اقتصاد ۲۴- پروژه جهش تولید و تامین مسکن (نهضت ملی مسکن) بعد از پایان نامنویسی بخشی از متاهلها هماکنون در مرحله فراخوان ثبت نام افراد مجرد بالای ۲۳ سال قرار دارد و تا ۲۰ بهمن ماه نامنویسی در سامانه saman.mrud.ir ادامه خواهد داشت.
آخرین وضعیت این طرح از تامین زمین ۷۶۰ هزار واحد و آمادگی پروژه برای آغاز عملیات اجرایی حکایت دارد. این آمار البته مربوط به اوایل دی ماه است. حدود ۵۳۰ هزار واحد از ۷۶۰ هزار واحد، مربوط به پروژه اقدام ملی است که با نهضت ملی مسکن ادغام شده است. البته طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی ممکن است تمام ۷۶۰ هزار واحد به مرحله اجرا نرسیده باشد و در مراحل مختلف قرار دارد.
به طور مثال ممکن است برخی پروژهها کلنگ زنی نشده باشند، ولی آماده کار هستند. معالوصف ۲۱۰ هزار واحد یا کلنگزنی شده یا آماده کلنگزنی است. برای ۵۵۰ هزار واحد نیز زمین تامین شده که مسئولان وزارت راه و شهرسازی در استانهای مختلف در حال فراهم کردن اقدامات آغاز به کار پروژهها هستند. رستم قاسمی ـ وزیر راه و شهرسازی ـ مدتی قبل وعده داد که تا پایان سال جاری تعداد واحدهای در حال اجرای نهضت ملی مسکن به ۸۰۰ هزار واحد میرسد.
بیشتربخوانید: طرح نهضت ملی مسکن چقدر پیشرفت کرده است؟
اما برای آنکه از آخرین روند اجرای نهضت ملی مسکن مطلع شویم با انبوهسازان صحبت کردیم که چندان از سرعت اجرای پروژه و تعاملی که با آنها برقرار شده رضایت ندارند.
فرشید پورحاجت ـ دبیر کانون انبوهسازان گفت: هنوز اشکالات فنی سامانه دریافت تسهیلات خودمالکی نهضت ملی مسکن برطرف نشده است. حدود یک ماه است که تماس میگیریم و ایرادات فنی سامانه را گوشزد میکنیم، اما مشکل کماکان باقی است. بسیاری از بانکها برای پرداخت وامهای ۲۵۰ تا ۴۵۰ میلیون تومانی خودمالکی اعلام آمادگی کردهاند که پیششرط آن رفع ایرادات سامانه است.
وی مشکل دیگر را نرخ سود ۱۸ درصد این تسهیلات دانست و گفت: با توجه به جهش قیمت مصالح ساختمانی و کاهش توان متقاضیان، بازده سرمایه در بخش مسکن آنقدر بالا نیست که ۱۸ درصد سود برای تسهیلات نهضت ملی مسکن تعیین کردهاند. همین حالا هم درخصوص پروژههای بخش خصوصی که از قبل وجود داشت، تحمیل هزینه از سوی دستگاههای خدماترسان مثل شهرداری، مالیات، بیمه، نظام مهندسی و ... کماکان بر دوش سازندگان سنگینی میکند و طبیعتا این هزینهها به متقاضی نهایی منتقل خواهد شد.
همچنین محمد مرتضوی ـ عضو هیات مدیره کانون انبوهسازان ـ با بیان اینکه تا کنون بیشتر قراردادهای نهضت ملی مسکن با نهادهای عمومی مثل بنیاد مسکن منعقد شده است گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و دیگر نهادها به دلیل ضرورت زمانی برای سرعت دادن به کارها در بخش محدودی از پروژه ورود کردهاند. بعضی از همکاران ما نیز در برخی استانها کارهایی را در پروژه جهش تولید و تامین مسکن بر عهده گرفتهاند، اما برای آنکه پروژه به طور کامل راه بیفتد نیاز است تا با انبوهسازان به عنوان بزرگترین تشکل در حوزه تولید مسکن، تعامل مناسبتری صورت گیرد که تا کنون اقدام جدی از سوی وزارت راه و شهرسازی برای همکاری مشاهده نکردهایم.
وی در عین حال، رویکرد دولت سیزدهم در تبیین سیاستگذاری برای تولید چهار میلیون واحد مسکونی ظرف چهار سال را نگاه صحیحی دانست و گفت: مجلس هم به این سیاست پاسخ خوبی داد و قانون جهش تولید و تامین مسکن را به عنوان مکمل قانون ساماندهی تولید و عرضه مسکن به تصویب رساند. امیدواریم در آینده نزدیک با همافزایی که بین دولت و بخش خصوصی صورت میگیرد روند اجرای طرح وارد فاز جدیتری شود.