اقتصاد ۲۴-بارش سیلابی باران در استانهای جنوبی کشور در چند روز اخیر خسارات فراوانی به جای گذاشته است. «آبگرفتگی ۲۰۰۰ خانه و ۵ شهرستان درگیر سیلاب در سیستان و بلوچستان»، «آبگرفتگی ۵۰۰ منزل مسکونی در جنوب استان فارس»، «خسارت به ۸۰۰ خانوار روستایی در جنوب کرمان»، «اسکان اضطراری بیش از ۲۰۰ خانوار و آبگرفتگی ۱۰۰۰ منزل مسکونی در میناب هرمزگان» تنها بخشی از اخبار این چند روز اخیر بود.
سیستان و بلوچستان؛ آبگرفتگی ۲۰۰۰ خانه و ۵ شهرستان درگیر سیلاب در سیستان و بلوچستان
بارش باران در سیستان و بلوچستان از ۸ دی ماه جاری آغاز شده و به صورت متناوب و پراکنده همچنان ادامه دارد.
بارشهای کم نظیر در تعدادی از شهرستانهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان علی الخصوص در دو شهرستان چابهار و کنارک در چند روز اخیر موجب آبگرفتگی اکثر معابر و منازل مردم در این شهرستانها شد و خساراتی را نیز به زیرساختها وارد کرد. همچنین بر اثر ریزش آوار ناشی از بارندگیهای شدید ۴۸ ساعت گذشته، ۲ نفر یک مادر ۳۸ ساله و یک کودک ۳ ساله زیر آوار ماندند و جان خود را در این حادثه ناگوار از دست دادند.جلال الدین قادری مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای جنوب سیستان و بلوچستان عصر امروز در جمع خبرنگاران گفت: ۸ مسیر مسدود شده ناشی از بارندگیهای اخیر در جنوب استان با تلاش شبانه روزی عوامل راهداری این اداره کل بازگشایی شده و هم اکنون تردد در آنها در جریان است.
قادری افزود: ۴۴۰ نیروی راهداری این اداره کل همزمان با هشدارهای سازمان هواشناسی مبنی بر بارندگی شدید در قالب ۳۵ اکیپ با ۱۵۰ دستگاه ماشین آلات سنگین، نیمه سنگین و سبک در آماده باش کامل درآمدند و با شروع بارندگیهای شدید در منطقه به ارائه خدمت پرداختند.
علیرضا میربهاءالدین با اشاره به اینکه امدادرسانی به مردم آسیب دیده ۲۷ روستای پنج شهرستان چابهار، کنارک، سرباز، نیکشهر و فنوج توسط ۱۱۳ تیم عملیاتی همچنان ادامه دارد، اظهار داشت: تاکنون سه هزار و ۵۶۵ نفر از شهروندان آسیب دیده سیلاب جنوب استان در قالب ۸۲۱ خانوار توسط نیروهای هلال احمر امدادرسانی شدهاند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان با بیان اینکه از مجموع آسیب دیدگان سیلاب اخیر دو هزار و ۵۶ نفر در قالب ۳۸۶ خانوار در چادر اسکان اضطراری داده شدهاند، گفت: ۴۹۸ نفر روز امدادگر با بکارگیری ۶۰ دستگاه خودروی عملیاتی جمعیت هلال احمر استان امدادرسانی به سیلزدگان را بر عهده دارند.
وی گفت: تاکنون ۳۶۹ تخته موکت، ۵۲۶ تخته پتو، ۲۸۹ کیلوگرم نایلون، ۸۰ بسته غذایی ۷۲ ساعته، دو هزار و ۵۲۰ کیلوگرم برنج، ۴۰۰ بطری آب معدنی و۱۲ شعله والور و فانوس در مناطق آسیب دیده توسط نجاتگران هلال احمر بین آسیب دیدگان توزیع شده است.
بارش سیلابی باران در هرمزگان در سه روز اخیر خسارات فراوانی به جای گذاشته است به طوری که تنها در میناب بیش یک هزار خانه دچار آبگرفتگی شده و بدلیل گشودن دریچههای سدهای مختلف در استان از جمله سد استقلال میناب، سد شمیل و نیان و سد بردول پارسیان، برخی از راههایی استان نیز برای ساعاتی مسدود شد.
سلحشور، مدیرعامل جمعیت هلال احمر هرمزگان گفت: در پی بارندگیهای چند روز اخیر بیش از ۲۰۰ خانوار در هرمزگان اسکان اضطراری داده شده اند. به گفته وی، روستای تُنبِک شهرستان میناب با ۱۲۰ خانوار بطور کامل تخلیه و در روستای حَکَمی اسکان اضطراری داده شده اند.
بنابر اعلام هواشناسی هرمزگان در شهرستان میناب و تنها در مدت زمان سه ساعت بیش از ۲۰۰ میلی متر باران باریده است و دلیل اصلی وقوع سیل نیز همین بارش سیلابی بوده است. در میناب طی دو روز اخیر ۲۷۰ میلی متر باران بارید.
مهدی دوستی که روز گذشته و برای شرکت در نشست با رییس جمهور به منظور بررسی ابعاد سفر استانی به تهران سفر کرده بود، از صبح امروز راهی مناطق سیل زده شرق هرمزگان شده است.
فرماندار میناب در این زمینه به خبرنگار فارس در بندرعباس اظهار کرد: پل دوم میناب پل بسیج نشکسته و بدلیل ریزش بخشی از خاک پیش از ورودی پل، پل را از دیشب بستهایم تا ایمنی تردد مردم به خطر نیفتند.
حسن زاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفت: حدود یک هزار خانه در میناب دچار آبگرفتگی شدهاند و به دهها منزل مسکونی خساراتی وارد شده است که کار جمع بندی خسارات در حال انجام است.
راهداری هرمزگان اعلام کرد: ۲۹ راه اصلی و فرعی در هرمزگان دچار انسداد شده بود که با فروکشکردن سیلاب و تلاش اکیپهای راهداری، به تدریج این محورها در حال بازگشایی است. در حوزه شمال هرمزگان محور مسدودی وجود ندارد و در غرب هرمزگان نیز محور عسلویه - پارسیان نیز باز شده است. در محورهای روستایی بستک نیز راهها باز شده است. در شرق هرمزگان با کاهش ورودی رودخانهها، تلاش برای بازگشایی معابر در جریان است.
بار دیگر با شروع بارشهای زمستانه با وجود اینکه هواشناسی هشدار قرمز داده بود همچنین تشکیل ستادهای بحران در استان و شهرستانها، استان فارس دچار بحران آبگرفتگی، سیل و خسارتهای ناشی از بارندگی شد.
وضعیت در جنوب استان فارس خصوصا در نواحی شهرستان داراب، جهرم، لارستان و لامرد اوضاع بحرانی را رقم زد. بر اثر بارندگی روز گذشته، دو رودخانه اصلی بخش بیرم طغیان کرد و پل ورودی بالاده بیرم نیز شکسته شده و راه ارتباطی اصلی مسدود است.
روستاهای بخش محمله شهرستان خنج همچنان در محاصره سیل قرار گرفتند و اعلام شد به علت ابگرفتگی، تخریب جاده و پل در این مسیر، روز گذشته امکان ارتباط و تردد در راههای روستایی خنج وجود نداشت که امروز نیروهای امدادی در پی رفع مشکل هستند.
این بارندگی باعث از بین رفتن صدها راس دام سبک اهالی خوزی نورآباد و چاه گزی در شهرستان مهر و همچنین باعث سرریز شدن رودخانه کنار گوراب شهر خوزی شد و خسارت به زیرساختهای این شهر وارد آورد.
فعالیت سامانه بارشی اخیر در شهرستان لامرد در بخشهای زیرساختی شهری و روستایی، راههای مواصلاتی و کشاورزی، قریب به ۱۸۰ میلیارد تومان خسارت برجای گذاشت. بر اثر بارشها ۴۴ واحد مسکونی به صورت صد درصد و ۱۳۰ واحد نیز ۳۰ درصد در بخشهای اشکنان، علامرودشت و مرکزی این شهرستان تخریب شد.
پس از وقوع بارشهای سیل آسا در جنوب فارس که سبب خسارتهای بسیاری در این مناطق به ویژه بخش بیرم شهرستان لارستان شده بود؛ محمد هادی ایمانیه استاندار فارس به لارستان سفر کرد و به سرعت، در منطقه سیل زده بیرم حاضر شد.
به طور کلی بارشهای سیلابی ۴۸ ساعت اخیر در جنوب فارس سبب جان باختن شهروندانی از لار، بیرم، مُهر و داراب همچنین آبگرفتگی بیش از ۵۰۰ خانه شده است که با کمک و تلاشهای نیروهای امداد نجاتی و خدماتی مشکل آبگرفتگی تا حدود بسیاری رفع شد. همچنین ۱۵۰ خانه مسکونی نیز در منطقه جنوب تخریب شده که امدادرسانی به اهالی آنها در دست اقدام است.
رئیس جمعیت هلالاحمر از امدادرسانی به ۳۴ هزار و ۷۱ هموطن متاثر از حوادث جوی یک هفته گذشته در ۱۹ استان کشور خبر داد.
پیرحسین کولیوند با اشاره به اینکه از روز هشتم دیماه تا ساعت ۸ صبح امروز، ۱۵ دیماه، ۳۰ استان کشور، متاثر از برف و کولاک و سیل و آبگرفتگی بودند، افزود: ۱۰۱ شهرستان در ۱۹ استان آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، اصفهان، بوشهر، قزوین، فارس، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، زنجان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، خراسان جنوبی و رضوی، لرستان، مازندران، هرمزگان و یزد به خدمات امدادی نیازمند بودند و در این استانها در مجموع به ۳۴ هزار و ۷۱ نفر امدادرسانی شده است.
وی گفت: امدادگران و نجاتگران هلالاحمر در این مدت به متاثران از حوادث جوی در ۳۰۹ منطقه شامل ٥٦ شهر، ٢٠٠ روستا، ١٦ منطقه عشایری و ٣٩ محور کوهستانی خدمترسانی کرده و علاوه بر اسکان اضطراری ۵۱۶۸ نفر (برپایی ٤ اردوگاه در چابهار، کنارک، میناب)، به پنج نفر خدمات درمان سرپایی ارائه کرده، ۹۰ نفر را به مناطق امن و هشت نفر را نیز به مراکز درمانی منتقل کردند. همچنین ۱۰ هموطن در سیلوآبگرفتگی شهرستانهای داراب، لامرد، بیرم، سیرجان، مهرستان و چابهار جان خود را از دست دادند.
رئیس جمعیت هلال احمر خاطرنشان کرد: در عملیات امدادرسانی به متاثران از حوادث جوی در این مدت، از ۳۷۴ واحد مسکونی تخلیه آب انجام و ۲۰۱ خودرو نیز از برف و سیل رهاسازی شد.
کولیوند با اشاره به اینکه امدادرسانی با تلاش شبانهروزی ۸۶۶ تیم شامل ۳۷۸۸ در ۱۰۱ شهرستان مانجام شده است، از توزیع اقلام امدادی مورد نیاز میان حادثهدیدگان توزیع شد.
یادآور میشود عملیات امدادرسانی به متاثران از سیل و آبگرفتگی و برف و کولاک در ٥٩ شهرستان استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، فارس، بوشهر و خوزستان ادامه دارد.
طبق بررسیهای میدانی خبرنگار فارس در شهر لار مرکز شهرستان لارستان و بسیاری از نواحی اطراف این شهر خسارت سیل بیشتر به صورت آبگرفتگی معابر و منازل مشاهده شد، بارشها نفوذ آب به درون منازل مسکونی و املاک تجاری بسیاری از مردم این شهر را به دنبال داشت که با تلاش نیروهای آتش نشانی امداد نجاتی و بسیجیان جهادگر وضعیت به حالت کنترل و عادی بازگشت.
این بارشهای سیلابی همچنین باعث انحراف یک اتوبوس در محور جهرملار و یک کامیون نفتکش در مسیر لاربندرعباس شد که خوشبختانه هیچ کدام تلفات جانی و مصدومیت نداشته اند.
سیل باعث جان باختن یک خانم ۵۰ ساله اهل بخش بیرم شد، که بر اثر افتادن در رودخانه جانش را از دست داد؛ در محله قدیمی پاقلعه لار نیز بر اثر ریزش قطعه سنگهای بزرگ دامنه کوه بر روی یک منزل مسکونی یک جوان ۴۰ ساله در روز یکشنبه دوازدهم دی ماه مفقود شد که پس از تلاش تیمهای امدادی و تجسس که از لارستان و مرکز استان حضور داشتند جسد وی حوالی ظهر روز دوشنبه سیزدهم دی ماه از زیر تخته سنگها بیرون آورده شد.
به گفته فرماندار مهر در این شهرستان سیل کارگر گاز پارسیان را اسیر کرد، این حادثه بدین صورت رخ داد که سرویس شیفت شب پالایشگاه گاز پارسیان در حال انتقال کارگران به محل کار بود که بر اثر طغیان رودخانه روستای نورآباد بخش وراوی در آب سقوط کرد؛ باتلاش چند ساعت نیروهای بسیجی و امدادگر دو نفر از سرنشینان خودرو نجات یافتند، اما جسد بی جان یکی از کارگران بعد از چند ساعت پیدا شد.
رضا فلاح مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان کرمان در جلسه مدیریت بحران در فرمانداری رودبار جنوب اظهار کرد: قریب به ۸۰۰ خانوار تحت تاثیر سیل در شهرستانهای قلعهگنج، منوجان و رودبارجنوب قرار گرفتند.
وی با اشاره به اینکه در اولین روز امدادرسانی به ۱۳۸ خانوار در ۴۴ روستا خدمات ارائه شده است، افزود: تخلیه آب منازل، برپایی اردوگاه اسکان اضطراری در شهرستان قلعهگنج و توزیع بستههای غذایی از جمله اقدامات این جمعیت در مناطق سیلزده است.
فلاح با بیان اینکه، عملیات جستجو و نجات و امدادرسانی در شهرستانهای متاثر از سیل و برف و کولاک ادامه دارد، خاطرنشان کرد: در صورت برقراری شرایط جوی مناسب، امداد هوایی به روستاهای محاصره در سیل نیز انجام خواهد شد.
مجتبی رئیسی معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای جنوب استان کرمان در گفتگو با خبرنگار فارس در جنوب کرمان از بازگشایی ۳ مسیر قلعهگنج - فنوج و قلعهگنج - جاسک و رودبار- زهکلوت در جنوب استان کرمان توسط عوامل راهداری خبر داد و گفت: هماکنون تردد در این محورها به روال عادی برگشته است.
وی با اشاره به خسارت ۱۵۰ میلیارد تومانی سیلاب به جادههای جنوب استان کرمان در پی بارش باران عنوان کرد: در این سیلاب حجم زیادی از راههای روستایی، پلها و ابنیه فنی در محورهای اصلی و بینشهرستانی دچار خسارت شدهاند که با توجه به گستردگی منطقه همچنان کارشناسان در حال جمعآوری اطلاعات و مشاهدات میدانی هستند.
رئیسی با اشاره به اینکه تمامی محورهای اصلی جنوب کرمان باز و تردد در آنها جریان دارد، همچنین از ادامه روند فعالیتهای ماشینآلات راهداری در مناطق سیلزده جنوب استان کرمان خبر داد.