تاریخ انتشار: ۱۰:۵۸ - ۱۱ خرداد ۱۴۰۱

نرخ مشارکت اقتصادی در کف تراز ۷ ساله

گزارش مركز آمار نشان مي‌دهد نرخ مشاركت اقتصادي كه بيانگر تعداد افراد فعال در جامعه (بيكار يا شاغل / افراد جوياي كار) است، در سال ۱۴۰۰ به صورت ميانگين يك تا ۴ درصد با كاهش مواجه شده كه بر همين اساس نرخ مشاركت اقتصادي در ۱۹ استان كاهشي شده است. اين گزارش كه با سرفصل كاهش نرخ بيكاري در سال 1400 ارايه شده نشان مي‌دهد كه در واقع افت نرخ مشاركت اقتصادي در نهايت آمار شاغلان و بيكاران را پايين آورده است؛ اتفاقي كه با ركود شديد فعاليت‌هاي اقتصادي چيز عجيبي نيست.

نرخ مشاركت اقتصادي در كف 7 ساله

اقتصاد۲۴- مطابق تعاريف موجود نرخ مشاركت اقتصادي از تقسيم نسبت جمعيت فعال (شاغل و بيكار) 15 ساله و بيشتر به جمعيت در سن كار، 15 ساله و بيشتر به دست مي‌آيد. با اين تعريف محصلان، خانه‌داران و دارندگان درآمد بدون كار، چنانچه شاغل يا بيكار نيز بوده‌اند، فعال اقتصادي محسوب مي‌شوند. ضمن اينكه نرخ مشاركت اقتصادي به متغيرهايي چون جمعيت فعال و جمعيت در سن كار كه در دل خود جمعيت غيرفعال را نهفته دارد، وابسته است.

به‌طور مثال در استان خراسان شمالي نرخ بيكاري طي يك سال از 10.8 درصد به 9.7 درصد در پايان سال 1400 رسيده است. اما نرخ مشاركت اقتصادي نيز در اين استان از 46.2 درصد به 44.7 درصد كاهش پيدا كرده است. اين اعداد نشان مي‌دهد كه جمعيت فعال در اين استان از چرخه كاريابي خارج شده‌اند و لزوما به معناي آن نيست كه بيكاران به جرگه شاغلان پيوسته باشند. 

بررسي نرخ مشاركت در سال‌هاي گذشته نشان مي‌دهد اين شاخص در بعد فصلي در كمترين سطح خود در هفت سال اخير قرار گرفته و همچنان شيبي نزولي را در فصل‌هاي اخير اتخاذ كرده است. در يك نگاه كلي، نرخ مشاركت اقتصادي جمعيت 15 ساله و بيشتر در كل كشور به 40.9 درصد در سال 1400 رسيده كه 0.4 درصد پايين‌تر از سال 99 است. مركز آمار ايران مي‌گويد نرخ مشاركت اقتصادي در مردان تفاوتي نداشته اما در ميان زنان، 0.6 درصد كمتر از سال 99 بوده است. 

براي پي بردن به ميزان ناچيز بودن اين اعداد فقط كافي است به آمار مشابه در همين كشورهاي همسايه ايران نگاهي بيندازيد. به‌طور مثال نرخ مشاركت اقتصادي در سال 2020 در قطر 86 درصد بوده. اين عدد در جمهوري آذربايجان 63 درصد و تركيه 50 درصد بوده است. البته در كشورهايي مانند چين با نرخ مشاركت 67 درصد و ويتنام يا آنگولا با 76 و 75 درصد، اين ارقام بسيار بالاتر هم هست. 

مهاجرت از روستا به شهر؟

بخش ديگري از گزارش مركز آمار نشان مي‌دهد كه مشاركت اقتصادي در روستاها در حال كاهش است. در سال 99 بالغ بر 6 ميليون و 457هزار و 717 نفر در روستاها مشاركت اقتصادي در روستاها داشته‌اند كه اين رقم در سال گذشته 172هزار و 527 نفر كمتر شده است. در روستاها فقط در يك سال به تعداد جمعيت غيرفعال 107 هزار و 743 نفر اضافه شده است. هرچند اين رقم براي شهرها بسيار بيشتر و چيزي حدود 500 هزار نفر است. 

با اين آمار طبيعي است كه فرض كنيم بخش عمده‌اي از روستاييان به سمت نواحي صنعتي گسيل شده‌اند. چنانكه آمار نشان مي‌دهد فقط در يك سال، 208هزار و 108 نفر از تعداد روستايياني كه كار كشاورزي مي‌كردند؛ كاسته شده است. در واقع اشتغال در بخش كشاورزي در روستاها 2.4 درصد در سال گذشته نسبت به سال 99 كمتر شده است.

ركودي كه جابه‌جا شد

همان‌گونه كه گفتيم در هفت سال گذشته چنين ركودي در نرخ مشاركت اقتصادي بي‌سابقه بوده است. اما در سال گذشته هر چقدر به پايان سال نزديك شده‌ايم؛ نرخ مشاركت اقتصادي نيز روند نزولي را در پيش گرفته است. در بهار سال 1400 نرخ مشاركت اقتصادي 41.4 درصد بوده. در تابستان به 41.1 درصد رسيده و در پاييز 40.9 درصد را ثبت كرده و در زمستان به 40.4 درصد كاهش پيدا كرده است.


بیشتر بخوانید: چرخش بازار کار، به سود درس‌خوان‌ها، به زیان کشاورزان


مركز آمار ايران در گزارش خود عنوان كرده كه نرخ بيكاري ۵ استان كه در سال ۹۹ دو رقمي بوده است، در سال ۱۴۰۰ تك رقمي شده است. به گفته اين مركز، نرخ بيكاري استان كهگيلويه‌وبويراحمد از ۱۰.۹ درصد به ۹.۱ درصد، قم از ۱۰ درصد به ۹.۳ درصد، سيستان‌وبلوچستان از ۱۱.۴ درصد به ۹.۴ درصد، خراسان شمالي از ۱۰.۸ درصد به ۹.۷ درصد و البرز از ۱۱.۵ درصد به ۹.۷ درصد كاهش يافته و تك رقمي شده است. اما برخي كارشناسان معتقدند كه روندهاي كاهشي در نرخ بيكاري غالبا نه بهبود وضعيت اشتغال‌زايي كه نتيجه كاهش نرخ مشاركت اقتصادي در ايران هستند. ضمن اينكه حتي با وجود كاهش نرخ مشاركت اقتصادي نيز ميزان نرخ بيكاري كشور مسيري صعودي داشته و روندي افزايشي را در اين مقطع در مقايسه با سال گذشته سپري كرده است. چنانكه 11 استان كه پيش از اين بيكاري تك‌رقمي داشته‌اند؛ سال گذشته نرخ بيكاري در آنها دورقمي شده است. به‌طور مثال نرخ بيكاري يك استان يعني اردبيل كه تك‌رقمي بود، دو رقمي شده و از ۷.۴ درصد به ۱۰.۳ درصد افزايش يافته است. در بين استان‌هاي داراي نرخ بيكاري دو رقمي استان هرمزگان با نرخ بيكاري ۱۵.۸ درصد بالاترين نرخ بيكاري استان كشور و استان اردبيل با نرخ ۱۰.۳ درصدي پايين‌ترين نرخ بيكاري را به خود اختصاص داده‌اند. پس از استان هرمزگان، استان كرمانشاه با نرخ بيكاري ۱۴.۹ درصد، خوزستان با نرخ بيكاري ۱۲.۶ درصد، لرستان ۱۲.۵ درصد، آذربايجان غربي با ۱۲.۴ درصد و چهارمحال‌وبختياري با نرخ ۱۲.۳ درصد قرار دارند.

البته بايد به اين موضوع نيز اشاره كنيم كه بررسي داده‌هاي مركز آمار نشان مي‌دهد در ۱۲ استان كشور نرخ مشاركت اقتصادي در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ افزايش يافته است كه شامل استان‌هاي اردبيل، آذربايجان غربي، بوشهر، تهران، خراسان جنوبي، سيستان‌وبلوچستان، قزوين، كرمان، گيلان، لرستان، مركزي و يزد مي‌شود.

 

روزنامه اعتماد

منبع: اعتمادآنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سخنگوی دولت بستری شد

از غروب تا طلوع دوباره پلاسکو

فیلم/ شهلا جاهد واقعا قاتل بود؟!

رئیس شورای شهر شاهرود بازداشت شد

عکس/ ارائه مستند حمایت از فیلترینگ در یوتیوپ

تصویر سه گروگان زن اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند

فیلم/ سخنان عجیب حمید نوری بعد از ترور قاضی مقیسه و رازینی

اعلام خبر مهم سردار قاآنی از یک حادثه درباره اسرائیل

حال و هوای تهران با اولین برف زمستانی

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند

خداحافظی با سامانه نیما در اولین روز بهمن

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه

عکس/ نمایی از شرق تهران در دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم آیین تقدیر از پزشکان

فیلم/ ارتش اسرائیل از شمال غزه عقب‌نشینی کرد

عکس/ رئیس قوه قضائیه در منازل شهیدان رازینی و مقیسه

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

عکس/ گردشگران آمریکایی ۵۰ سال پیش در نقش رستم مرودشت

فیلم/ استقرار پلیس فلسطین محمود عباس در سرتاسر غزه

فیلم/ بارش برف شدید در ولنجک تهران

عکس/ ابهت و زیبایی دماوند از فراز ابر‌ها

ساعت بازی استقلال مقابل شمس‌آذر مشخص شد

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین بهمن ماه

فیلم/ جشن خیابانی اعلام آتش بس در غزه

زمان بازگشت ستاره مصدوم استقلال

معامله ۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تن انواع محصول در بورس کالا

قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

سوء‌استفاده از کریم باقری در پرسپولیس

جدیدترین ارقام از بازار اجاره مسکن در تهران + جدول

فیلم/ جاده چالوس برفی شد