اقتصاد۲۴ - آبهای ژرف شامل آبهای زیرزمینی است که در عمق بیش از ۱۵۰۰ متری زمین قرار دارد. البته برخی کارشناسان آبهای پایینتر از عمق ۳۰۰ متری زمین را آب ژرف میدانند، چراکه به سادگی قابل دستیابی نیست. هرچند بخشی از این آبها، به عنوان آبهای فسیلی چندین هزار ساله و تجدیدناپذیر شناخته میشود، اما تحقیقات علمی نشان میدهد حجم عظیمی از آبهای ژرف، قابل استفاده است.
اخیرا علی اکبر محرابیان وزیر نیرو استفاده از آب ژرف را راهکاری برای حل مشکل آبی کشور اعلام کرده به گفته او باید منابع تأمین آب را متنوع و علاوه بر تأمین آب از دریا از منابع آب ژرف نیز استفاده کنیم که در شرق ایران میتوان در عمق دو تا سه هزار متری زمین از آن استفاده کرد. تاکنون دو چاه ژرف در کشور به آب رسیده است، ایسی (EC) آب حدود ۱۲ هزار بوده که با دشواری با تصفیه ساده میتوان از آب استفاده کرد و نرخ تمام شده آب نسبت به خطوط انتقال در برخی موارد، بسیار کمتر است.
وزیر نیرو به تازگی نیز در این رابطه گفت: مطالعات و اکتشافات خوبی انجام شده و قرار است با رعایت ملاحظات زیست محیطی به اجرا برسد و این طرح اکنون در مرحله مطالعه قرار دارد.
صحبتهای وزیر نیرو انتقادهایی را دربرداشته، داریوش مختاری کارشناس مدیریت منابع آبی در این باره گفت: برای آبهای ژرف جایگاه حقوقی درستی تعریف نشده است، قوانین موجود در حوزه آب نیاز به بازنگری دارند و باید مورد توجه قرار بگیرند و اگر مباحثی از نظر حقوقی مشخص و شفاف نیستند لازم است معیارهای دقیقی برای آن بیابیم.
وی با بیان اینکه اگر بحث حقوق منابع را در نظر بگیریم بهره برداری از آبهای ژرف از نظر حقوق بین نسلی نیز مورد تایید نیست، گفت: با توجه به اینکه مدیریت خوبی در منابع آبی صورت نگرفته و ما یک بازنده بزرگ در حفظ منابع آبی هستیم بهتر است که دیگر به منابع آیندگان دست درازی نکنیم.
این کارشناس مدیریت منابع آبی افزود: اگر ما میتوانستیم از آبخوانها به خوبی مراقبت کنیم و یک الگوی پایدار محیط زیستی را ارائه دهیم شرایط حال حاضر منابع آبی وضع کنونی نبود لذا با این توجیه که شرایط منابع آبی اسفناک است نباید همه منابع آبی را از بین برد.
بیشتربخوانید:بحرانهای انتقال آب هنوز خودنمایی نکرده است
مختاری با بیان اینکه ما نمیخواهیم اشکالات فعلی در حوزه مدیریت را بپذیریم و برای آن راه حلهای مناسب پیدا کنیم، گفت: در شرایط فعلی در جایگاهی قرار داریم که باید در وضع موجود بازنگری کنیم.
وی اظهار کرد: توصیه اصلی این است که نباید به آبهای ژرف ورود پیدا کنیم، میتوانیم در مورد این منبع آبی بیندیشیم و گفتگو کنیم، اما نباید به این موضوع فکر کنیم که حل بحران آب کشور در دست آبهای ژرف است.
این کارشناس مدیریت منابع آبی با بیان اینکه ما هنوز نتوانستیم با فناوری پمپ به گونهای رفتار کنیم که با آسیبهای زیادی را که از پایین آمدن آبخوانها ایجاد کرده و پیامدهای زیادی را به دنبال داشته مقابله کنیم، گفت: چه الزامی است که به جای اینکه انرژی و وقت را صرف آسیب شناسی این مساله کنیم به دنبال پدیدآوردن مشکلات دیگر باشیم.