اقتصاد۲۴- تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی و بسیار واگیردار است که با توجه به فرا رسیدن فصل گرم سال و عید سعید قربان، نگرانی ها نسبت به شیوع این بیماری دوچندان شده است.
یکی از بیماری هایی که با آغاز فصل گرما احتمال شیوع آن افزایش پیدا می کند تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است، به گفته کارشناسان تب کریمه کنگو از دام آلوده به انسان منتقل می شود و سپس از انسانی به انسان دیگر قابل سرایت است که اگر ویروس در بدن دام وجود داشته باشد ویروس ۲۴ ساعت پس از ذبح بر اثر اسید داخل بدن دام نابود می شود به همین علت لاشهها در کشتارگاه های صنعتی باید روند پیش سردگذاری را طی کنند.
تب کریمه کنگو نخستین بار در سال ۱۹۴۴ در منطقه کریمه اوکراین و سپس در سال ۱۹۵۶ در منطقه کنگو مشاهده شد که وقتی به این مسئله پی بردند که منشأ هر دو بیماری یکی است نام آن را تب کریمه کنگو گذاشتند، این بیماری در سال ۱۳۷۸ برای نخستین بار به طور رسمی و قطعی در کشورمان شناسایی و روند درمان آن آغاز شد.
از آنجایی که خطر آلودگی به ویروس تب کریمه کنگو هنگام ذبح دام خارج از کشتارگاه افزایش پیدا می کند در آستانه عید قربان نگرانی ها برای شیوع این بیماری دوچندان شده است لذا مردم باید توصیه های بهداشتی را رعایت کنند تا در روز عید قربان، قربانی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نشوند.
کارشناسان دامپزشکی یکی از راه های انتقال تب کریمه کنگو را از طریق کنههای ناقل ویروس می دانند و به مردم توصیه می کنند برای جلوگیری از انتقال بیماری، از لِه کردن و کشتن کنهها بصورت فیزیکی جداً خودداری کنند.
علائم بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان کردکوی در این باره در گفتگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی و بسیار واگیردار است و در نشخوارکنندگان اعم از اهلی و وحشی از جمله گاو، گوسفند، بز، شتر و شترمرغ دیده می شود.
دکتر «حسین مهینی» دوره کمون بیماری تب کریمو کنگو را یک تا سه روز اعلام کرد و افزود: عمدتاً انتقال این بیماری از طریق گزش کنه اتفاق می افتد اما از طریق تماس با بافت و خون حیوان آلوده و یا تماس با مایعات بدن انسان آلوده منتقل می شود، در واقع این بیماری علاوه بر انتقال از طریق خوردن یا تماس گوشت آلوده از طریق ارتباط انسان با انسان آلوده به این ویروس نیز قابل انتقال است.
وی تأکید کرد: علائم تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در انسان سرگیجه، سردرد، تب بالای حدود 38.5،دردهای عضلانی اعم از کمر و گردن و مفاصل، دل درد، استفراغ و اسهال است که در نهایت به خونریزی شدید بینی و کبودی های وسیع در مناطق مختلف بدن می انجامد که خونریزی بینی به دلیل مشکلات انعقادی ایجاد شده برای سیستم ایمنی بدن، شدید خواهد بود.
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان کردکوی با بیان اینکه در صورتی که بیماری تب کریمه کنگو به موقع درمان نشود موجب مرگ انسان می شود، متذکر شد: شرط رهایی بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو از مرگ، مراجعه سریع به مراکز درمانی است، در واقع فرد مبتلا به محض مشاهده علائم باید سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کند.
موردی از ابتلا به تب کریمه کنگو در گلستان مشاهده نشد
مهینی راه پیشگیری از شیوع بیماری تب کریمه کنگو را سمپاشی اماکن دامی و تهیه گوشت از مراکز عرضه و قصابی های تحت نظارت دامپزشکی دانست و یادآور شد: اگر ما به تهیه گوشت از کشتارگاه صنعتی اصرار می کنیم به جهت آن است که کشتارگاه صنعتی از پیش سردکن استفاده می کند و قبل از انتقال گوشت به مراکز عرضه، آن را 24 ساعت در دمای یخچال نگه می دارد همچنین جگر نیز 48 ساعت در یخچال نگهداری می شود.
وی با بیان اینکه خوشبختانه تاکنون موردی از ابتلا به تب کریمه کنگو در گلستان مشاهده نشده است، یادآور شد: توصیه اکید ما به مردم این است که گوشت را از قصابی های تحت نظارت ما خریداری کنند، گوشتی که در کشتارگاه صنعتی ذبح شود دارای برچسب و مُهر دامپزشکی است.
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان کردکوی با بیان اینکه دامداران و کارکنان کشتارگاه نخستین گروهی هستند که در معرض خطر بیماری تب کریمه کنگو قرار دارند، بیان کرد: در کشتارگاه صنعتی ارتباط مستقیم با لاشه گوشت وجود ندارد اما این معضل در کشتارگاه سنتی دیده می شود، از طرفی زنان خانه دار قبل از استفاده، گوشت را به مدت 24 ساعت در یخچال نگهداری کنند و هنگام تماس با گوشت حتما دستکش داشته باشند البته اگر گوشت از کشتارگاه صنعتی تهیه شده باشد نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
تب کریمه کنگو هیچ علائم خاصی در ظاهر حیوان یا گوشت ندارد
مهینی با بیان اینکه در صورت وجود ویروس تب کریمه کنگو در دام هیچ علائم خاصی در ظاهر حیوان و یا حتی گوشت آن بروز پیدا نمی کند، گفت: تنها راه تشخیص آن از طریق آزمایش های مخصوص میسر است لذا به مردم توصیه می کنم قبل از مصرف گوشت حتماً فاصله زمانی را رعایت کنند.
وی با بیان اینکه به منظور پایش و نظارت بر فرآورده های خام دامی در روز عید قربان کشیک ثابت و در گردش در سطح شهر و روستا فعالیت می کنند، یادآور شد: در روز عید قربان دامپزشکان و کارشناسان نظارت بر فرآورده های دام خامی به همراه روحانی از اماکن عرصه دام نظارت و بازدید می کنند و هر کدام از شهروندان که در روز عید قربان به مورد خاصی برخوردند و سوالی داشتند، می توانند سوالات خود را مطرح کنند.
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان کردکوی در پایان به مردم توصیه کرد؛ از مصرف گوشت بلافاصله پس از ذبح دام پرهیز کنند و افزود: شهروندان پس از قربانی باید گوشت را به مدت 24 ساعت و جگر را به مدت 48 ساعت در دمای یخچال نگهداری کنند.