تاریخ انتشار: ۱۳:۵۲ - ۰۴ خرداد ۱۴۰۱

خبر بد برای متقاضیان مشاغل خانگی

با گذشت دو ماه از آغاز به کار درگاه ملی مجوزها، هنوز فعالیت این سامانه به صورت جدی شروع نشده و مجوز‌ها به صورت کاملا الکترونیکی صادر نمی‌شود. هم‌چنین هنوز خبری از صدور همه‌ی مجوز‌های مشاغل خانگی به صورت ثبت‌محور و اعلانی نیست .

متقاضیان مشاغل خانگی

اقتصاد۲۴- یکی از مهمترین موضوعات چند ماه گذشته، بحث مجوز‌ها و تسهیل فرآیند صدور آن‌ها است. در سال‌های اخیر، یکی از مشکلات اساسی در راه‌اندازی یک کسب‌وکار، مجوز‌های متعددی بوده است که سازمان‌ها و دستگاه‌های مختلف صادر می‌کنند. مجوز‌هایی که در اکثر اوقات باعث نارضایتی مردم می‌شود و در مسیر شروع کسب‌وکارشان سنگ‌اندازی می‌کند. به همین دلیل یکی از نیاز‌های مهمی که امروزه وجود دارد، تسهیل فرآیند صدور مجوز است که اگر با همت و تلاش مسئولین انجام گیرد می‌توان به حل بخشی از مشکلات اقتصادی کشور و بهبود وضعیت معیشت مردم امیدوار بود.

مشاغل خانگی جزو آن دسته مشاغلی است که از این حیث مستثنی نیست و متقاضیان آن به راحتی نمی‌توانند مجوزهایشان را دریافت کنند. این در صورتی است که اساس ایجاد این شغل، ایجاد کسب‌وکار‌های مختلف برای مردم و بهبود وضعیت اقتصادی آن‌ها و همچنین کمک به افزایش رونق تولید است. در همین راستا پیگیری‌های زیادی از مسئولین وزارت کار صورت گرفته تا هرچه سریعتر به این مشکل رسیدگی کنند و گره از کار مردم بگشایند.

بر خلاف ادعا‌های فراوان وزیر کار و سایر مسئولین وزارت کار در ارتباط با اعلانی بودن فرآیند صدور مجوز‌های مشاغل خانگی، هنوز این اقدام به صورت کامل صورت نگرفته است. این در حالی است که چند ماه قبل، وزیر کار طی سخنرانی‌ای در مجلس عنوان کرد که از این به بعد مجوز‌های مشاغل خانگی در طی سه روز کاری به صورت کاملا الکترونیکی و مجوز‌های ثبت محور هم به صورت آنی صادر می‌شوند.

همچنین معاون وزیر کار هم گزارشی را در صداوسیما ارائه داده بود که در آن ادعا شد که خیلی از مجوز‌های مشاغل خانگی به صورت ثبت محور و آنی فقط با درخواست متقاضیان به آن‌ها داده می‌شود. ولی با توجه به گزارش‌های میدانی و همچنین گزارش عملکرد دستگاه‌ها در درگاه ملی مجوز‌ها که توسط دکتر خاندوزی وزیر اقتصاد در مجلس ارائه شد، متاسفانه این وعده مسئولین وزارت کار هنوز به صورت کامل عملی نشده است و هنوز خبری از صدور الکترونیکی و آنی مجوز‌های مشاغل خانگی نیست.


بیشتر بخوانید:  چرا همه دستگاه به سامانه ملی مجوز‌ها متصل نشدند؟


علاوه بر آنی نبودن صدور مجوز‌های مشاغل خانگی، ایرادات زیادی هم در شرایط و فرآیند صدور آن‌ها وجود دارد که در ادامه ذکر می‌شود.

مجوز‌های مشاغل خانگی

اشکالات موجود در مجوز‌های مشاغل خانگی:

۱) تقسیم‌بندی نامطلوب مشاغل خانگی و ریزکردن آن‌ها به چندین مجوز

سامانه مشاغل خانگی دو تا لیست از عناوین مشاغل ثبت محور و مجوز محور در صفحه اصلی خود بارگذاری نموده است. یکی از مشکلات جدی این دو فهرست این است که برای تقسیم بندی مشاغل خانگی از عناوین فراوانی استفاده شده که باعث سردرگمی متقاضیان می‌شود. همچنین بعضی از مشاغل هستند که واقعا نیازی به تقسیم شدن ندارد و بیهوده فرد متقاصی را مجبور می‌کنند که فقط در یکی از آن‌ها فعالیت کند. در صورتی که می‌تواند به انجام چند تا از آن‌ها مشغول شود.

به عنوان مثال شغل خانگی نواربافی به چند بخش: پَن بافی، شیردَنگ بافی، حَضایه بافی، خُوس بافی، شَک بافی، کارت بافی، مَداخله بافی، نواربافی علی آبادکتول، نیک بافی، وَریس بافی تقسیم شده است. یا برای مثال دیگر دو شغل نقاشی روی چرم و حکاکی روی چرم به صورت جداگانه آورده شده‌اند، در صورتی که می‌توان آن‌ها را ادغام کرد و به فرد متقاضی یک مجوز داد، زیرا که تمام شرایط و ضوابط آن‌ها یکی است.

۲) نبودن معیار مشخص و دقیق در تقسیم بندی مجوز‌های ثبت‌محور و تاییدمحور

مشکل جدی بعدی در این دو لیست عدم وجود معیار معلوم و مستدلل وزارت کار برای مجوز‌محور بودن (تایید‌محور بودن) برخی از مشاغل خانگی است. وزارت کار مجوز‌های مشاغل خانگی را به دو دسته کلی ثبت‌محور و مجوز‌محور تقسیم کرده، اما معیار دقیقی برای انجام این کار اعلام نکرده است. به همین دلیل خیلی از مشاغل خانگی هستند که بدون هیچ دلیلی در دسته مجوز‌محور‌ها قرار گرفته‌اند، در صورتی که واقعا نیازی به این کار نبوده و می‌تواند به راحتی به صورت ثبت‌محور به مردم داده شوند.

۳) چرا هر کد ملی فقط یک مجوز می‌تواند بگیرد؟!

یکی از مشکلات اصلی دیگر که توسط یکی از متقاضیان مجوز از این سامانه ذکر شده این است که با هر کد ملی فقط یکبار می‌شود درخواست مجوز مشاغل خانگی داد. این در صورتی است که امکان دارد فرد شرایط و توانایی انجام هم‌زمان دو شغل خانگی یا بیشتر را داشته باشد و با اعمال این محدودیت مجبور می‌شود که فقط یکی از آن‌ها را انجام دهد. همچنین ممکن است برخی از مشاغل خانگی فصلی باشند و فقط در یک بازه‌ی زمانی مخصوص می‌توان آن را انجام داد و با وجود این محدودیت، فرد صاحب کار در باقی فصول بیکار می‌ماند.

۴) آیا نظارت‌های پسینی مردم بر محصولات مشاغل خانگی و ایجاد یک سیستم امتیازدهی، کارآمدتر از ارائه گواهی مهارت نیست؟

در ادامه مردم از این هم ناراضی بودند که چرا وزارت کار آن‌ها را مجبور به ارائه گواهی مهارت می‌کند. این در صورتی است که یکی از حالت‌های کسب مهارت کار که در سامانه ذکر شده است، آموزش تحت نظر استادکار به صورت تجربی است. اکنون این مشخص نشده است که چگونه باید از یک استادکاری تجربی گواهی مهارت کار گرفت و حتی درصورت انجام این کار، باز هم نمی‌شود صحت آن گواهی و یا هویت فرد استادکار را مشخص کرد.

همچنین می‌توان گفت که در کل نیازی به ارائه گواهی مهارت شغلی نیست، زیرا اگر فرد شاغل، توانایی انجام آن کار را نداشته باشد نمی‌تواند محصولات مطلوب و مطابق میل مشتری را تهیه کند و در نتیجه فروشی هم نخواهد داشت و طرحش با شکست روبرو می‌شود؛ و در آخر باید به این نکته اشاره کرد که بالاخره چه زمانی عمل به وعده‌ها توسط مسئولین صورت می‌گیرد و مردم می‌توانند به راحتی و بدون دغدغه کسب‌وکار خود را راه بیاندازند و وضعیت معیشت خود را بهبود دهند.

منبع: تابناک
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ ژست عجیب شیدا یوسفی با فرش ایرانی

عکس/ استایل طاووسی شبنم قلی‌خانی با جواهر گران قیمت

عکس/ نمایی از خرم آباد ۹۳ سال پیش با خانه‌های کاهگلی

عکس/ قابی ماندگار و دیدنی از کتایون ریاحی در کنار نوه محمدعلی فردین

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

عکس/ تیپ کژوال لیندا کیانی با کیف و گوشواره یاقوتی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توصیه جدی وزارت بهداشت برای خرید شیرینی و آجیل

اعتراف اسکارلت جوهانسن

شیرینی پزی مخصوص عید ۱۴۰۴

مرگ هولناک دختر مدرسه‌ای در ویلای اجاره‌ای

طرز تهیه فرنی شیره انگور، افطاری گرم و مقوی

جی ۲۰ چگونه عمل می‌کند و چرا اهمیت دارد؟/ اگر G20 متحمل شکست شود چه چیزی از بین خواهد رفت؟

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟