اقتصاد ۲۴- جریانی در داخل شرم و حیا را کنار گذاشتند و راست و مستقیم میگویند: شرق گرا (بخوانید شرق گدا) هستند.
خبرگزاری تسنیم حتی یک جمله امیرعبداللهیان که بوی توازن و دوپهلویی در مورد شرق داشته باشد را هم تحمل نمیکند. دیروز در یادداشتی نوشتیم که آنها اساسا امیرعبداللهیان را هم انگار قبول ندارند. امروز خبرگزاری تسنیم در یادداشتی به بهانه اینکه امیرعبداللهیان در عمان از «توازن در سیاست خارجی حرف زده بود» او را به نقد کشیده و نوشته ممکن است این جملات «شائبه» برای برادران روس ایجاد کند. آنها معتقدند نباید از «کفن پوشان نه شرقی نه غربی» بترسید. ظاهرا باید همه مستقیما باید در چشم مردم نگاه کنند و شرق گرایی (بخوانید روس پرستی) را فریاد کنید.
امیرعبداللهیان گفته بود: ما در سیاست خارجی متوازن رابطه با غرب و شرق را همزمان دیدهایم، اینکه برخی ما را متهم میکنند که «شما فقط بهدنبال رابطه با روسیه و چین هستید و رابطه با غرب را نمیخواهید»، یک اتهام و حرف نادرستی است، ما سیاست خارجی متوازن با همه بخشهای جهان و شرق و غرب عالم را میخواهیم.
بیشتر بخوانید: درباره قرارداد ۲۰ ساله ایران و روسیه چه میدانیم و چه نمیدانیم!
نویسنده تسنیم معتقد است که وزیرخارجه دولت رئیسی «دقت نظر کافی» را درباره «نگاه به شرق» نداشته است که چنین جملاتی را بیان کرده است.
پیشتر کیهان هم نوشته بود که «سیاست نه شرقی نه غربی پایان یافته است» حالا تسنیم به وزیرخارجه یادآور میشود: «سیاست نگاه به شرق، موازنه مثبت میان شرق و غرب نیست، بلکه ایجاد یک ارتباط راهبردی در جهت منافع مشترک میان ایران با روسیه و چین و دیگر کشورهای قدرتمند شرقی است».
اما مهمترین و واضحترین بخش این یادداشت بخش پایانی آن است که نگرانی بابت آرامش خاطر روسیه و چین برای نویسندگان و گردانندگان این رسانه موج میزند. جایی که مینویسند بیان این جملات ممکن است خاطر شرق را مکدر کند: «این سخنان وزیر محترم امور خارجه غیر از «محتوا»ی نادقیق، ناخواسته میتواند «کارکرد» نامناسبی هم داشته باشد. چنین جملاتی میتواند برای برخی این شبهه را تولید کند و یا چنین دستمایهای را برای تبلیغ بسازد که ادبیات تولیدشده در ایران مبنی بر نگاه به شرق، یک ایده و سیاست تاکتیکی و صرفاً برای امتیازگیری از غرب است»
بیشتر بخوانید: اجرای قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین خلاف اصلهای ۷۷ و ۱۵۳ قانون اساسی/ پرسشگری افکار عمومی در ایران و سکوت چین
معنای روشن این عبارات این است که ممکن است با بیان جملات «توازن قوان میان شرق و غرب» برادران شرقی (مهمتر از همه بخوانید روسی) نگران این شوند که مبادا ما واقعا قصد نداشته باشیم شرق گرایی را عملیاتی کنیم و خاطر برادر پوتین از ما مکدر شود.
نویسنده همچنین مدعی شده است که منظور «شعار نه شرقی نه غربی» عدم پذیرش سلطه غرب و شرق است. حالا جای سئوال است که چگونه انجام مذاکره با غرب به معنای سلطه پذیری و غرب پرستی تعبیر میشود، اما بستن توافقات بلند مدت، گره زدن سرنوشت نسلهای آینده با چین و روسیه و خریدهای میلیارد دلاری به معنای سلطه پذیری نیست؟
استفاده از ظرفیت چین و روسیه که قدرتهای منطقهای و جهانی هستند برای همه کشورها ضروری است، اما در مقابل این همه خفتی که به خرج میدهید چه چیزی دریافت میکنید؟
امتداد