تاریخ انتشار: ۰۱:۴۵ - ۱۰ فروردين ۱۴۰۱
وضعیت بازار نشر و سالی که بر آن رفت در گفتگو با یک ناشر بررسی شد

ناشران ایرانی در باتلاق بحران کاغذ و تعطیلی کتاب فروشی ها/ افزایش قیمت کاغذ چالش بزرگ ناشران ایرانی

ناشر و تولیدکننده کم نیست، اما محل عرضه و ویترین، به شدت محدود است. با این هزینه‌های سنگین اجاره، کمترین کسی میل به راه اندازی کتابفروشی دارد. شاید سال‌های قبل علاقه‌مندان بیشتری برای تأسیس کتابفروشی حاضر بودند، اما امسال تعداد آن‌ها خیلی کمتر شده است.

نوروز //////// ناشران ایرانی در باتلاق بحران کاغذ و تعطیلی کتاب فروشی ها/ افزایش قیمت کاغذ چالش بزرگ ناشران ایرانی/ در نگاهی به اقتصاد نشر و کتاب در سال 1400

اقتصاد۲۴- در این دو سال گذشته، اگرچه کرونا بر حوزه‌ی فرهنگ و هنر تأثیرات مخرب بسیاری برجای گذاشت، اما کتاب توانست تا حد زیادی از این خطر جان سالم به در ببرد و نه تنها با رویکرد‌های منفی کرونا روبرو نشد بلکه با تجارب تازه توانست به شکل دیگری ادامه‌ی حیات دهد.
سایه‌ی سنگین کرونا، مرگ و میر، بیماری، مشکلات معیشتی و... سال ۱۴۰۰ را به یکی از تیره‌ترین سال‌ها در حوزه‌ی فرهنگ و هنر بدل کرد، اما تأثیر این مسائل بر حوزه‌ی کتاب متفاوت بود. وجود فعالیت‌های مثبتی همچون نمایشگاه مجازی کتاب، نمایشگاه مجازی استان‌ها و... توانست کتاب را از گزند کرونا نجات بخشد. از سوی دیگر، در دوره‌ی پاندمی، فروش آنلاین کتاب به صورت گسترده، پدیده‌ای بود که پیش از این حوزه‌ی کتاب در چنین ابعادی با آن آشنا نبود.
اگرچه حوزه‌ی نشر همچنان از مسائل مختلفی مانند سانسور، عدم ثبات قیمت کاغذ و... رنج می‌برد، اما در دوره‌ای که کرونا بسیاری از مشاغل را زمین گیر کرد، بازار نشر توانست همچنان خود را سرپا نگه دارد
شاید یکی از مهم‌ترین اتفاقات حوزه‌ی کتاب در دوران کرونا را بتوان برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب دانست که در دومین دوره‌ی برگزاری خود با فروش حدود ۹ میلیارد تومان، در اولین روز، توانست رکورد تازه‌ای در فروش کتاب را به ثبت برساند. اما با این همه، مشکلات حوزه‌ی نشر، مشکلاتی ریشه‌ای هستند که برگزاری و فروش در چنین نمایشگاه‌هایی هم مسکن‌هایی است که به آن تزریق می‌شود.
انتظار می‌رود در سال جدید و با تغییر دولت و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، به حل مشکلات زیرساختیِ نشر توجه بیشتری شود.
«اعظم کیان افراز»، مدیر انتشارات افراز در گفتگو با «اقتصاد ۲۴» در خصوص جابه جایی دولت‌ها و تأثیر آن‌ها بر صنعت نشر بیان کرد: «اکنون که چند ماهی از جابجایی مدیران دولتی می‌گذرد، ما هنوز تغیری در سیاست‌های کلان وزارت فرهنگ شاهد نیستیم.»
او ادامه داد: «البته نمایشگاه مجازی کتاب یکی از اتفاقات خوب حوزه‌ی نشر بود، اما این را نمی‌توان دستاورد دولت تازه نامید و هنوز تغییر محسوسی از سوی مدیران فرهنگی شاهد نیستیم و در واقع تغییرات به گونه‌ای نیست که بتوان نمود عینی برای آن‌ها آورد.»
کیان افراز با بیان این که سیاست‌های کلان در حوزه نشر همواره ثابت بوده اند اظهار کرد: «تجربه‌ی سی ساله من در حوزه نشر نشان می‌دهد که با تغییر دولت ها، تغییر چندانی در حوزه کتاب و صنعت نشر اتفاق نمی‌افتد. به طور مثال مساله‌ی سانسور در دولت‌های مختلف ثابت بوده و اجازه‌ی انتشار، تنها بستگی به عقاید شخصی کسی دارد که متن را می‌خواند و مجوز را صادر می‌کند. در بعضی مواقع این شخص سخت گیر و در مواقعی هم آسان گیر است و به سادگی کتاب منتشر می‌شود. در واقع این اشخاص هستند که در دولت‌های مختلف نظر خود را به کتاب تحمیل می‌کنند و ساز و کار سانسور در دولت‌های مختلف تغییری نمی‌کند. ما همچنان اسامی‌ای داریم که در هیچ دولتی مجوز انتشار آثارشان صادر نمی‌شود.»

این ناشر با بیان این که کرونا تغییرات گسترده‌ای در حوزه‌ی فرهنگ و هنر ایجاد کرد گفت: «با وجود کرونا مشخص شد که آسیب پذیرترین حوزه، همین فرهنگ و هنر است، اما خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و فضا‌هایی که در شبکه‌های مجازی ایجاد شد، کتاب توانست از رکود صد درصدی نجات پیدا کند، اما همچنان وضعیت همانطور که بوده هست. در ابتدای پاندمی، ناشران و کتابفروشان نمی‌دانستند چه باید بکنند و سردرگم شده بودند، اما رفته رفته شکل و نوع برخورد با کرونا را آموختند.»


بیشتر بخوانید: نمایشگاه مجازی کتاب، دستاوردی تازه در اقتصاد فرهنگی/ رکورد میلیاردی فروش کتاب در اوج رکود اقتصادی


کیان افراز با اشاره به قیمت کاغذ بیان کرد: «یکی از مهم‌ترین مشکلات حوزه نشر، قیمت کاغذ است که هرگز ثبات نداشته و بالا و پایین‌های زیادی دارد. عدم ثبات قیمت کاغذ باعث می‌شود که وضعیت کتاب همچنان به شکل سنتی باقی بماند. تیراژ‌های دویست و سیصدتایی، اتفاق غم انگیز و تأسف آوری است که کسی به آن توجه نمی‌کند؛ تیراژ‌هایی که در دهه‌ی هفتاد و حتی هشتاد بین سه تا پنج هزار تا بود امروز به عدد عجیب دویست و سیصد رسیده است، این در حالی است که انتظار می‌رود دست کم رمان‌ها با تیراژ‌های بالاتری منتشر شوند.»
او افزود: «حوزه نشر به رکود رسیده و نفسش به شماره افتاده است. ناشران بسیاری را می‌شناسم که در این مقطع دفاتر خود را تعطیل کرده و خانه نشین شدند. در حال حاضر اجاره بها یا قیمت خرید یک مکان برای انتشارات، هم قیمت هزینه‌ای است که یک رستوران دار برای مکان خود پرداخت می‌کند در صورتی که باید تعرفه‌ای ایجاد شود تا از ناشران حمایت شود و هزینه‌ی کمتری برای اجاره بها یا خرید مکان متقبل شوند.»
مدیر انتشارات افراز با بیان این که ناشران نیازمند حمایت هستند اظهار کرد: «ناشر و تولیدکننده کم نیست، اما محل عرضه و ویترین، به شدت محدود است. با این هزینه‌های سنگین اجاره، کمترین کسی میل به راه اندازی کتابفروشی دارد. شاید سال‌های قبل علاقه‌مندان بیشتری برای تأسیس کتابفروشی حاضر بودند، اما امسال تعداد آن‌ها خیلی کمتر شده است. باید تدبیری اندیشیده شود که علاقه‌مندان بتوانند با تشویق و حمایت دولت، کتابفروشی تأسیس کنند.»
او با بیان این که مرگ کتابفروشی‌ها بسیار غم انگیز است بیان کرد: «اگرچه این روز‌ها فروش کتاب به صورت مجازی، جای خود را در میان مخاطبان باز کرده است، اما فرهنگ رفتن به کتابفروشی و لمس کتاب، لذتی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت و فروش فیزیکی کتاب همچنان باید در اولویت باشد.»
کیان افراز با بیان این که باید از کتابفروشی‌های مستقل و کوچک حمایت شود گفت: «این کتابفروشی‌ها با وجود فضای مجازی و کتابفروشی‌های بزرگ و زنجیره‌ای که در مال‌های بزرگ هستند، به سختی ادامه حیات می‌دهند و در همین سال‌ها شاهد بودیم که بسیاری از آن‌ها به تعطیلی کشیده شده اند و این فاجعه‌ای است که بازار نشر در سال‌های اخیر، به خصوص با آمدن کرونا، با آن روبرو شده و برای جلوگیری از پیشرفت این اتفاق باید تدبیری اندیشیده شود.»
او در پایان سخنان خود با اشاره به این که امیدوار است سال آینده، سال بهتری برای حوزه‌ی نشر و کتاب باشد بیان کرد: «انتظار می‌رود در سال پیش رو، سخت گیری‌ها و نگاه‌های سلیقه‌ای حذف شوند و اعتماد مخاطب به نشر ایران بازگردانده شود. همچنین برای اینکه شور و شفعی به بازار کتاب تزریق شود باید اسامی ممنوعه و لیست سیاه دور ریخته شود و شاعران و نویسندگان نام آشنا بتوانند با تولید آثار جدید، شور و شوقی در بازار نشر ایجاد کنند تا مخاطبان و علاقه‌مندان بار دیگر آثار مؤلفان مورد علاقه‌ی خود را خریداری کنند. امیدوارم در سال جدید، نام هیچ نویسنده‌ای در لیست سیاه نباشد.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سود ۱۰ میلیونی سهام عدالت برای این افراد

عکس/ پاسخ توییتری پسر پزشکیان به سعید جلیلی درباره مذاکرات

رقم باورنکردنی بدهی بابک زنجانی به بانک مرکزی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

اینفوگرافی/ افزایش ۹۰ برابری قیمت دلار طی ۱۴ سال!

عکس/ دیدار سخنگوی دولت با پوران درخشنده

علی لاریجانی با جوزف عون دیدار کرد+ عکس

یک استعفای جنجالی دیگر در استقلال

عکس/ خبر خوش پزشکیان درباره رفع ناترازی‌ برق

جلسه فوری مدیران استقلال در سعادت‌آباد

فیلم/ تجمع حامیان فلسطین در مقابل مقر سازمان ملل در نیویورک

عکس/ نتانیاهو و ادعای پوچ بودن کنار مردم ایران

آخرین خرید استقلال در راه تهران!

رسوایی تاریخی در والیبال دختران جهان + عکس

رآکتور ارغوان گستر ایلام در مدار راه‌اندازی و تولید قرار گرفت

فیلم/ ماجرای بسته‌شدن جاده فیروزکوه توسط چند خودروی لاکچری

فیلم/ دیدار علی لاریجانی با رییس پارلمان لبنان

فیلم/ بارش شدید باران در سمنان

عکس/ بازگشت دوباره ایران به صدر فهرست گرم‌ترین مناطق جهان

فروش ۳۶۰ میلیارد دینار ارز اربعین به حدود ۲ میلیون متقاضی

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۲۲ مردادماه ۱۴۰۴

دخالت‌های بیرونی هوادار متمول در ترکیب پرسپولیس؟

واکاوی تاثیر ناترازی انرژی بر صنعت غذا

پرونده انفجار معدن طبس به کجا رسید؟

آمار وحشتناک مرگ بر اثر آلودگی هوا در ۱۴۰۳

قِران به اقتصاد ایران باز می‌گردد!

فیلم/ رمزگشایی از اهداف حمله اسرائیل به ایران

چه زمانی طلا بخریم؟ / انتخاب بهترین زمان خرید طلا و سکه

عکس/ قاب دو نفره گوهر خیراندیش و علیرضا خمسه

فیش حقوقی مردادماه بازنشستگان صادر شد؟

جان‌لوئیجی دوناروما کیست؟/ بازیکنی در مسیر خداحافظی از پاری سن ژرمن

عکس/ ژست‌های بانمک ساقی حاجی‌پور بازیگر سریال هم‌گناه

وام فرزندان بازنشستگان دو برابر شد

عکس/ تغییر چهره جذاب لیلا زارع بازیگر سریال ممنوعه

عکس/ پل خواجو اصفهان ۱۳۰ سال پیش و ایستاده در میان امواج زاینده رود

کدام کشورها بیشترین گاز جهان را دارند؟

عکس/ کارگاه حرفه و فن یک هنرستان در تهران ۷۵ سال پیش

بازار سهام سقوط کرد

عکس/ نمایی خاص از ۵۴ سال پیش میدان فردوسی تهران

صعود قیمت طلای جهانی در آستانه دیدار ترامپ و پوتین

مذاکره استقلال با مدافع سابق منچستریونایتد

ترافیک سنگین در جاده چالوس و آزادراه تهران شمال

سعید جلیلی جواب طعنه پزشکیان را داد

عکس/ جشن تولدلاکچری همسر مجری معروف در یک کافه

ارزان‌ترین و گران‌ترین ماشین ظرفشویی موجود در بازار چند تومان است؟ + قیمت

بهترین سرمایه گذاری با پول کم در سال ۱۴۰۴ | در بحران جنگ چی بخریم؟

فساد در سایه ارز نیمایی؛ کاغذ وارد نشد، اما سود‌ها تقسیم شد/ فساد عظیم در صنعت کاغذ چگونه شکل گرفت؟

تعطیلی کاخ گلستان خبرساز شد

دومین رویداد دیتالایف با موضوع روابط عمومی داده محور در عصر هوش مصنوعی برگزار شد