تاریخ انتشار: ۱۲:۰۶ - ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
خاموشی‌ها قیمت سیمان و فولاد را در فاز صعودی قرار داده است

کابوس قطعی برق برای صنعت مسکن

تابستان گرم در راه است و قطعی‌های برق دوباره می‌رود تا بهای سیمان را وارد ثبت رکورد جدیدتری کند. گزارش‎‌ها از رشد عجیب بهای سیمان با گرم‌تر شدن هوا حکایت دارد؛ هوایی که هر بار گرم می‌شود در کنارش قطعی برق را هم به همراه دارد؛ اتفاقی که باعث شده تا گرم‌ترین فصل راه از راه نرسیده سیمان رشد کند و از ۴۰ هزار تومان در عرض یک ماه به ۷۰ هزار تومان افزایش یابد. البته در برخی از گزارش‌های میدانی می‌توان هر کیسه سیمان را با قیمت ۹۰ هزار تومان هم دید. چیزی که باعث شده تا قیمت مسکن و اجاره‌بها با چشم‌انداز افزایشی همراه شود.

قطعی برق قیمت سیمان و فولاد را گران کرد

اقتصاد۲۴- فعالان بازار می‌گویند شرکت‌های سیمانی هر تن سیمان تیپ ۲ فله را به نرخ ۸۳۰ تا ۸۷۰ هزار تومان می‌فروشند؛ یعنی حدود ۵۴.۴ درصد بالاتر از نرخ بازار پایه. این در حالی است که میانگین نرخ فروش هر تن سیمان تقریباً چیزی بین ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان بوده؛ یعنی افزایش بیش از صددرصدی قیمت نسبت به میانگین سال گذشته.

این افزایش قیمت که به دنبال محدودیت‌های برقی صورت گرفته حالا در شرایطی مطرح است که فعالان بازار می‌گویند با این نرخ‌ها شرکت‌ها توانایی سودسازی ۸۰۰ تا ۱۱۲۰ تومانی را هم می‌توانند داشته باشند، اما کسی چه می‌داند بهای هر متر مربع واحد مسکونی که حالا نزدیک‌تر از همیشه به ۴۰ میلیون تومان است در ماه‌های گذشته از کجا‌ها سر درآورد.

نکته قابل‌توجه این است که تابستان هم در پیش است و قطعی برق نیز در راه؛ اولین صنعتی که به این خاموشی‌ها واکنش نشان می‌دهد هم چیزی نیست جز شرکت‌های سیمانی. به نظر می‌رسد با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هم جا دارد قیمت این کالای اساسی نزدیک به هفت برابر نسبت به سال‌های گذشته گران‌تر شود. تابستان سال گذشته بود که قطعی برق باعث شد تا قیمت سیمان دو تا سه برابر افزایش یابد و این موضوع سبب شد تا قیمت مسکن هم رشد عجیبی را تجربه کند.


بیشتر بخوانید: یک میلیون مسکن کجاست؟


بد نیست بدانید در چند روز گذشته قیمت سیمان دو برابر رشد کرد، این یعنی قیمت تمام شده مسکن نیز می‌رود تا رشد بیشتری را تجربه کند. امسال باید دید بهای هر متر مربع مسکن امسال با توجه به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و محدودیت‌های برقی به کجا خواهد رسید.

رشد سیمان و میلگرد باز هم خبرساز شد

همانند سال گذشته محدودیت‌های ایجاد شده برای برق کارخانجات فولاد و سیمان منجر به گران شدن این کالا‌ها در بازار شده؛ به‌نحوی‌که قیمت سیمان در خرده‌فروشی‌ها از حدود پاکتی ۵۰هزار تومان به ۶۵هزار تومان و در مناطقی تا ۹۰هزار تومان رسیده است. بر اساس گزارش‌ها پس از اعمال محدودیت برق صنایع فولادی و سیمانی، سازندگان مسکن از افزایش ۲۰۰۰تومانی هر کیلوگرم میلگرد خبر می‌دهند و می‌گویند که قیمت‌ها از کیلویی ۱۸هزار تومان در روز‌های اخیر به کیلویی ۲۰هزار تومان رسیده و احتمال افزایش این نرخ نیز وجود دارد.

نوسان بازار مصالح ساختمانی پس از قطعی برق در شرایطی رخ‌داده که سال گذشته نیز همین شرایط حاکم شد. در روز‌های اخیر عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن سیمان هشدار داده بود که در صورت محدودیت ۵۰درصدی برق واحد‌های سیمانی، قیمت سیمان افزایش خواهد یافت و ظاهراً همین اتفاق نیز رخ‌داده است. قیمت سیمان که تا چند روز قبل کمتر از ۵۰هزار تومان در هر پاکت بود بر اساس گزارش‌های میدانی به حدود ۶۵هزار تومان رسیده است. البته به دلیل نابسمانی بازار، شنیده‌ها حاکی از آن است که در برخی مناطق قیمت‌ها به پاکتی ۹۰هزار تومان نیز رسیده است.

سازندگان: قطعی برق بهانه گرانی است

سازندگان مسکن که بعضاً انتقاداتی را به تولیدکنندگان فولاد و سیمان دارند، مدعی هستند که این شرکت‌ها قطعی برق را بهانه‌ای برای افزایش قیمت می‌کنند و قبل از قطعی نیز ظرفیت خود را تا ۶۰درصد کاهش داده بودند. در این خصوص فرشید پورحاجت، عضو هیات مدیره کانون انبوه‌سازان به ایسنا گفت: «در بخش تولید مصالح ساختمانی، افرادی به‌صورت کاملاً هدفمند به دنبال افزایش قیمت هستند و نظارتی هم بر عملکرد آن‌ها نیست.»

وی با بیان اینکه گرانی مصالح ساختمانی باعث ایجاد اختلال در بازار مسکن می‌شود افزود: «باد می‌آید سیمان و فولاد گران می‌شوند، باد می‌ایستد مجدداً گران می‌شوند. قطعی برق بهانه است، وگرنه اطلاع داریم که برخی تولیدکنندگان مصالح ساختمانی چند روز قبل اعمال محدودیت‌ها نیز ظرفیت تولید خود را به ۴۰درصد رساندند.»

پورحاجت با بیان اینکه هر تن سیمان درب کارخانه به ۹۰۰هزار تومان رسیده است گفت: «در واقع هر پاکت سیمان درب کارخانه ۴۵هزار تومان است، به این عدد ۹درصد مالیات بر ارزش‌افزوده، هزینه‌های حمل‌ونقل، سود واسطه‌ها، کارگر و ... هم اضافه می‌شود. نهاده‌های ساختمانی وارد بازی سفته‌بازی و بورس‌بازی شده و سوءاستفاده‌هایی از این فرآیند صورت می‌گیرد.»

بازار سیمان در قبضه ۳۰نفر؟

انتقادات سازندگان به بازار مصالح ساختمانی در شرایطی مطرح می‌شود که سال گذشته رئیس انجمن تولیدکنندگان صنعت سیمان از وجود ۳۰نفر واسطه سیمان که مصرف‌کننده و تولیدکننده را نابود کرده‌اند سخن گفت. به گفته جمارانیان این عده بیش از ۱۵سال است که بازار سیمان را در دست دارند. درعین‌حال تولیدکنندگان سیمان، استدلالاتی برای نوسانات این بازار دارند.

عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان، چند روز قبل گفته بود: «به هر میزان مگاوات برقی که سال گذشته کارخانه‌های سیمان مصرف برق داشته‌اند، امسال ۵۰درصد آن تعلق خواهد گرفت. این موضوع سبب خواهد شد که کارخانه‌های سیمان نتوانند تولید خود را ادامه دهند و تولید کلینکر آن‌ها که برای فعالیت کوره نیاز به برق است، متوقف خواهد شد. چنانچه برق موردنیاز برای تولید کلینکر تأمین نشود، قطعاً تولید متوقف خواهد شد.»

وی خاطرنشان کرد: «با خواب تولید، کاهش تولید در کشور جدی خواهد شد که این موضوع بزرگ‌ترین علت افزایش قیمت در بازار آزاد خواهد بود. ما به‌عنوان تولیدکننده از طریق بورس کالا سیمان خود را عرضه می‌کنیم و تأثیری برای ما نخواهد داشت و درآمد مازادی برای ما ایجاد نخواهد کرد، اما سبب التهابات در بازار آزاد می‌شود.»
همچنین برخی واحد‌های بزرگ تولیدکننده فولاد نسبت به کاهش شدید تولید با توجه به میزان محدودیت‌های اعمال‌شده هشدار دادند.

فولاد خراسان اعلام کرد: پیش‌بینی می‌شود در صورت اعمال این محدودیت، تولید و فروش شمش پیش‌بینی‌شده برای دوره چهارماهه مذکور به ترتیب حدود ۶۰ و ۳۰درصد کاهش داشته باشد.


بیشتر بخوانید: دلار مانع رشد بازار مسکن است


باوجوداین شرایط، نابسامانی بازار مصالح ساختمانی می‌تواند بخش مسکن را به‌عنوان یک حوزه پیشران تحت تأثیر قرار دهد. در حال حاضر دولت پروژه چهار میلیون واحدی نهضت ملی مسکن را در دستور کار خود قرار داده که همین حالا هم از گرانی نهاده‌های ساختمانی رنج می‌برد. پیمانکاران این طرح می‌گویند که هر نوع افزایش قیمت مصالح ساختمانی گذشته از آنکه می‌تواند پروژه‌ها را با رکود مواجه کند، اثرات سوئی بر قیمت تمام شده واحد‌ها خواهد داشت که بار آن بر دوش متقاضیان می‌افتد.

روستاییان و کابوس گرانی مصالح ساختمانی

شاید یکی از مهم‌ترین گروه‌هایی که از گرانی مصالح ساختمانی آسیب می‌بینند روستاییانی هستند که قصد نوسازی و بهسازی واحد‌های خود را دارند. از آبان سال گذشته روستاییان در انتظار افزایش سقف تسهیلات از ۱۰۰ به ۲۰۰میلیون تومان با نرخ سود پنج درصد هستند و هنوز سازمان برنامه‌وبودجه ضمانت‌نامه پرداخت مابه‌التفاوت سود این تسهیلات را ارائه نکرده است. این در حالی است که از سال گذشته تا کنون نهاده‌های ساختمانی حدود ۴۰درصد افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند.

هشدار فعالان صنعت فولاد نسبت محدودیت‌های اعمالی برق

به دنبال اعمال محدودیت برق مصرفی صنایع که واحد‌های تولید فولاد و سیمان در ابتدای لیست این صنایع قرار دارند، برخی واحد‌های بزرگ تولیدکننده فولاد نسبت به کاهش شدید تولید با توجه به میزان محدودیت‌های اعمال‌شده هشدار داده‌اند. با توجه به نزدیک شدن به فصل تابستان و قطعی‌های برق، طبق سنوات گذشته، واحد‌های سیمانی و فولادی جزو اولین واحد‌هایی خواهند بود که با قطعی برق و کاهش مصرف روبرو می‌شوند؛ این محدودیت‌ها به‌منظور تأمین برق پایدار و تداوم برق‌رسانی از ۱۵خردادماه آغازشده و تا ۱۵شهریورماه با هماهنگی وزارت صنعـت معدن و تجارت و بر اساس مصوبه هیات وزیران اعمال خواهد شد.

جدول میزان مصرف واحد‌های فولادی به آن‌ها ابلاغ‌شده است که بر اساس تفکیک ماه‌های و هفته‌های هر ماه متفاوت است. شرکت‌های برق هشدار داده‌اند مطابق مصوبه کاهش مصرف برق صنایع، در صورت عدم رعایت سهیمه‌های ابلاغی توسط مشترکان، علاوه بر افزایش بهای برق تا دو برابر تعرفه موجود، برای مصرف برق مازاد بر سهمیه تعیین‌شده، با اعلام قبلی، نسبت به قطعی برق واحد اقدام خواهد شد.

در این رابطه، فولاد خراسان اعلام کرده است: «با عنایت به لزوم مدیریت و کاهش بار صنایع در پیک تابستان ۱۴۰۱ و محدودیت سقف مصرف و تأمین برق مشترکان، بنابر میزان و حد مصرف مشترکان شرکت برق منطقه‌ای خراسان که از سوی شرکت مدیریت شبکه برق ایران تعیین شده است، فعلاً مقررشده است که در مردادماه سال جاری به مدت یک ماه تعطیلات تابستانی داشته و مصرف خود را به حداکثر ۳۰مگاوات محدود کنیم و در سایر زمان‌ها از ابتدای خردادماه تا پایان شهریورماه مصرف خود را به ۵۰درصد تقلیل داده و حداکثر تا ۱۲۰مگاوات محدود شود.»

فولاد خراسان در پی اعمال محدودیت‌ها مصرف برق هشدار داده است: «با اعمال محدودیت مذکور، توقف کامل تولید ناحیه فولادسازی در مردادماه و کاهش ۵۰درصدی تولید فولادسازی در خرداد، تیر و شهریورماه سال جاری را در پی خواهد داشت. پیش‌بینی می‌شود در صورت اعمال این محدودیت، تولید و فروش شمش پیش‌بینی‌شده برای دوره چهارماهه مذکور به ترتیب حدود ۶۰ و ۳۰درصد کاهش داشته باشد. ضمناً با توجه به قابلیت فروش گندله و آهن اسفنجی پیش‌بینی می‌شود اعمال محدودیت مذکور تأثیر با اهمیتی بر تولید ناحیه گندله‌سازی، احیای مستقیم و واحد نورد نداشته باشد.»

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان نیز در نامه‌ای به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس اوراق بهادار، ضمن اشاره بر اعمال محدودیت‌های مصرف برق در بازه زمانی مذکور، پیش‌بینی کرده است: آثار اعمال محدودیت انرژی‌بر تولید ازدست‌رفته، مقدار ۴۴۰هزار تن شمش فولادی و به ارزش برآوردی فروش به مبلغ ۶۵میلیون و ۵۳۷هزار و ۸۹۸ریال پیش‌بینی‌شده است.

در این رابطه سیمانی‌ها نیز نسبت به کاهش این میزان مصرف برق ابراز نگرانی کرده و معتقدند این موضوع سبب خواهد شد که کارخانه‌های سیمان نتوانند تولید خود را ادامه دهند. تولید کلینکر آن‌ها که برای فعالیت کوره نیاز به برق است، متوقف خواهد شد و بدین ترتیب چنانچه برق موردنیاز برای تولید کلینگر تأمین نشود، قطعاً تولید متوقف خواهد شد.

گفته می‌شود سیمانی‌ها اعلام کرده‌اند که تا ۳۰درصد کاهش مصرف برق را در جهت کمک به تأمین پایدار برق می‌توانند مدیریت کنند، اما بیش از ۳۰درصد قطعاً تولید را با مشکل مواجه خواهد کرد. بی‌شک تأثیر قطعی برق برای شرکت‌های سیمان و فولاد با افزایش قیمت همراه خواهد بود که این موضوع می‌تواند بهای مسکن را تحت تأثیر قرار دهد. باید دید دولت چه سیاست‌هایی با توجه به محدودیت‌های برق و تأثیر آن بر افزایش بهای مسکن در دستور کار خود خواهد داشت.

منبع: روزنامه همدلی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟