اقتصاد۲۴- ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا سفر اخیر ولادیمیر پوتین به تهران را کماهمیت جلوه داد. بهزعم این مقام عالیرتبه اطلاعاتی آمریکا اتحاد بین مسکو و تهران دو مانع عمده دارد؛ یکی رقابت تاریخی دو کشور در صدور انرژی و دیگری بهنام بیاعتمادی.
آقای برنز پنجشنبه شب در جریان همایش سالانه امنیتی در اسپن کلرادو گفت: «فکر میکنم ورای تصاویری که همه ما [از سفر پوتین]دیدیم واقعیت این است که روسها و ایرانیها در زمان فعلی بهیکدیگر نیاز دارند. هر دو کشور تحت تحریم آمریکا هستند و هر دو بهدنبال راهی برای رهایی از انزوای سیاسی. البته برغم این که به کمک هم نیاز دارند اعتمادی هم بین آنها وجود ندارد؛ برایاینکه چه از نظر صدور انرژی و چه از منظر تاریخی رقیب هم محسوب میشوند.»
این مقام اطلاعاتی آمریکا که سالیان سال بهعنوان سفیر ایالات متحده در مسکو خدمت کرده و سابقه معاونت وزارت خارجه را نیز در کارنامه خود دارد از افرادی است که گفته میشود نقش پررنگی در هموار کردن راه برجام در سال ۲۰۱۵ داشته است.
این دیپلمات باتجربه با اذعان بر اینکه همکاری نظامی بین ایران و روسیه «نگرانکننده» است نسبت به دوام طولانیمدت چنین همکاریای ابراز تردید کرد. او اضافه کرد: «بهنظر من حتی در عرصههایی که این دو در حال حاضر میتوانند به هم کمک کنند هم محدودیت وجود دارد.»
سخنان ویلیام برنز چند روز پس از آن بیان میشود که مواضع انتقادی رهبر ایران از غرب و ناتو در دیدار رئیسجمهور روسیه خبرساز شده بود. علی خامنهای در دیداری «صمیمانه» با ولادیمیر پوتین در حالی که دست یکدیگر را میفشردند گفته بود غربیها با روسیه قوی و مستقل بهکلی مخالف هستند. رهبر ایران همچنین با «ستایش» از پوتین که به گفته وی موفق شده در «قضیه اوکراین ابتکار عمل را بهدست بگیرد» تصریح کرده بود که اگر پوتین این کار را نمیکرد این ناتو بود که مدتی بعد جنگ بهراه میانداخت.
رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا همچنین ادعای هفته پیشین جیک سالیوان، مشاورامنیت ملی کاخ سفید در مورد احتمال خرید پهپادهای ایرانی از سوی روسیه را بر مبنای ارزیابی منابع اطلاعاتی آمریکا تصدیق کرد.
بیشتر بخوانید: چقدر میتوان به وعدههای پوتین اعتماد کرد؟
آقای برنز با تاکید بر اینکه ارتش روسیه در جبهه اوکراین متحمل خسارات قابلتوجهی شده، تماس مسکو با تهران برای حمایت تسلیحاتی را بهنوعی بازتاب ضعف و ناکارایی فعلی صنعت دفاعی روسیه دانست.
ویلیام برنز در سخنانی جداگانه در مورد «قمار» پوتین روی اوکراین، گفت که رئیسجمهور روسیه بر این باور بوده است که در یک جنگ فرسایشی ابتکار عمل را بدست خواهد گرفت و ارتش و اقتصاد اوکراین را فرسوده و زمینگیر خواهد کرد و مقاومت اروپا و آمریکا هم کاهش مییابد، ولی این به بهای افزایش تلفات نیروهایش تمام شده است. ارزیابیها نشان میدهد که روسیه حدود ۱۵ هزار نیروی خود را از دست داده و ۳ برابر این رقم هم سرباز مجروح دارد.
آقای برنز در ادامه گفت: «به باور من محاسبات و پیشفرضهای پوتین پیش از حمله به اوکراین در مورد ناکامی اتحاد و شکستهشدن مقاومت اوکراین غلط بود. او اکنون هم به اشتباهات خود ادامه میدهد.»
این مقام عالیرتبه اطلاعاتی آمریکا در پایان با تکذیب شایعاتی پیرامون وضعیت سلامتی ولادیمیر پوتین با تمسخر گفت که اتفاقا او «خیلی هم سالم است». البته او تاکید کرد که این نظر شخصی اوست نه ارزیابی سازمان.
منبع: یورونیوز