اقتصاد ۲۴- قابلیت ردیابی تولید، عبارت است از توانایی ردیابی هر قطعه و محصول در طول فرآیند تولید، از لحظه ورود مواد اولیه به کارخانه تا لحظه ارسال محصولات نهایی. در سیستم های ردیابی اطلاعات مربوط به هر قطعه و محصول، از جمله نتایج کنترل کیفیت، جزئیات مونتاژ و زمان صرف شده در هر ایستگاه، از ابتدا به انتها ثبت می شود. در این سیستم ها، فرایند ثبت اطلاعات به صورت مکانیزه تنها با اسکن بارکد با دقت و سرعت بسیار بالا انجام می شود. در ادامه نحوه پیاده سازی سیستم های ردیابی و امکانات نرم افزار ردیابی فرانماد در اختیارتان قرار داده خواهد شد.
قابلیت ردیابی کالا در صنایع مختف از جنبه های مختلفی حائز اهمیت می باشد:
· پروتکل ها و قوانین: در صنایعی مانند مواد غذایی، دارویی یا صنایعی که با سلامت و ایمنی افراد سروکار دارند، اهمیت ردیابی تولید کاملا واضح است. برای این صنایع ثبت تاریخچه و نحوه تولید محصول بر اساس قوانین و پروتکل ها ضروری می باشد. تا در صورت بروز هر گونه مشکل بتوان عوامل بروز آن را پیگیری کرد.
· بهبود کیفیت و کارایی: با استفاده از امکان ردیابی، می توان روی پروسه تولید نظارت داشت و با استفاده از تجزیه و تحلیل و ریشه یابی معضلات و نواقص کارایی و بهره وری را به میزان چشمگیری افزایش داد. برای مثال اگر تعداد قابل توجهی از محصولات با نقص به انتهای خط تولید می رسند، با بررسی فرایند تولید می توان مشکل را ریشه یابی کرد. برای مثال ممکن است محصولات در حین تولید در یک ایستگاه کنترل کیفیت توقف نکرده باشند. یا شاید همه محصولات معیوب از یک دستگاه عبور کرده اند که باید مسئول توسط تعمیر و نگهداری بررسی شود.
· نظارت بر روی اپراتور های تولید: به کمک سیستم های ردیابی خط تولید همچنین می توان عملکرد و سرعت اپراتور های خط تولید را نیز بررسی کرد. در مثال فوق در صورتی که همه محصولات معیوب در یک ایستگاه خاص و توسط یک اپراتور تازه کار دچار مشکل شده باشند، احتمالا کم کاستی هایی در آموزش اپراتور وجود داشته است.
· ارزیابی تامین کنندگان: یکی از امکاناتی که سیستم های ردیابی فراهم می کنند، امکان ارزیابی تامین کنندگان می باشد. برای مثال در صورتی که همه محصولات معیوب حاوی قطعاتی از یک تامین کننده خاص هستند، باید موضوع پیگیری شود زیرا در صورت ادامه، این موضوع به از دست رفتن مشتریان می انجامد.
سیستم های ردیابی مبتنی بر بارکد فرانماد امکان ردیابی محصولات نیمه ساخته و نهایی را به خوبی فراهم می کند. در ردیابی به کمک سیستم های بارکدی، نیازی به ثبت دستی اطلاعات نمی باشند زیرا تجهیزات شناسایی و ثبت اطلاعات خودکار با دقت بسیار بالا و در کسری از ثانیه این کار را انجام می دهند. روال اجرایی این سیستم ها به شرح زیر می باشد:
هر قطعه یا مواد اولیه ای که برای تولید محصول به کار می رود، قبل از ورود به خط در سیستم دارای شناسنامه می شود. برای این منظور به قطعه یا مواد اولیه یک شماره سریال منحصر به فرد اختصاص داده می شود و اطلاعات آن از جمله مشخصات قطعه، تامین کننده، تاریخ دریافت و سایر اطلاعات در سیستم ثبت می شود. شماره سریال و بارکد مواد اولیه چاپ و روی آنها چسبانده می شود. زمانی که مواد اولیه وارد خط تولید می شود، قبل از اینکه اپراتور از آن استفاده کند، بارکد آن را اسکن می کند. به این ترتیب در سیستم ثبت می شود که چه قطعات و مواد اولیه ای برای تولید محصول نهایی به کار برده شده اند.
در سیستم های مبتنی بر بارکد ایستگاه های کاری و نقش ها نیز تعریف می شوند. برای مثال در سیستم ثبت می شود هر قطعه ای در چه ایستگاهی و حین چه عملیاتی روی محصول نهایی سوار شده است. برای این منظور هر اپراتوری با نام کاربری خود وارد سیستم می شود، با توجه به اینکه نقش هر اپراتور در نرم افزار ثبت شده است تنها با اسکن بارکد محصول نیمه ساخته و مواد اولیه، در نرم افزار ردیابی ثبت می شود، چه قطعه ای توسط چه اپراتوری در چه ایستگاهی و در چه زمانی مورد استفاده قرار گرفته شده است.
با توجه به نیاز های هر صنعتی و کسب و کاری می توان از سایر قابلیت های نرم افزار ردیابی فرانماد نیز استفاده کرد، برای مثال می توان شیفت های کاری را در سیستم تعریف کرد. علاوه بر این می توان سرعت انجام هر کدام از فرایندها را در سیستم ذخیره کرد.
برای آشنایی بیشتر با نرم افزار ردیابی مبتنی بر بارکد فرانماد می توانید از طریق شماره های 021-44045895 و 09384253009 با کارشناسان رای دانا سیستم تهران تماس بگیرید.
سیستم های مبتنی بر بارکد، از اسکن بارکد های یک بعدی و دو بعدی اطلاعات را شناسایی، ثبت و ذخیره می کنند. بنابراین اصلی ترین تجهیزات مورد نیاز اسکنرهای بارکد هستند. برای اسکن بارکد با توجه به شرایط ایستگاه های کاری می توان از دستگاه های بارکدخوان سیمی، بارکدخوان بیسیم و دستگاه های هندهلد استفاده کرد. دستگاه های هندهلد کامپیوترهای قابل حملی هستند که در کنار سایر قابیت هایشان، قادر هستند بارکدها را نیز اسکن کنند. دستگاه های هندهلد یا PDA دارای سیستم عامل هستند و می توان نرم افزار ردیابی خط تولید را روی آنها نصب کرد و محدودیت های حرکتی را از بین برد.
علاوه بر تجهیزات اسکن، به تجهیزات لیبلینگ نیز نیاز می باشد. همانطور که پیش تر گفته شد، تمامی قطعات و مواد اولیه به منظور ردیابی در خط تولید و پس از آن دارای برچسب بارکد دار می شود. برچسب های بارکد را می توان با استفاده از لیبل پرینتر با مکانیزم چاپ ریبونی چاپ کرد. جنس برچسب بارکد، با توجه به جنس قطعه و شرایط محیطی انتخاب می شود.
ردیابی محصولات حین تولید، پس از فروشِ محصولات نیز به کسب کارها در ارائه خدمات پس از فروش و گارانتی کمک می کند. با دسترسی به اطلاعات ساخت محصول می توان در صورت خرابی و نقص، با کیفیت بالاتری خدمات مربوط به سرویس و تعمیر به مشتری ارائه داد.