتفاق افتاده در واحدهای احیای مستقیم ما رکورد تولید 730 هزار تن تولید در ماه را داشتیم که در سال گذشته اتفاق افتاده. در احیای مستقیم تولید آهن اسفنجی که در فروردین سال 1400 اتفاق افتاد. در مجموع در ناحیه آهنسازی فعالیت های متنوعی از بحث گندلهسازی و تولید آهنهای اسفنجی انجام می شود که در مجموع در روز حدود 20 هزار تن مواد اولیه تخلیه می شود و گردش مواد ناحیه آهنسازی حول و حوش روزانه 120 تا 130 هزار تن هست؛ جابجایی مواد در فرآیند تولید ناحیه آهنسازی اتفاق میافتد.
بیشتربخوانید:اجرای موفقیتآمیز نظام بهینهسازی نگهداری پیشگیرانه
این مسئول در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه واحد ناحیه آهن سازی در بخش تامین و در بخشهای مختلف چه چالشهایی دارد؟ گفت: یکی موضوع تامین کنسانتره و سنگ مورد نیاز هست چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی، الان با چالش جدی مواجه هستیم. چالش بعدی محدودیت های منابع انرژی خصوصا محدودیت گاز در فصل زمستان و تابستان هم درگیر کاهش تامین برق و آب مورد نیاز برای تولید هستیم که امسال هم این چالش ها بسیار جدی تر از سال های قبل بود.
رشیدی با اشاره به اینکه مهمترین تهدید کمبود گاز و کمبود گندله است؛ ادامه داد: این واحد کمبود کنسانتره ندارد اما کمبود برق و محدودیت گازدر این بخش وجود دارد. بدنبال ابن جریان (کمبود گاز) محدودیت های برق هم اعمال می شود.
این مسئول در فولاد مبارکه در پاسخ به این سوال که فولاد مبارکه باید به سمت تامین زنجیره ارزش از ناحیه مواد معدنی و معدن باشد پس چرا همچنان کمبود ها در این بخش وجود دارد؟ گفت: متاسفانه در بحث اکتشاف در کشور، فعالیت های چشمگیر و متوازنی انجام نشده و همه شرکت هایی که وابسته به معدن نیستند و خارج از چرخه معدن هستند، الان با کمبود کنسانتره مواجه هستند. از اقدامات خوبی هم که فولاد مبارکه در دست دارد بحث حضور در زمینه فعالیت های اکتشاف هست که یک سری فعالیت ها رو شروع کردند. تجمیع جمع آوری کنسانتره از معادن کوچک، فرآوری آنها یک پروسه طولانی مدت هست که فعلا نیاز حال حاضر ما را نمی تواند تامین کند.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر آیا در بحث برق نیروگاهی هم فولاد مبارکه مشغول اقداماتی است؟ گفت: یک تفاهم نامه با وزارت نیرو منعقد شد که 1500 مگاوات تولید برق را سرمایه گذاری می کند که 500 مگاوات این از انرژی های پاک هست که بتواند از پنل های خورشیدی برق تولید کند و یک هزار مگاوات هم با احداث نیروگاه.
رشیدی دستاوردها و چالش ها در این بخش را بیشتر توضیح داد و گفت: برای اینکه صنایع فولاد بتوانند به تولیدشان ادامه دهند تامین منابع گاز، آب و برق به عنوان مصارف اصلی باید یک فکر اساسی برایش انجام شود و به صورت پایدار تامین شود. افزایش قیمت های منابع انرژی هم چالشی است که در آینده با آن مواجه می شویم. در واحدهای احیا مستقیم و فولادسازهایی که روش تولیدشان با کوره های رس هست و تولید آهن اسفنجی، تولید آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه گاز استفاده می کند برای شکست گاز و انجام واکنش هایش که افزایش قیمت های نهادهای گاز در صنعت تولید آهن اسفنجی می تواند مزیت اقتصادی تولید آهن اسنفجی رو با چالش جدی مواجه کند و یکی از مزیت هایی که قبلا در ایران مطرح بود که شرکت های فولادسازی از تکنولوژی تولید آهن اسفنجی و کوره های خاک رس استفاده می کردند گاز ارزان و تامین این گاز بود که متاسفانه در سال های اخیر هم منابع محدود شده و هم افزایش قیمت ها منجر به این میشه که هم قیمت تمام شده را بالا ببرد و هم چالش های جدی برای فولادسازها ایجاد کند.