اقتصاد۲۴- عبور سربازان روس از مرزهای اوکراین علاوه بر ایجاد تهدیدات جانی برای مردم اوکراین اقتصاد جهانی را هم متحول کرد و قیمت کامودیتیها از جمله نفت به شدت تحت تأثیر قرار داد؛ به طوریکه بهای معاملات نفت برنت برای تحویل در ماه مه با ۰.۹ درصد افزایش، به ۹۸ دلار و ۸۸ سنت در هر بشکه رسید.
این شاخص پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین در هفته گذشته تا مرز ۱۰۵ دلار و ۷۹ سنت پیشروی کرده بود. البته به نظر میرسد هنوز حمله روسیه به اوکراین تاثیر خاصی بر بازار بورس در ایران نگذاشته و در روز دوشنبه شاخص کل بورس رشد ۲ هزار و ۵۸۵ واحدی را تجربه کرد و به یک میلیون ۲۸۱ هزار واحد رسید.
بیشتر بخوانید: سقوط آزاد بورس مسکو
درباره تأثیرات جنگ روسیه و اوکراین بر بازار سرمایه از مجتبی معتمدنیا، کارشناس بازار سرمایه پرسیدیم که در ادامه میخوانید:
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تأثیرات جنگ روسیه و اوکراین بر بورس ایران اظهار داشت: مشکل بورس ایران جنگ روسیه و اوکراین و بحرانی که بین اروپا و آمریکا و روسیه اتفاق افتاده و افزایش یا کاهش بهای نفت و کامودیتی نیست. بزرگترین مشکل بازار سرمایه ابهامی است که در خصوص احیای برجام وجود دارد و سیاستگذاریهایی که بر این اساس دولت بر بازار سرمایه حاکم خواهد کرد.
او ادامه داد: در شرایط کنونی نقدینگی در بازار وجود ندارد و تا زمانی که نقدینگی به بازار تزریق نشود، بازار قابلیت رشد نخواهد داشت. چنانکه نفت به قیمت ۱۰۵ دلار هم رسید، ولی گروه زیرمجموعه که پالایشیها و شرکتهای پتروشیمی بودند، حتی به میزان افزایش بهای نفت نیز تأثیر نپذیرفتند.
معتمدنیا با تاکید بر وجود ابهام در بازار سرمایه گفت: اینکه سیاست بازار پس از توافق چه میتواند باشد قابل بحث است، اما اگر این ابهام در مورد برجام برداشته شود، بازار جهتگیری پیدا خواهد کرد. درحال حاضر دلیل عدم ثبات و نبود نقدینگی بازار بورس اصلا تحت تاثیر قیمتهای جهانی و شرایط کامودیتی نیست.
او با اشاره به اینکه به نظر نمیرسد تحریم روسیه ادامهدار باشد، تصریح کرد: در چنین شرایطی نمیتوان برای یک اتفاق کوتاهمدت یک استراتژی بلندمدت چید. به نظر میرسد تاثیر مثبتی که از قبل دور زدن این تحریم توسط روسیه از طریق ایران صورت بگیرد، میتواند برخی صنایع را به صورت کوتاهمدت منتفع کند، اما این مسئله خیلی به تحریم روسیه وابسته است و فکر میکنم که دنبالهدار نخواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اصولا روسیه کشوری نیست که اروپا و آمریکا، آن را تحت فشار بگذارند و آرام بنشیند؛ بنابراین خیلی نمیتوان به این سناریو دل خوش کرد. درحالیکه اگر روسیه بخواهد تحریم را در بحث حمل و نقل و موادغذایی دور بزند، قطعاً ما میتوانیم منتفع شویم.
وی افزود: شاید حتی یک سری از گروههای بالادستی هم به علت سوآپی که امکان انجامش براساس تحریم وجود دارد، نیز منتفع شوند، اما تاثیر آن ماندگار نیست و در نتیجه نمیتوان سیاستگذاری بلندمدتی برای سرمایهگذاری در این گروهها کرد.
معتمدنیا با اشاره به اینکه اقتصاد ما خیلی وابسته به سیستم اقتصاد جهانی نیست، گفت: اداره اقتصاد ما به صورت جزیرهای است و در چنین شرایطی نمیتوانیم خود را با دیگر کشورها مقایسه کنیم. هر گونه تنش بر اقتصاد دنیا تاثیر منفی دارد. طبیعتاً این تاثیر منفی بر بورس کشورهای دنیا قابل مشاهده است.
او ادامه داد: کشورهای متخاصم تاثیر بیشتری پذیرفتهاند و روسیه وضعیت بحرانی را در بازار سرمایه دارد. کشورهای دیگر، اما با شدت کمتری این مشکل را دارند، اما از آنجا که ایران یک دوره طولانیمدت تحریم را تجربه کرده، این شرایط اثر چندانی بر بورس کشور ندارد.
وی درباره احتمال احیای برجام و تاثیر آن بر بورس تصریح کرد: احتمالاً یک سری از گروههای به علت عدم رشد دلار در کوتاه مدت منتفع نمیشوند، یک سری صنایع توسعه پیدا میکنند. همچنین تورم انتظاری کاهش پیدا میکند و در چنین شرایطی سرمایهگذاری در بازار سرمایه ریسک کمتری دارد؛ در نتیجه بهره بانکی نیز در ادامه کاهش پیدا خواهد کرد.
او در پایان تصریح کرد: کلا در بازار سرمایه ابتدا سهمهای کوچک، سپس سهمهای متوسط و در نهایت هم سهمهای بزرگ رشد میکنند؛ بنابراین اگر رشد سهمهای کوچک آغاز شود، طبیعتاً شیفت سرمایهگذاری به شرکتهای متوسط و شرکتهای بزرگ هم رخ خواهد داد؛ بنابراین الان باید منتظر چنین سیگنالی باشیم.