جامعه ۲۴ - سهم سازمان اوج از بیلبوردهای شهرداری تهران در زمان مدیریت شهری اسبق حواشی فراوانی را به وجود آورد. معروفترین حاشیههای بیلبوردهای اوج مربوط به حقوق بشر آمریکایی، همزمان با مذاکرات برجامی دولت روحانی بود که سبب واکنشهای تندی از سوی دولت وقت و مردم شد. این بهرهبرداری سیاسی از بیلبوردهای شهری تهران سبب شد تا در دوره مدیریت پنجم شهر تهران، سهم این سازمان از فضای بصری شهر حتی اگر کاهشی پیدا نکرد، اما افزایشی هم نداشت. البته اوایل دوره مدیریت اصلاحطلبان، رییس وقت سازمان زیباسازی گفته بود که هیچ بیلبوردی تحت اختیار سازمان اوج نیست.
اما بررسیها نشان میدهد که در دوره اصلاحطلبان همچنان توافق با سازمان اوج پابرجا بوده و با سازمان زیباسازی همکاریهایی در زمینههای مختلف داشتهاند، اما از آنجایی که تعداد بیلبوردهای در اختیار این سازمان حدود ۳۰ عدد بود، با توجه به تغییر تفکر مدیریت شهری، برخلاف گذشته محتوای منتشر شده از سمت آنها آنچنان به چشم نمیآید، به جز بیلبوردی که این سازمان در میدان ولیعصر دارد و در دوره مدیریت شهری گذشته با حذف زنان از دیوار نگاره یا مخابره پیامهای سیاسی تند و تیز سبب حواشی متعدد و واکنشهای گسترده اعضای وقت شورا و مدیران شهری میشد.
حالا با روی کار آمدن شورای اصولگرا و شهرداری علیرضا زاکانی، رییس سازمان زیباسازی او از بهبود رابطه با این سازمان خبر میدهد.
رضا صیادی، رئیس سازمان زیباسازی شهر تهران میگوید: سازمان اوج از گذشته با شهرداری تهران به توافق رسیده و در حال حاضر بر مبنای همان توافق هم عمل میشود. توافق این است که سازهها در اختیار سازمان اوج قرار میگیرد، اما مدیریت اکرانهای فرهنگی بر عهده سازمان زیباسازی است.
او با بیان اینکه تعداد سازهها و بیلبوردهای تحت مدیریت سازمان اوج ۳۰ عدد است، اضافه میکند: در این دوره هم با دوستان در سازمان اوج تعامل بهتری داریم و در حال حاضر این سازهها در اکران فیلم منصور استفاده میشود و هیچ مشکلی در باب همکاری با اوج نیست.
بیشتر بخوانید: چه شد که ابرهیم حاتمیکیا به تلویزیون برگشت؟
یکی از موضوعاتی که با روی کار آمدن مدیریت شهری جدید مطرح میشود سلطه نگاه سیاسی حتی در حوزه حفظ و حراست از خانههای دارای ارزش تاریخی نیز بود به طوری که که بعد از تملک خانه پدر فروغ که اقدامات اجرایی آن در دوره مدیریت شهری گذشته اتفاق افتاد برخی از صاحبنظران این حوزه میگفتند که اگر دوره جدید بود، آنها زیر بار تملک خانه پدری این شاعر زن تاریخ معاصر نمیرفتند.
صیادی در واکنش به این موضوع میگوید: رهبر انقلاب فرمودند فروغ عاقبت بخیر شد. ما نگاه سیاسی نداریم و معتقدیم که باید توازن ایجاد کنیم؛ یعنی نرویم صرفا خانه ۱۰ شاعر یا ۱۰ شاهزاده قاجار را بخریم. بهتر این است که بودجه داشته باشیم و همه را بخریم، اما وقتی ظرفیتمان محدود است باید بتوانیم توازن ایجاد کنیم که اگر از این دسته خریدیم از دسته دیگر هم بخریم. منظور دستههای مختلف است؛ ممکن است خانه یک معمار، عالم، شاعر و یا نویسنده را بخریم و پیوست فرهنگی را به نگاه سخت افزاریمان ضمیمه کنیم؛ در تملک هم این اتفاق باید بیافتد.
او با بیان اینکه وظایف سازمان زیباسازی اساسا احیا و حفظ بافت تاریخی شهر تهران است، تاکید میکند: یعنی این وظیفه با رویکرد مدیریت تغییر نمیکند، چون جزو اساسنامه این سازمان است، اما روش اجرا ممکن است تغییراتی داشته باشد. مثلا در دورهای سازمان ملکی را در اختیار گرفته و بازسازی میکرد، اما پیوستی برای اینکه دسترسی برای عموم مردم داشته باشد، نداشت. تعبیرم این است که در این شرایط غالبا بهره برداری سخت افزاری میشود، یعنی فقط ساختمانی را حفظ کردیم، اما برای نرم افزار آن فکری نکردیم.
رئیس سازمان زیباسازی شهر تهران ادامه میدهد: نگاهی که من و همکارانم در سازمان زیباسازی در دوران جدید داریم این است که پیوست سخت افزاری و نرم افزاری را با هم ارائه دهیم؛ یعنی بگوییم مثلا اگر خانه نیما یوشیج را تملک کرده، مرمت، احیا و بهره برداری میکنیم بدانیم بعد از آن قرار است چه اتفاقی در این خانه بیفتد نه اینکه بهرهبرداری کنیم و پی زندگیمان برویم. ممکن است در مواردی این اتفاق متاسفانه افتاده باشد.
صیادی همچنین درباره برنامه سازمان زیباسازی شهر تهران برای تملک خانههای جدید دارای ارزش تاریخی نیز میگوید: فعلا نمیخواهم وعدهای بدهم. دو سه موردی هستند که مسائل چند مجهولی دارند. از یک طرف توافق با میراث میخواهند و از طرف دیگر توافق. ممکن است مشکلات انحصار ورثه داشته باشد. در نتیجه مشکلاتی هست که اگر وعده بدهیم فلان خانه را تملک میکنیم ممکن است به نتیجه نرسد.
او همچنین درباره چرایی افزایش تعداد تابلوهای تبلیغاتی در سطح شهر، اظهار میکند: اگر سازه تجاری به تهران اضافه شده به نیت این بوده که بتوانند درآمدهای پایدار برای مدیریت شهری ایجاد کنند. من معتقدم در این دوره نیز باید طبق یک چشمانداز سازههای تجاری در شهر تهران ایجاد شود که نیاز به یک طرح مطالعاتی چند ماهه دارد که در حال انجام است.