اقتصاد ۲۴-نخستین جلسه پارلمان جدید عراق با حضور نمایندگان تازه به راه یافته به نهاد قانونگذار این کشور روز یکشنبه به صورت رسمی گشایش یافت.
پارلمان جدید عراق سه ماه پس از برگزاری انتخابات سراسری بحثبرانگیز پارلمانی تشکیل جلسه میدهد که نتایج آن از سوی جناحهای قدرتمند تحت حمایت ایران به چالش کشیده بود.
این نشست آغازگر دورهای سخت و طولانی خواهد بود که کشمکشهای سیاسی بر سر انتخاب رئیس جمهوری و نخست وزیر جدید عراق بخش مهمی از آن است. جریان صدر تحت هدایت مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعی در این کشور که برنده بزرگ انتخابات پارلمانی اکتبر معرفی شد دست بالا را در انتخاب نخست وزیر جدید در اختیار خواهد داشت.
مقتدی صدر که پیشتر رهبری جنبش علیه نیروهای آمریکایی را پس از تهاجم سال ۲۰۰۳ برعهده داشت اینک ریاست ائتلافی را در دست دارد که بیشترین کرسی پارلمان را از آن خود کرده و نقش تعیین کنندهای در انتخاب نخست وزیر و دیگر تصمیمهای نهاد قانونگذار در کشورش دارد.
بیشتر بخوانید: در مهمانی خانه پدری مقتدی صدر چه گذشت؟
این روحانی پرنفوذ از سوی دیگر برای پیشبرد اهداف سیاسی خود چارهای جز «مدیریت تنشها» با گروههای رقیب شیعه ندارد؛ رقبایی که به رغم تایید رسمی نتایج انتخابات از سوی دستگاه قضایی همچنان بر جعلی بودن آن اصرار دارند و خواستار اعمال نظر در روند تشکیل دولت جدید هستند.
نمایندگان جریان صدر و ائتلاف تحت رهبری این روحانی شیعی به نشانه آمادگی برای جان دادن برای او و کشورشان، کفنپوش در نخستین نشست پارلمان شرکت کردند.
صدر به باور تحلیلگران یکی از تاثیرگذارترین رهبران سیاسی عراق است که نمایندگان وفادار به او اکنون ۷۳ کرسی از ۳۲۹ کرسی پارلمان را در اختیار دارند.
نمایندگان جنبش «امتداد»، جریانی سیاسی که از تظاهرات اکتبر ۲۰۱۹ پا گرفت، اما پیش از ورود به پارلمان در میدان تحریر بغداد تجمع کردند سپس با خودروهای «توکتوک» که نماد جریان اعتراضی اکتبر است راهی پارلمان شدند.
جریانهای شیعی نزدیک به ایران در انتخابات اخیر دو سوم کرسیهای قبلی خود را از دست دادند که از نگاه تحلیلگران ضربهای مهلک برای آنها محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: دیوان عالی عراق نتایج انتخابات پارلمانی را تایید کرد
حامیان گروههای شبهنظامی شیعی که حمایت تهران را با خود دارند در اعتراض به نتایج انتخابات اکتبر، بیش از دو ماه با برپایی چادرهایی در اطراف منطقه امنیتی سبز پاتیخت که ساختمانهای دولتی و نمایندگیهای دیپلماتیک خارجی را در خود جای داده، دست به تحصن زدند.
تنشهای حاصل از انتخابات، اما با حمله پهپادی ماه نوامبر به اقامتگاه مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق به اوج خود رسید، حملهای که آسیبی به نخست وزیر نرساند و مسئولیت آن به گروههای نزدیک به ایران نسبت داده شد.
گروههای شبهنظامی در ادامه اعتراضات خود دست به دامن دستگاه قضایی هم شدند، اما در نهایت دیوان عالی عراق با رد شکایت مطرح شده نتیجه انتخابات را به صورت رسمی تایید و راه را برای تشکیل دولت جدید هموار کرد.
نشست افتتاحیه پارلمان جدید عراق به توصیه برهم صالح، رئیس جمهوری این کشور و تحت ابلاغیهای که از سوی وی صادر شده بود در روز نهم ژانویه تشکیل شد.
دستور جلسه نخسین روز پارلمان انتخاب رئیس جدید نهاد قانونگذاری عراق و دو معاون وی عنوان شده بود. «محمد الحلبوسی» که دوره پیش نیز ریاست پارلمان را بر عهده داشت برای بار دوم به این سمت برگزیده شد.
گفته میشود در نخستین نشست پارلمان برخی نمایندگان برسر مسئله فراکسیون بزرگتر با یکدیگر به صورت لفظی درگیر شدند و پس از آن، یکی از نمایندگان به رئیس سِنی پارلمان حمله کرد و کار او به بیمارستان کشید.
انتخاب رئیس جمهوری جدید از اولویتهای بعدی پارلمان است، زیرا رئیس جمهوری آینده پس از برگزیده شدن پانزده روز فرصت خواهد داشت تا نخست وزیری را که توسط بزرگترین بلوک پارلمان معرفی میشود برای تشکیل تشکیل دولت مامور کند.
بر اساس توافقی غیر رسمی که تاریخ آن به زمان حمله ائتلاف غربی به رهبری آمریکا به این کشور در سال ۲۰۰۳ بر میگردد، رئیس جمهوری در عراق سمتی تشریفاتی است که در نهایت در اختیار یک کردتبار قرار میگیرد. به موجب این توافق همچنین نخست وزیر عراق از میان شیعیان و رئیس مجلس از بین سنیهای این کشور برگزیده میشود.
یورونیوز