اقتصاد۲۴- مذاکرات وین پس از یک دوره تنفس کوتاه از سر گرفته شد. آیا احتمال دستیابی به توافق نهایی در این دور ممکن است؟
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران درباره مذاکرات وین گفت که رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برای هشتمین دور مذاکرات در وین حضور دارد.
وی افزود که مذاکرات با ایران بر سر بازگشت متقابل به تعهدات برجامی به نقطه حساسی رسیده است.
سخنگوی کاخ سفید با بیان اینکه رسیدن به توافقی که به نگرانیهای همه طرفها رسیدگی میکند، دیده میشود، و اگر این توافق در چند هفته آینده بدست نیاید، پیشرفتهای هستهای ایران، بازگشت به برجام را غیر ممکن میسازد.
این مقام دولت بایدن همچنین گفت: همانطور که قبلا اعلام کردهایم، رئیس جمهوری آمریکا از تیم امنیت ملی خود خواسته است فهرستی از احتمالات را آماده کنند، زیرا به دلیل پیشرفتهای ایران که در نتیجه تصمیم دولت پیشین آمریکا برای خروج از توافق هستهای انجام شده است، ما در یک نقطه حساس و اساسی قرار گرفتهایم.
پیش از این، شبکه خبری سی ان ان آمریکا در تداوم تعیین ضرب الاجلهای ساختگی درباره مذاکرات وین گزارش داد که دولت جو بایدن معتقد است تا پایان ماه فوریه (ماه جاری میلادی) فرصت دستیابی به توافق در وین وجود دارد.
شبکه خبری تلویزیونی سی ان ان آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی به نقل از سه مقام آمریکایی مدعی شد دولت بایدن بر این باور است که تا پایان فوریه فرصت دارد تا توافق هستهای ایران را نجات دهد، در غیر این صورت آمریکا باید مسیر خود را تغییر دهد و تلاشهای فشرده را برای جلوگیری از دستیابی به سلاح هستهای آغاز کند.
بیشتر بخوانید: افزایش شکافهای داخلی واشنگتن در مورد مذاکرات
یک مقام ارشد دولت بایدن که نامی از وی برده نشده است، با اشاره به مذاکرات در سطح بالا در وین که به تازگی از سر گرفته شده است، این دور مذاکرات را حساس خواند و ادعا کرد ما حقیقتا در مرحله نهایی قرار داریم.
مقام دوم دولت آمریکا ادعا کرد هیچ چیز در مورد ایران هرگز یک مسیر مستقیم نیست، اما ما به لحظه تعیین کننده نزدیک میشویم.
به گزارش ایرنا، گفتگوها در روزهای پایانی نوبت قبل وارد فاز جدیدی شده بود که طرفهای مقابل از آن به عنوان مراحل نهایی مذاکرات یاد میکردند. روسای هیاتهای مذاکره کننده پس از برگزاری جلسات دو و چند جانبه در دو نوبت تشکیل جلسه داده تا با حضور تمام اعضا پیش نویس متن توافق نهایی را تکمیل کنند.
سیاست اصولی هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران از ابتدا این بوده است که ملاک مذاکرات، باید منافع، اصول و دستورالعملهای مذاکراتی باشد و زمان دستیابی به توافق هم به تأمین شدن این اصول بستگی دارد. جمهوری اسلامی ایران خواهان دستیابی به توافقی خوب در کوتاهترین زمان ممکن است، اما در مذاکرات تعجیل نمیکند و ضربالأجلهای ساختگی موجب زیرپا گذاشتن اصول و خطوط قرمز نخواهد شد.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که در فرصت تنفس هفته گذشته، تصمیمات لازم و ضروری در طرفهای مقابل به ویژه واشنگتن اتخاذ شده باشد. «موضوع رفع تحریمها و انتفاع ایران از ابعاد اقتصادی برجام بسیار کلیدی و خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است.»
خطیبزاده عنوان کرد: انتظار ما این است هیاتها و از جمله آمریکا با دستورالعمل روشن برای عمل به تعهدات در راستای برجام و رفع تحریم برگردد. امیدواریم آنچه به عنوان اظهارات مثبت شنیده میشود در عمل تبدیل به تعهدات شود.