تاریخ انتشار: ۱۲:۰۸ - ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
محمدبن زاید بعد از مرگ برادر ناتنی‌اش، رییس امارات متحده عربی شد

برادر ناتنی بر مسند ریاست امارات

جو بایدن رییس‌جمهور امریکا هم در پیامی شیخ خلیفه را «شریک واقعی و دوست ایالات متحده» توصیف کرد و وعده داد «یاد و خاطره او را با تقویت مستمر روابط درازمدت میان دو دولت و ملت امارات متحده و ایالات متحده، برزگ دارد.»

برادر ناتنی بر مسند ریاست امارات

اقتصاد۲۴- با تصمیم شورای عالی فدرال امارات متحده عربی که نهادی با عضویت حاکمان هفت امارت در این کشور است، محمد بن زاید آل نهیان به عنوان سومین رییس امارات از زمان تاسیس این کشور انتخاب شد. محمد بن زاید که از سال ۲۰۱۴ و بعد از ازکارافتادگی برادرش بر اثر آنچه توسط رسانه‌های اماراتی «سکته» اعلام شده‌بود، به مدت هشت سال به عنوان ولیعهد، حاکم بالفعل امارات بود. روز جمعه با اعلام مرگ خلیفه بن زاید، عملا راه برای رسمیت یافتن حکومت محمد بن زاید برادر ناتنی او هموار شد. شورای عالی فدرال امارات روز شنبه رسما نام محمد بن زاید را به عنوان سومین رییس امارات از زمان تشکیل این کشور در سال ۱۹۷۱ اعلام کرد. در پی اعلام خبر درگذشت خلیفه بن زاید آل نهیان، رییس پیشین امارات متحده عربی، سید ابراهیم رییسی، رییس‌جمهور و حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان در پیام‌های جداگانه به ترتیب به محمد بن زاید، ولیعهد امارات و عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات، درگذشت رییس امارات را تسلیت گفتند. بسیاری از کشور‌های مسلمان و عربی دیگر نیز در پیام‌هایی به محمد بن زاید، در گذشت برادر ناتنی او و رییس پیشین امارات را تسلیت گفتند.


بیشتر بخوانید: جدایی روزافزون میان آمریکا و عربستان


جو بایدن رییس‌جمهور امریکا هم در پیامی شیخ خلیفه را «شریک واقعی و دوست ایالات متحده» توصیف کرد و وعده داد «یاد و خاطره او را با تقویت مستمر روابط درازمدت میان دو دولت و ملت امارات متحده و ایالات متحده، برزگ دارد.» ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه در پیامی اقدامات شیخ خلیفه را باعث «تقویت هرچه بیشتر روابط دوستانه و همکاری‌های سازنده» میان دو کشور توصیف کرد. امانوئل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه بلافاصله بعد از اعلام خبر درگذشت خلیفه بن زاید اعلام کرد که برای شرکت در مراسم بزرگداشت او به ابوظبی سفر می‌کند. فرانسه روابط نزدیک اقتصادی و نظامی با امارات دارد و یک پایگاه نظامی دریایی دایمی در خاک امارات تاسیس کرده است.

نیروی بی‌ثبات‌کننده

امارات در طول سالیان گذشته با استفاده از ثروت سرشار ناشی از درآمد‌های نفتی به یکی از موثرترین و تعیین‌کننده‌ترین نیرو‌های سیاسی در غرب آسیا بدل شده است. محمد بن زاید، در طول سال‌های ولایتعهدی خود امارات را در بسیاری از بحران‌های منطقه‌ای وارد کرده است و عملا با استفاده از دلار‌های نفتی و تسلیحات وارداتی از غرب و روسیه به یکی از اصلی‌ترین نیرو‌های ثبات‌زدا در منطقه غرب آسیا بدل شده است. امارات در طول یک دهه گذشته در بحران‌های مختلف منطقه‌ای از سوریه و لیبی گرفته تا یمن به صورت مستقیم یا غیر مستقیم وارد نبرد‌های نظامی شده است. جنگ یمن که با اتحاد امارات و عربستان برای حمله به این کشور آغاز شد، اکنون وارد هشتمین سال خود شده است، در سوریه هنوز دولت مرکزی بعد از یک دهه نتوانسته است بر تمام نقاط کشور مسلط شود و طرف‌های درگیر در لیبی که سال‌ها دچار جنگ داخلی بود که یک طرف آن تحت حمایت مستقیم محمد بن زاید قرار داشت، هنوز نتوانسته‌اند برای رسیدن به یک حکومت پایدار مرکزی به توافق برسند. محمد بن زاید در عین حال پرچمدار عادی‌سازی روابط با اسراییل هم بود. هر چند ادعای ابوظبی این است که با امضای توافق‌های عادی‌سازی روابط با اسراییل به کاهش تنش‌ها در منطقه کمک می‌کند و به تشکیل یک دولت فلسطینی کمک می‌کند، اما در طول یک سال و نیم که از امضای این توافقنامه می‌گذرد، از میزان توسعه‌طلبی و سرکوب‌های اسراییل کاسته نشده و سرزمین فلسطین همچنان شاهد آتش شعله‌ور بحران ۷ دهه‌ای است. علاوه بر این برخی تحلیلگران معتقدند که امضای قرارداد‌های عادی‌سازی روابط میان بحرین و امارات با اسراییل پای یک بازیگر ثبات‌زدا و بحران‌ساز را به خلیج فارس باز کرده است که باعث تنش‌های بیشتری در منطقه می‌شود. محمد بن زاید همچنین با رویکرد ضد اسلام سیاسی خود در منطقه مستمرا وارد تنش با دولت‌هایی شد که با گروه‌های اسلام‌گرا روابط نزدیک داشتند. این رویکرد محمد بن زاید از سوی خبرگزاری رویترز به «تشکیل محور متحد با اسراییل علیه اسلام‌گرایی و ایران» تعبیر شده است. حمایت از کودتای عبدالفتاح سیسی علیه نظام انقلابی در مصر، مشارکت امارات با عربستان سعودی در محاصره چندین ساله قطر، قطع بالفعل روابط با ترکیه و توطئه علیه ترکیه در مدیترانه و قطع روابط دیپلماتیک با ایران در پیروی از عربستان سعودی از جمله اقدامات محمد بن زاید در طول ۷ سال گذشته بود.

تمرکز قدرت در ابوظبی

محمد بن زاید کار خود را به عنوان رییس امارات رسما از دیروز آغاز کرد، اما سال‌هاست که عملا اداره امور روزمره این کشور در اختیار اوست. در طول ۸ سال گذشته و بر اساس گمانه‌زنی‌ها حتی قبل از آن، محمد بن زاید عملا تمامی قدرت را در امارات در اختیار داشت. او در طول این سال‌ها، قدرت را بیش از هر زمان دیگری در اختیار حاکم ابوظبی متمرکز کرده است. کورتنی فریر، استاد دانشگاه الومی در ایالت جورجیای امریکا به الجزیره می‌گوید: «رویه تمرکز قدرت در ابوظبی دست‌کم از سال ۲۰۱۴ به صورت پیوسته ادامه داشته است.» محمد بن زاید یکی از شش پسر فاطمه بنت مبارک الکتبی، سومین همسر شیخ زاید بن سلطان آل نهیان، نخستین رییس امارات است که در سیاست امارات به بنی‌فاطمه مشهور هستند. فریر می‌گوید: «به نظر می‌رسد که فرآیند تمرکز قدرت در اختیار بنی‌فاطمه تشدید شود و به جای تمرکززدایی قدرت به سمت ساختار فدرالی، قدرت بیش از هر زمان دیگری در ابوظبی متمرکز خواهد شد.»


بیشتر بخوانید: شیخ خلیفه بن زاید رئیس امارات درگذشت


آندریاس کرگ، استادیار دانشکده مطالعات امنیت در کینگ کالج لندن معتقد است که نظام امارات از یک نظام فدرالی متشکل از هفت امارت خودمختار در حال تبدیل شدن به یک نظام خودکامه سلطنتی است. او به الجزیره می‌گوید: «با انتصاب رسمی محمد بن زاید به عنوان رییس امارات، روشن است که آل نهیان عملا به خانواده سلطنتی امارات تبدیل می‌شوند. این تحول باعث ادغام بیشتر امارت‌ها و تمرکز بیشتر قدرت در ابوظبی شده و میزان فدرالیسم روز به روز کمتر می‌شود، فدرالیسمی که خود نیم قرن پیش باعث و بانی تشکیل امارات متحده عربی بود.»

ولیعهد آینده کیست؟

یکی از مهم‌ترین سوالات در مورد آینده امارات، ولیعهد منتخب برای امارت ابوظبی است که می‌تواند جانشین رییس کنونی شود. شورای فدرال امارات هر پنج سال رییس امارات را معرفی می‌کند، تاکنون در دوران ریاست خلیفه بن زاید و زاید بن سلطان، به‌رغم اینکه هر دو در سال‌های پایانی حکومت‌شان از کار افتاده بودند، از کنار گذاشتن آن‌ها خودداری و تا زمان مرگ ریاست آن‌ها را تمدید کرده است. با این حال احتمال قریب به یقین انتخاب ولیعهد ابوظبی به جای رییس امارات، این مقام را در سیاست داخلی امارات متحده عربی بسیار مهم می‌کند. به نوشته الجزیره در حال حاضر دو گزینه اصلی برای جانشینی محمد بن زاید در مقام ولیعهد ابوظبی مطرح هستند. نخستین گزینه، خالد بن محمد، پسر محمد بن زاید و عضو شورای اجرایی ابوظبی است. او در حوزه‌های امنیت اطلاعات و اطلاعات داخلی امارات دستی بر آتش دارد. دومین گزینه، طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی امارات و برادر محمد بن زاید است. هر دوی این افراد از نفوذ بالایی در ابوظبی برخوردارند و از مهره‌های قدرتمند سیاسی در امارات محسوب می‌شوند.


بیشتر بخوانید: میزبانی در جام جهانی قطر؛ از رویا تا واقعیت/ مدیریت مناطق آزاد کیش وعده می‌دهد، رقبای منطقه‌ای می‌تازند


آندریاس کرگ به الجزیره می‌گوید: «در ابوظبی جنگ قدرتی بین این دو نفر جریان دارد که از بیش از یک سال پیش شروع شده است. طحنون در این مدت تلاش کرده است تا بتواند اهرم‌های قدرتمندتری به دست بیاورد. به نظر می‌رسد که او گزینه اصلی ولایتعهدی ابوظبی باشد به خصوص با توجه به قدرت و شبکه‌سازی که در ابوظبی کرده است.» کرگ معتقد است: «سوال اصلی اینجاست که محمد بن زاید چند سال قرار است که حکومت کند. ممکن است ۲۰ سال باشد که تا آن زمان طحنون (۵۲ ساله) بسیار پیر شده است. در نتیجه گزینه منطقی‌تر این است که از حالا خالد را [که ۱۲ سال جوان‌تر است]آماده کنند تا به ولیعهد بعدی بدل شود و بعد از ۲۰ سال به رییس بعدی امارات تبدیل شود.»

حاکمان تناقض

خلیفه بن زاید، دومین رییس امارات، از سال ۲۰۰۴ قدرت را در این کشور بعد از درگذشت پدرش، زاید بن سلطان در اختیار گرفت. شیخ خلیفه را سردمدار مدرنیزاسیون امارات توصیف می‌کنند که در همکاری با شیخ محمد بن راشد، حاکم امارت دوبی، امارات را به یکی از ثروتمندترین کشور‌های منطقه تبدیل کردند. اما عمده ثروت امارات متحده عربی در میان طبقه حاکمان و اشراف این کشور کوچک باقی مانده است. کشوری که به گفته نهاد‌های حقوق بشری از شکاف طبقاتی شدید رنج می‌برد و شهروندانش از بسیاری آزادی‌های اساسی محروم هستند. گفته می‌شود که خانواده آل نهیان، حاکمان ابوظبی که رییس امارات از میان آن‌ها انتخاب می‌شود بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار ثروت دارند. مجله فوربس سال ۲۰۰۸ در گزارشی شیخ خلیفه را با ۱۹ میلیادر دلار ثروت ثروتمندترین سیاستمدار جهان معرفی کرد. هرچند در طول دوران حکومت شیخ خلیفه، بر خلاف دوران قدرت محمد بن زاید، مداخلات نظامی در خارج از امارات چندان گسترده نبود، اما در داخل امارات نقض حقوق بشر به صورت گسترده‌ای جریان داشت. بر اساس گزارش‌های عفو بین‌الملل و دیدبان حقوق بشر، حکومت امارات به صورت پیوسته از اقداماتی مانند شکنجه، بازداشت خودسرانه و ناپدیدسازی اجباری شهروندان و افراد مقیم در این کشور استفاده می‌کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/ زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد