اقتصاد۲۴- محمد حسین ابراهیمی صاحب نظر در حوزه اقتصاد و تجارت بین الملل توضیح میدهد که چگونه مقطع کنونی زمانی طلایی اقتصادی ایران با افغانستان محسوب میشود.
1) معادن:
با توجه به مختصات جغرافیایی و منابع معدنی در این منطقه کارشناسان میزان برخورداری منطقه را تشبیه به گاوی میکنند که سر آن در ایران است و بدن آن در افغانستان. معادن با ارزشی، چون لیتیوم، تالک، سنگ اهن، مس، روی و سنگهای زینتی از جمله یاقوت سبز، یاقوت قرمز، الماس، گوهر، طلا، سنگهای گرانبهایی از جمله: لاجورد، زمرد، یاقوت سرخ، تورمالین، الوامارین، توپاز و انواع کواترز، همچنین معادن اورانیوم و بسیاری معادن اکتشاف نشده از ظرفیتهای بلقوه افغانستان میباشد.
براساس گزارشهای بین المللی، ارزش ذخایر کشف شده ۳ ترلیون دلار میباشد که بر اساس اطلاعات و تخمینهای بین المللی دست کم سالانه معادل ۲۰ تا ۲۵ میلیون دلار از معادن این کشور مورد بهره برداری قرار میگیرد که البته به شیوهی اصولی نیست.
دولت مردان ایران در شرایط حاضر میبایست تمرکز و برنامهی ویژهای برای دستیابی به این معادن در دستور کار خود قرار دهند، این زمان را میتوان به گلدن تایم تشبیه کرد، زیرا سیل تجار قطری، چینی، پاکستانی و... به کشور افغانستان سرازیر شده و اگر ما نتوانیم از این ظرفیت همسایگی استفاده کنیم شکست بزرگی در جامعهی جهانی برای ایران منظور خواهد شد.
با رایزنی و راهکارهایی که موجود است میتوان با همکاری تجار و سرمایه گذاران ایرانی-افغانستانی کمک به معیشت، اشتغال زایی، درآمدزایی و صادرات مواد پتروشیمی و پالایشگاهی، تجهیزات پزشکی، دارو، نیروی متخصص که در کل باعث ارز اوری به کشورمان خواهد شد این شرایط سخت معیشتی و اقتصادی را بهبود بخشیم.
میتوان با صادرات گازوئیل، LPG و بنزین به افغانستان نبض و کنترل مناطق استراتژیک دولتی و غیر دولتی و حمایت مردمی افغانستان را بدست اوریم، همچنین با طرح هایی، چون: احداث پمپ گاز و بنزین در اقلیم و جغرافیایی افغانستان درآمد طولانی مدت به واسطه صادرات تجهیزات و نیروی فنی، کمک به شرایط زندگی مردم کشور دوست و همسایه افغانستان کرد و با مزاکرات همزمان بهره برداری از معادن را بدست اورد و با واردات مواد خام معدنی به کشور و با توسعه کارخانه جات و تدبیر وزارت صمت چرخ صنعت را با قدرت به گردش در آوریم. با فرآوری و تبدیل به شمش برای مصرف داخل و صادرات با ارزش افزوده بسیار بالا ارز آوری از منابع غیر نفتی را از شعار به عمل تبدیل کنیم. معادنی، چون تالک که امروزه جزء با ارزشترین موادی است که در صنایع بهداشتی.
لوازم ارایشی، خودروسازی، لوازم الکتریکی و ارتباطی، چون موبایل و لپتاپ و. کاربرد فراوانی دارد را انحصاراً به کشور برای فراوری وارد کنیم.
با قراردادهای کارشناسانه میتوانیم کشوری که صادرکننده نفت در جهان شهره دارد را تبدیل به قطب صنعتی معدنی جهان و جزء بزرگترین صادرکنندگان شمش و مواد اولیهی شویندهها و لوازم بهداشتی ارایشی در جهان تبدیل کنیم و با این تولیدات تمام کشورهای اروپایی و غربی برای تامین مواد اولیه مجبور به ارتباط با ایران خواهند بود، زیرا منافع یک کشور در اولویت میباشد و بخاطر منافع خودشان بسیاری از قوانین تحمیلی امریکایی جهان خوار را زیر پا خواهند گذاشت.
علاوه بر معادن ذکر شده، معادن سنگهای زینتی ساختمانی که مشتریان دلاری پر و پا قرصی در اروپا دارد را میتوانیم به کشور وارد کنیم و با همکاری و حمایت دولت با تولید اصلبهای با کیفیت، بازار جهانی را در دست گرفته و ما تعیین کننده نرخ بازار باشیم و با برگزاری نمایشگاههای معدنی، محصولات سنگی و ... باعث حضور توریست و سرمایه گذاران از سرتاسر جهان در کشور باشیم، همزمان رونق بازار، ارزآوری، سیمایی گشاده از توریست پذیری و دروازههای باز ایران به روی جهان با ورود توریست در جهان مخابره شود.
حال این سوال برای خوانندگان این مطلب و مخاطبین محترم پیش میآید که در شرایط تحریم ما چطور میتوانیم محصولات فرآوری شده و تولیدات را صادر کنیم این معقوله با استفاده از ظرفیت تجار افغانستان که تمایل بسیاری هم برای همکاری با ایران دارند قابل حل خواهد بود که مراحل شرایط تحریم قادر به ارائه راهکار شفاف در این زمینه نمیباشیم.
ان شا الله با درایت دولت قوی و مردمی ایت الله رئیسی اولا بهترین بهره برداری اقتصادی را داشته باشیم دوم ارتباط بین دو کشور و حضور در منطقه را پر رنگتر نماییم.
2) انرژی:
ان شا الله در مقاله بعد راهکار تولید و صادرات انرژی با توجه به معضل کم بود انرژی برق و سوخت در افغانستان و درآمد و ارز اوری و اشتغال زایی برای کشور از این راه و همچنین اثبات قدرت غیر نظامی کشورمان در منطقه را تشریح خواهم کرد.