تاریخ انتشار: ۱۶:۵۵ - ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
پرندگان درصدر فهرست قاچاق آنلاین

خرید و فروش ۶۳ گونه از حیات وحش ایران در بازار‌های آنلاین

گروهی از کارشناسان دپارتمان علوم بیولوژیکی دانشگاه سیمون فریزر کانادا خرید و فروش غیرقانونی حیات وحش را در فضای آنلاین ایران بررسی کردند. انجام این تحقیق در حالی است که گستردگی شبکه‌های اجتماعی در ایجاد بازار‌های جدید و نقش آن در تجارت بین‌المللی و تقویت اقتصاد جهانی، موقعیتی را در اختیار عده‌ای قرار داده تا به خرید و فروش قانونی و غیرقانونی حیات وحش بپردازند. این میان مهار تجارت غیرقانونی حیات‌وحش با وجود پلتفرم‌های آنلاین کاری چالش‌برانگیز است.

خرید و فروش ۶۳ گونه از حیات وحش ایران در بازار‌های آنلاین

اقتصاد۲۴- تهدیدی روزافزون برای تنوع‌زیستی جهانی و مانعی بسیار بزرگ برای محافظت از آنها؛ تجارت غیرقانونی حیات وحش همواره در بازار غذا، پوشاک لوکس و دارو‌های سنتی رایج بوده، اما این روز‌ها تمایل به داشتن گونه‌های حیات‌وحش به عنوان حیوان خانگی نیز بیشتر شده است. این در حالی است که تجارت غیرقانونی حیات‌وحش باعث کاهش جمعیت و تخریب زیستگاه آن‌ها می‌شود. علاوه بر آن تحقیقات نشان می‌دهد در دراز مدت فروپاشی زنجیره غذایی، افزایش احتمال انتقال بیماری‌های مشترک میان انسان و دام و گسترش بیماری‌های عفونی اتفاق می‌افتد.

حفاظت از گونه‌های موجود

گسترش شبکه‌های مجازی، تجارت غیرقانونی حیات‌وحش را راحت‌تر کرده است. آن‌ها مانند یک بازار تجارت عمل می‌کنند. در تجارت آنلاین برخلاف شیوه‌های سنتی آن، داد و ستد در فضایی خصوصی میان افراد ناشناس صورت می‌گیرد. دور زدن زیرساخت‌های نظام بانکی، کار نظارت و ردگیری این تراکنش‌ها را مشکلی می‌کند.
پوریا سرداری از گروه علوم زیستی دانشگاه سیمون فریزر کانادا، فرشاد فلفلیان از دانشکده علوم دارویی دانشگاه بریتیش کلمبیا، علیرضا محمدی از دانشکده منابع طبیعی دانشگاه جیرفت، دانیال نیری از دپارتمان حیات وحش دانشگاه پلی‌تکنیک هومبولت در کالیفرنیا و همچنین الیزابت او. دیویس از اتحادیه حیات‌وحش باغ‌وحش سن‌دیگو به تازگی تحقیقی را منتشر کردند و در آن به بررسی آگهی‌های منتشر شده مربوط به پست‌های ۱۲۴ کاربر در اینستاگرام و ۱۱۱ پست در تلگرام پرداختند. آن‌ها به دنبال ثبت گستردگی قاچاق آنلاین گونه‌های بومی حیات وحش در ایران و پیشنهاد راهکار‌هایی برای مقابله با آن بوده‌اند؛ مسئله‌ای که اغلب به‌وسیله قانون‌گذاران و مسئولان نادیده گرفته می‌شود.


بیشتر بخوانید: مجوز‌های شکار چندهزاردلاری از کجا صادر می‌شود؟ / گوشت شکار چندصدهزارتومانی روی میز رستوران‌های لاکچری


آن‌ها در این تحقیق به دنبال پاسخ به چند سوال بودند؛ چه گونه‌هایی از دوزیستان، خزندگان، پرندگان و پستانداران بومی در ایران تجارت می‌شوند؟ این خرید و فروش‌ها بیشتر در کدام شبکه‌های اجتماعی اتفاق می‌افتد؟ در لیست سرخ گونه‌های در معرض خطر «اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت» یا IUCN، گسترش گونه‌های در معرض خطر در میان گونه‌های تجارت شده در چه رتبه‌ای قرار دارند. پژوهشگران برای این تحقیق داده‌هایی را از آگهی‌های منتشر شده در اینستاگرام و تلگرام جمع‌آوری و آنالیز کردند تا ویژگی‌های حفاظت و طبقه‌بندی گونه‌های بومی بهره‌وری شده را نشان دهند. آن‌ها همچنین به یک الگوی زمانی رسیده‌اند که نشان می‌دهد در چه ماه‌هایی از سال خرید و فروش حیات وحش اتفاق می‌افتد. محققان با انتشار این گزارش امیدوارند اطلاعات پایه‌ای کافی در اختیار قرار دهند تا مسئولان بتوانند در پیک زمانی انتشار آگهی‌های تبلیغاتی اقدامات لازم را انجام دهند.

دسترسی آسان به متقاضی

جمع‌آوری پیوسته داده‌ها از ۱۶ آوریل ۲۰۱۹ تا یک سال بعد از آن در ۱۶ آوریل سال ۲۰۲۰ ادامه داشته است. این داده‌ها از گشت و گذار هر روزه میان پست‌های منتشر شده در گروه‌های تلگرامی، کانال‌ها و صفحه‌های کاربری اینستاگرام در طول سال جمع‌آوری شده است. این اقدام تا زمانی ادامه داشته که در آن صفحه تبلیغ قدیمی دوباره منتشر شود. ساعت جمع‌آوری این داده‌ها نیز بین ۱۲ تا ۱ ظهر به وقت ایران بوده است.
بر اساس این تحقیق، در تلگرام، آگهی‌ها به دو روش در معرض دید عموم قرار می‌گیرند. در اولین روش، از گروه‌های عمومی استفاده می‌شود که افراد ناشناس مختلفی در آن قرار دارند. متقاضیان این حیوانات از طریق لینک دعوت عضو این گروه‌ها می‌شوند.


بیشتر بخوانید: قاچاق رسمی پرندگان ایرانی با مجوز محیط‌زیست + عکس


دومین روش کانال‌های تلگرامی هستند که به‌وسیله یک یا چند ادمین اداره می‌شوند. این کانال‌ها معمولا متعلق به افرادی است که به‌طور تمام‌وقت یا در حجم وسیعی به تجارت این حیوانات می‌پردازند. در اینستاگرام، صفحاتی به‌وسیله یک یا چند ادمین کنترل می‌شوند که با هشتگ‌های مرتبط بازاریابی می‌کنند. محققان این مقاله با استفاده از الگوریتم‌های جستجوگر تلگرام و اینستاگرام توانستند مجموعه‌ای از صفحه‌ها، کانال‌ها و چت‌های گروهی را دنبال کنند. گروه‌ها، کانال‌ها و صفحه‌های مختلفی وجود دارند که تنها به فروش یک رده از جانوران پرداخته‌اند (مثل کانال‌هایی که فقط خزندگان می‌فروشند). دیگر گرو‌ها عمومی‌ترند و پستانداران، پرندگان، ماهی و دوزیستان و گاهی بی‌مهرگانی مانند عقرب را ارائه می‌دهند.

پرندگان در صدر فهرست آگهی‌ها

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد از ۱۲۴ صفحه کاربری که این آگهی‌ها را منتشر کرده‌اند، ۶۸ مورد روی اینستاگرام و ۵۶ مورد روی تلگرام بوده‌اند. پرندگان بالاترین تعداد تبلیغات در این دو پلتفرم آنلاین با ۹۰ پست منتشر‌شده را دارند. خزندگان نیز بالاترین تنوع گونه‌ای را در این آگهی‌ها دارند. ۴۳درصد از آگهی‌های کل گونه‌ها مربوط به خزندگان است و بعد از آن پرندگان با ۳۶درصد در جایگاه دوم قرار دارند. این میزان برای پستانداران و دوزیستان ۱۱درصد و ۹درصد است.
بررسی‌ها همچنین نشان می‌هد بیشتر این آگهی‌های تبلیغاتی بین بهار و تابستان و در ماه‌های مارس، آوریل، می، ژوئن و جولای منتشر شده‌اند.
اکثر گونه‌های آگهی شده (۶۲درصد آنها) در فهرست سرخ گونه‌های در معرض تهدید IUCN، جزو گونه‌هایی هستند که نگرانی کمتری درباره آن‌ها وجود دارد. اما با توجه به تهدیدات موجود، جمعیت این موجودات در چند سال اخیر کاهش پیدا کرده است. ۱۵درصد از این گونه‌ها یا در خطر، آسیب‌پذیر یا در آستانه تهدید قرار دارند. گونه‌هایی مانند فک خزری، بالابان، عقاب صحرایی، لاک‌پشت مهمیزدار و سمندر لرستانی جزو این دسته‌ها قرار دارند. علاوه بر آن ۲۰درصد از گونه‌ها در لیست سرخ جهانی قرار نگرفته‌اند.


بیشتر بخوانید: نسل‌کشی بی‌رحمانه وحوش توسط حاملان سلاح قاچاق +عکس


این اولین تحقیقی است که به طور گسترده به تجارت غیرقانونی حیات وحش در شبکه‌های اجتماعی ایران می‌پردازد. پژوهشگران در این تحقیق مشاهده کردند که فروش پرندگان بیشترین آگهی‌های آنلاین و پستانداران کمترین آگهی‌ها را تشکیل می‌دهند. در سراسر دنیا تجارت غیرقانونی پرندگان بسیار گسترده و پرتقاضا است. تقاضای بسیاری برای پرندگان شکاری به ویژه در میان ثروتمندان کشور‌های خلیج فارس وجود دارد. تجارت غیرقانونی پرندگان آوازخان، بزرگترین تهدید جهانی محسوب می‌شود که به آن «بحران پرنده‌آوازخان» نیز می‌گویند. تحقیقات این پژوهشگران نشان می‌دهد که در دیگر کشور‌های خاورمیانه نیز مشکل تجارت غیرقانونی وجود دارد. ۹۷درصد موجوداتی که در لبنان غیرقانونی فروخته می‌شوند را پرندگان تشکیل می‌دهند.
بیشتر آمار فروش در بهار و تابستان
بهار و تابستان دو فصل پرکار برای تاجران غیرقانونی است. ۶۲درصد از آگهی‌ها در این زمان منتشر می‌شوند. گرم‌تر شدن هوا در فصل بهار باعث می‌شود حیوانات وحشی بومی ایران فعال‌تر شوند؛ تولیدمثل و گشت و گذار برای تامین منابع بیشتر می‌شود. شکارچیان غیرقانونی در این مدت فرصت تله‌گذاری پیدا می‌کنند تا حیوان را اسیر کنند. توله‌ها معمولا راحت‌تر گیر می‌افتند. شکارچیان نیز در این فصل با پشت‌سر گذاشتن فصول برف و باران و توفان، راحت‌تر می‌توانند وارد جنگل شوند.

شکار بی‌رویه گونه‌هایی که جمعیت ثابت یا رو به رشد دارند در نهایت باعث کاهش جمعیت‌شان می‌شود. در نتیجه حفاظت پایدار از این گونه‌ها امری ضروری است. در این تحقیق تاکید می‌شود که موسسات دولتی و غیردولتی باید برای آموزش و آگاهی‌رسانی عمومی درباره تجارت غیرقانونی حیات‌وحش سرمایه‌گذاری کند تا تقاضا برای آن‌ها کاهش پیدا کند. استفاده از راهبرد‌های بازاریابی برای کاهش تبلیغ درباره خرید و فروش حیات‌وحش نیز کمک می‌کند.

منبع: پیام ما

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ قالیباف همه جا با سیسمونی شناخته شد

عکس/ خانواده شهید تندگویان حمایت از قالیباف را تکذیب کرد

عکس/ پاسخ تند مشاور وزیر روحانی به سخنان قاضی زاده هاشمی

عکس / واکنش خبرنگاران به وعده‌های خیالی و توهمی زاکانی و قاضی زا‌ده هاشمی

عکس/ یادآوری به قاضی زاده هاشمی؛ شلیک گاز اشک آور به تجمع جانبازان

عکس/ دروغ دوباره سعید جلیلی درباره صادرات نفت ایران

عکس / پورمحمدی گفت که سر قرار می رود

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/تشکر پزشکیان از محمد خاتمی

جای خالی بازنشستگان تامین اجتماعی در لیست افزایش حقوق

فیلم/قالیباف: تا پایان ادامه خواهم داد

پشت پرده‌های توقف کرسنت؛ از روایت پورمحمدی درباره زیان سنگین برای کشور تا پاسخ زنگنه به جلیلی

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

بیژن زنگنه خطاب به جلیلی و زاکانی درباره موضوع «کرسنت»: داداش! من حریفتم چرا فرار می‌کنی؟

قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

آخرین نظرسنجی ایسپا از شانس نامزد‌ها در انتخابات

رکوردشکنی قیمت میوه در خرداد ماه امسال

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

آخرین مهلت کاندیدای ریاست جمهوری برای تبلیغات

روش عجیب افزایش حقوق بازنشستگان ابلاغ شد + عکس

حرکت قطار ادعا‌های فضایی اصولگرایان بیرون از ریل؛ دولت بعد چطور تاوان این وعده‌ها را می‌دهد؟

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

بازگشت بازار سرمایه به دوران رونق

قیمت سکه و طلا + جدول

غلبه هیجان انتخاباتی در بازار ارز

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

آوار ویرانی دعوای شخصی جلیلی با روحانی بر منافع ملی ایران؛ چگونه اف‌ای‌تی‌اف سفره مردم را کوچک کرد؟

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

آرایش صعودی بازار طلا

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

مناظره بانیان وضع موجود با دولت روحانی / نامزد‌های پوششی-روکشی در این انتخابات سپر بلا شدند

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

خیال خام قالیباف برای بیرون کشیدن دولت از اقتصاد/ واگذاری هر شرکت دولتی یعنی جمع کردن سفره هزاران ذی‌نفع

معرفی یک رژیم غذایی موثر برای مبتلایان به دیابت نوع ۲

عکس/استایل زیبای نعیمه نظام‌دوست در کنسرت بهنام بانی

عکس/تیپ شیک مائده سریال زخم‌کاری در یک مراسم رسمی

عکس/سلفی جواد عزتی و خانم بازیگر در پشت‌صحنه زخم کاری

حساسیت دلار به انتخاب رئیس جمهور آینده بالا رفت/ دولت بعدی نباید با حراج سکه به بازار جهت دهد/ مردم وعده طلایی زاکانی را شوخی می‌دانند

تصویری از زوج بی‌حاشیه سینمای ایران که وایرال شد

فیلم/حضور پزشکیان بر مزار شهید وطن سردار سلیمانی

اینفوگرافی/در آخرین مناظره انتخاباتی چه کسی مورد توجه بود؟

عکس/حمایت نماینده سیلی زن از قالیباف

عکس/این خوش سلیقگی کار کیست؟!

عکس /مهدوی‌کیا مهمان ویژه مراسم فیفا

عکس/توئیت انتخاباتی دختر سردار سلیمانی

محدودیت تازه و خبرساز برای مسافران حج

رئیس موسسه مصباح یزدی: جلیلی گزینه ماست

عکس/کنایه مهاجرانی به اشتباه دوباره قاضی‌زاده

تحریم‌های سفت و سخت و جدید آمریکا علیه ایران

فیلم/ظریف: اجازه نخواهیم داد اقلیت بر اکثریت حکومت کند

عکس/کنایه سنگین محمد فاضلی به نامزد‌های پوششی

عکس / لباس متفاوت قالیباف برای حضور در تبریز!