اقتصاد۲۴- همزمان با افزایش قیمت گاز نشست کشورهای صادرکننده گاز در قطر برگزار شد. قطر در تامین نیازهای گازی به اروپا کمک خواهد کرد. وزیر انرژی این کشور در ارتباط با افزایش بهای گاز گفت، بالا و پائین رفتن نرخ گاز دست خداست.
کشورهای بزرگ صادرکننده گاز روز سهشنبه ۳ اسفند (۲۲ فوریه) اعلام کردند که قادر نیستند قیمت یا عرضه گاز را در نشستی که تحتالشعاع بحران اوکراین قرار گرفته تضمین کنند.
تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و میزبان این اجلاس گفت، تولیدکنندگان گاز در تلاش هستند تا از عرضه قابل اعتماد گاز اطمینان حاصل کنند.
نشست مجمع کشورهای صادرکننده گازی معروف به "اوپک گازی" برای ششمین بار برگزار میشود و همزمان شده است با تعلیق پروژه خط لوله گازی روسیه به آلمان، موسوم به نورد استریم ۲.
پس از آن که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه استقلال دو منطقه جداشده اوکراین را به رسمیت شناخت، آلمان با تلعیق این پروژه گازی، به اقدام پوتین واکنش نشان داد.
کمیسیون اتحادیه اروپا گفته است که این اقدام آلمان اختلالی در تأمین و عرضه انرژی در اروپا به وجود نخواهد آورد، با این حال کشورهای اروپایی اظهار نگرانی کردند. قیمت گاز در ۲۴ ساعت گذشته افزایش داشته است و به احتمال زیاد بالاتر هم خواهد رفت.
کشورهای غربی از تحریم روسیه به عنوان بزرگترین صادرکننده گازی جهان صحبت میکنند و این موضوع سبب افزایش بیسابقه بهای نفت و گاز شده است.
بیشتر بخوانید: آمریکا: نفت و گاز روسیه را تحریم نمیکنیم
سعد شریده الکعبی، وزیر صنعت و انرژی قطر گفت، کشورش به اروپا کمک خواهد کرد.
خبرگزاری فرانسه نوشتف با توجه به اینکه روسیه یکی از اعضای کلیدی مجمع صادرکنندگان گاز است، بحران اوکراین در گفتگوها یا بیانیه نهایی مجمع مطرح نشده است.
نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه هیچ اشارهای در صحبتهای خود به تنشهای موجود کشورش با اوکراین نکرد، اما او در نشست مجمع گفت که شرکتهای روسی به قراردادهای موجود برای تامین گاز متعهد هستند.
آمریکا در بحبوحه بحران روسیه و اوکراین از قطر خواست در صورت اختلال در عرضه گاز روسیه به اروپا کمک کند.
سعد شریده الکعبی، وزیر صنعت و انرژی قطر گفت، کشورش به تنهایی نمیتواند اروپا را نجات دهد. او در عین حال وعده داد که قطر از اتحادیه اروپا حمایت میکند و آماده است با رعایت قراردادها حجم اضافی گاز خود را در دسترس اروپا قرار دهد.روسیه حدود ۴۰ درصد از بازار گازی اروپا و قطر فقط پنج درصد آن را در اختیار دارد.
قطر در قراردادهای بلندمدت با کشورهای آسیایی از جمله ژاپن، کره جنوبی و چین متعهد شده است، نیازهای گازی این کشورها را نیز تامین کند.
قطر و سایر کشورهای مجمع کشورهای صادرکننده گاز خواهان قراردادهای بلندمدت ۲۵ ساله هستند تا سرمایهگذاریهای عظیمی را که در استخراج، فرآوری و انتقال گاز انجام میشود، تأمین کنند.
الکعبی در این ارتباط گفت: «تمام آنچه امروز در قیمتگذاری انجام میشود اساساً به دلیل کمبود سرمایهگذاری است و جبران آن زمان میبرد.»او در پاسخ به این سوال که آیا مصرف کنندگان اروپایی به دلیل بحران اوکراین مجبورند برای گاز مصرفی خود بیشتر بپردازند، پاسخ داد: «پیشبینی این که قیمتها چگونه خواهد بود و یا اینکه بالا میروند یا کاهش مییابند دست خداست نه من.»
در بیانیه مجمع کشورهای صادرکننده هیچ اشارهای به افزایش عرضه گاز نشده و در عوض بر نقش اساسی قراردادهای بلندمدت و همچنین پیوند قیمت گاز با بهای نفت تاکید شده است.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
در اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز روسای جمهور و نخست وزیران الجزایر، ایران، موزامبیک، گینه استوایی و ترینیداد و توباگو نیز حضور داشتند.ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران گفت که ایران میخواهد تولید و صادرات گاز خود را افزایش دهد، اما تحریمهای "ظالمانه و غیرطبیعی" آمریکا مانع از آن میشود.
منبع: دویچه وله