اقتصاد۲۴- سد کرخه با ظرفیت مخزن حدود 7.3 میلیارد مترمکعب، بزرگترین سد مخزنی ایران و یکی از مهمترین منابع تأمین آب شرب و کشاورزی خوزستان است؛ اما این سد بزرگ اکنون با افت شدید ذخایر آبی مواجه شده است.
ورودی آب به سد کرخه از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، نسبت به میانگین بلند مدت حدود ۶۰ درصد کاهش داشته و ارتفاع آب در پشت سد به تراز ۱۸۰ متر رسیده که ۶ متر از تراز ورودی آب به نیروگاهها نیز پایینتر است؛ از این رو نیروگاه برقآبی سد کرخه از مدار خارج شده است.حجم آب موجود در سد کرخه به حدود یک میلیارد مترمکعب رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل، یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان نیز اخیرا با بیان اینکه برای دومین سال پیاپی با خشکسالی مواجه شدهایم، گفته است که: ۶۴ درصد از حجم مفید مخازن سدهای خوزستان خالی است.
هم چنین ورودی آب به سد کرخه از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، نسبت به میانگین بلند مدت حدود ۶۰ درصد کاهش داشته و ارتفاع آب در پشت سد به تراز ۱۸۰ متر رسیده که ۶ متر از تراز ورودی آب به نیروگاهها نیز پایینتر است؛ از اینرو نیروگاه برقآبی سد کرخه از مدار خارج شده است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به وضعیت بحرانی سد کرخه گفت: در میان سدهای استان خوزستان، وضعیت موجودی منابع آب سد کرخه از سایر سدها بحرانیتر است و ورودی این سد از ابتدای سال آبی جاری نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۶۰ درصد کاهش داشته است. صدریان فر عنوان کرد: در حال حاضر تراز سطح آب مخزن سد کرخه نسبت به زمان مشابه سال قبل ۲۰ متر پایینتر و از نظر حجمی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون متر مکعب کمتر است.
بیشتر بخوانید: آب بوستانهای جنگلی تهران قطع میشود؟
در عین حال گفته می شود که بارندگی کشور در سال آبی جدید تاکنون ۱۶۰ میلیمتر بوده که باید ۲۱۰ میلیمتر باشد. از طرفی سدها ۵۰ میلیارد مترمکعب ظرفیت دارند اما فعلا فقط ۲۶ میلیون متر مکعب آب دارند.
حال در این شرایط و در وضعیتی که زنگ خطر و بحران به صدا درآمد است خبرها حکایت از تلاش برای اصلاح صورت کشت در حوزه آبی کرخه دارد. اتفاقی بسیار دیر که حالا شاید امید برای بهبود از ۸۰ درصد اصلاح آبی به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است.