اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: مشاهدات اقتصاد ۲۴ از سطح بازار نشان میدهد در بین انواع برنج، گوشت و سایر کالاهای اساسی، شکر رکورددار افزایش قیمت و گرانی است به طوری که قیمت آن ۸۱.۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش یافته است؛ هرچند برنج و گوشت به ویژه گوشت مرغ هم از این گرانی جا نمانده اند و به طور مثال قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه نیز در دی ماه با افزایش ۴۵.۶ درصدی به نزدیک ۳۰ هزار تومان شده است.
حال سوال اصلی این است که آیا این جهش قیمتی در کالاهای اساسی ادامه دارد یا شیب آن در شب عید و سال ۱۴۰۱ کاهش مییابد؟
یک اقتصاددان با بیان اینکه قیمت گذاری کالاهای اساسی ازسوی دولت موجب کاهش قیمت نخواهد شد، به اقتصاد ۲۴ گفت: وقتی کالا در بازار کم باشد قیمت آن به جای آنکه تحت تاثیر قیمتهای دستوری باشد از عرضه و تقاضا تبعیت میکند.
سید مرتضی افقه ادامه داد: تورم اعلامی ازسوی مرکز آمار و سایر آمارهای منتشره میانگین تورم موجود است، ولی همزمان ۹ گروه کالایی دیگر نیز بررسی میشود که از دل تک تک آنها میتوان فهمید تورم موجود در جامعه بسیار بالاتر است.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: یکی از ملاکهای تشخیص فقرا این است که هزینههای غذایی و خوراکی آنها بخش اعظم هزینه هایشان را پوشش میدهد. به عبارت دیگر هرچه سهم هزینههای غذایی از سهم هزینههای یک خانوار بالاتر باشد این خانوار فقیرتر است.
افقه ادامه داد: طبق همین قاعده فقرا تورم و افزایش قیمتها را بسیار بیشتر از سایر اقشار جامعه حس میکنند، چون این گروه مجبورند تنها شکم خود را سیر کنند و از سایر هزینهها چشم میپوشند.
این اقتصاددان با بیان اینکه بررسی اقلام اساسی طی یک ماه نشان میدهد قیمت همه کالاهای اساسی به جز برنج تایلندی و گوشت مرغ تازه گران شده است، به اقتصاد ۲۴ گفت: اگر تحریمها برداشته نشوند و توافقی صورت نگیرد، افزایش قیمتها چشمگیر خواهد بود.
افقه ادامه داد: جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت مواد غذایی ما نیز تاثیر میگذارد، زیرا برخی محصولات از جمله ۴۰ درصد ذرت ایران از اوکراین و روسیه تامین میشود. این در حالی است که اگر تحریم برداشته شود و ما همچون سایر کشورها بتوانیم غله و گندم و ذرت خود را از نقاط دیگر وارد کنیم تا این میزان تحت تاثیر جنگ قرار نخواهیم گرفت.
این استاد دانشگاه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: در روزهای اخیر شاهد اخبار زیگزاگی از مذاکرات وین هستیم. این در حالی است که حرکت زیگزاگی ایران در مذاکرات روی قیمت ارز و طلا به شدت تاثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید: سیبزمینی چند درصد گران شد؟
افقه ادامه داد: اخبار و گزارشات واصله از مذاکرات تا دیشب نشان میداد که ایران با بسته جدید و سختگیرانه تری نسبت به گذشته به وین بازگشته است و این موضوع میتواند به دلیل درگیری روسیه و اوکراین باشد.
این اقتصاددان گفت: افق توافق تیرهتر شده؛ در حالی که اگر توافقی حاصل نشود و تحریمها تداوم پیدا کند، سال خوبی در پیش رو پیش بینی نمیشود؛ این نکته نیز حائز اهمیت است که هرچند دولت از هر طریق ممکن، توانسته عیدیها را بدهد؛ اما وضعیت دولت خوب نیست.
افقه ادامه داد: واریز عیدیها تقاضا را بالا برده و همین موضوع موجب گرانی در شب عید خواهد شد. در این میان متاسفانه اگر توافق انجام نشود سال آینده سال سختی خواهد بود. دولت ادعا میکند با وجود تحریمها توانسته یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت به چین بفروشد؛ با فرض صحت ادعای دولت در فروش یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای نفت، میشود گفت که پیش بینی اولیه سختی در سال آینده، کمی تعدیل شود، چون دولت با وجود تحریم، یک میلیون و ۲۰۰ بشکه فروخته و آن هم با قیمت بالای ۱۰۰ دلار؛ در حالی که در بودجه قیمت نفت ۶۰ دلار پیش بینی شده بود.
وی ادامه داد: البته طبق قوانین، دولت مجاز نیست که مازاد درآمد را وارد بودجه کند و باید به صندوق توسعه ملی واریز کند؛ اما وارد شدن درامد فروش نفت به این صندوق نیز کمک میکند اگر دولت دچار مشکل شد با اخذ مجوز از مجلس و مقام رهبری از صندوق بردارد تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کند.