تاریخ انتشار: ۱۳:۴۲ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۱
یک هفته به پایان قرارداد موزه هنر‌های معاصر اهواز با پیمانکار باقی مانده این موزه با خسارت ۲۰ میلیارد تومانی روبه‌روست

خسارت ۲۰ میلیارد تومانی به موزه هنر‌های معاصر؛ نقاشی‌ها پوسید و آثار حجمی ویران شد

حسین فدایی، رئیس اسبق موزه هنر‌های معاصر آبادان: چندین بار به موزه هنر‌های معاصر تهران نامه زدم که برای آثار موزه اهواز فکری کنند و آن‌ها را ببرند، اما گفتند آثار چندان خاصی نیست و این کار را نکردند

خسارت ۲۰ میلیارد تومانی بر پیکر موزه هنر‌های معاصر تهران؛ نقاشی‌ها پوسید و آثار حجمی ویران شد

اقتصاد۲۴- از هفت سال قبل که بعد از یک مناقصه، مدیریت موزه هنر‌های معاصر اهواز به فردی سپرده شد که حتی در ایران نبود، تا به امروز، از موزه فقط یک ساختمان ویرانه باقی مانده است. بی در و پیکر و پر از خرابی. ساختمانی که بخشی از آن در آتش سوخته و حدود دو سال قبل هم مورد سرقت قرار گرفته. این عاقبت واگذاری بدون قید و شرطی بوده که قراردادش ۳۱ مرداد ماه، یعنی کمتر از یک هفته دیگر تمام می‌شود و این در حالی است که بر اساس کارشناسی اداره ارشاد، موزه خسارتی ۲۰ میلیارد تومانی دیده است. وضعیت ساختمان موزه هنر‌های معاصر آبادان هم بهتر نبوده.

ساختمان، مانند بنا‌های باقی‌مانده از جنگ هشت ساله ایران و عراق است. ویران، با شیشه‌های شکسته و پنجره‌ها و در‌هایی که از قاب خارج شده‌اند. موزه آبادان پیش از موزه اهواز به این روز افتاد و بعد هم گنجینه‌اش به موزه هنر‌های معاصر اهواز فرستاده شد؛ گنجینه‌ای که از چند سال قبل حتی اجازه دیدن آن به اداره ارشاد هم داده نشده و در پنج سال گذشته هم موزه بدون برق روزگار گذرانده و این یعنی آثار هانیبال الخاص، شیشه‌گران و احصایی و دیگران در دما و رطوبت بالا، بدون هیچ نظارتی در دخمه‌ای نگهداری می‌شوند که بنا به گفته محمد عدیلی‌پور، رئیس سابق انجمن هنر‌های تجسمی خوزستان «آینده‌اش مبهم است.»


بیشتر بخوانید: کنکاشی در سرقت بزرگ از کاخ گلستان


هفت سال قبل، اداره ارشاد خوزستان، در حالی که می‌گفت قادر به اداره موزه هنر‌های معاصر اهواز نیست، مناقصه‌ای برگزار کرد. در سه نوبت با قیمت بالا آگهی این مناقصه در روزنامه‌ها به چاپ رسید و بعد از آنکه کسی نیامد، بدون هیچ تشریفات اداری، رایگان، بدون تعهد و حق نظارت به فردی به نام علی منوچهری داده شده. فردی که بنا به گفته عدیلی‌پور، رئیس سابق انجمن هنر‌های تجسمی خوزستان در آن زمان در ایران نبود و بعد از آن هم به ایران نیامد: «تخلفات اداری گسترده‌ای برای این واگذاری رخ داد. آن زمان همایون قنواتی، رئیس اداره ارشاد خوزستان بود و در حالی که برای مناقصه‌ای از این دست، تلاش می‌شود فردی مناسب انتخاب شود، اما موزه را به یک پیمانکار دادند که از کار هنری هیچ چیز نمی‌دانست. در تمامی قرارداد‌های وزارت ارشاد برای واگذاری، بندی وجود دارد با نام فسخ یک‌طرفه، اما این قرارداد فسخ یک‌طرفه نداشت و در نتیجه در تمام این سال‌ها با وجود همه آسیب‌ها نتوانستند قرارداد را فسخ کنند.»

عدیلی‌پور، به عکس‌های موزه اشاره می‌کند. به ساختمان نیمه‌ویرانه‌اش و تمام وسایلی که حالا یا به سرقت رفته‌اند یا خراب شده‌اند. به سیستم تهویه گرانی که چیزی جز لاشه از آن باقی نمانده. همه این‌ها مدت‌هاست قلب او و دیگر دوستداران موزه را به درد آورده.

آن‌ها که می‌گفتند موزه اهواز بعد از موزه هنر‌های معاصر تهران بزرگترین موزه کشور است، حالا جنازه بی‌جانی را می‌بینند که بعد از قرارداد هفت ساله کم‌کم جانش گرفته شد. «برای گرفتن این ساختمان، گویا منوچهری سفته‌ای صد میلیون تومانی و بدون ضمانت داده و البته هیچ کدام از امضا‌های این قرارداد اسم ندارد. من وقتی قرارداد را دیدم واقعا تعجب کردم. چطور چنین چیزی ممکن است. این ساختمان حتی مدت‌ها به سالن عروسی و مواردی از این دست اجاره داده شد و از پنج سال قبل هم برقش را قطع کردند و آثار در دمای بالا و رطوبت اهواز بدون هیچ سیستم تهویه و نگهداری به جا ماندند. البته یک آتش‌سوزی هم در اتاق برق اتفاق افتاد و سیستم کلا نابود شد.»

او به جلسه دیروز که در اداره ارشاد خوزستان برای وضعیت موزه برگزار شده اشاره می‌کند و می‌گوید که بر اساس برآورد کارشناسان ارشاد، خسارت ۲۰ میلیارد تومانی به موزه زده شده و البته این خسارت صرفا از نظر فیزیکی و ساختمان است و از وضعیت گنجینه بی‌خبریم. «در حیاط موزه اهواز، یک سرویس بهداشتی توسط شهرداری ساخته شد که اصلا مورد استفاده هم قرار نگرفت و به پاتوق بدل شد. اما معلوم نیست بر اساس چه مناسباتی چنین اتفاقاتی به این سهولت رخ داده است.»

فرستادن آثار موزه بدون بیمه و طی مراحل اداری

مهم ترین آثار موزه هنر‌های معاصر اهواز را آثاری تشکیل می‌دهند که از موزه هنر‌های معاصر آبادان به اینجا آمدند. آثاری از هنرمندانی، چون هانیبال الخاص، کوروش شیشه‌گران، محمد احصایی و …..

موزه آبادان که زمانی پررونق بود و دیوارهایش به آثار هنرمندان معروفی زینت می‌شدند، از اوایل دهه ۹۰ رو به زوال رفت. سال ۹۳، احمد نشان، فرزند خسرو نشان، مدیرکل پیشین میراث فرهنگی استان خوزستان مدیریت موزه آبادان را که مدتی از آغاز ویرانی‌اش می‌گذشت به دست گرفت، اگرچه در دوره کوتاه مدیریت او موزه بازسازی شد، اما با رها کردن موزه در بی‌خبری ارشاد، روند تخریب دوباره موزه آغاز شد. در نهایت آثار این موزه به اهواز منتقل شد. اهواز هم که از هفت سال قبل دستخوش تغییرات شد و با بستن قراردادی عجیب، نظارت از آثار هم حتی از توان اداره ارشاد خارج شد.


بیشتر بخوانید: لطفا برای حراج تهران هم گشت ارشاد بفرستید!


عدیلی‌پور می‌گوید وضعیت آثار این موزه اصلا مشخص نیست. علاوه بر آنکه در گرما و رطوبت احتمال از بین رفتن بسیاری از آن‌ها وجود دارد، بلکه در این میان تخلفات گسترده‌ای هم رخ داده. «نمونه‌اش فرستادن یکی از آثار شیشه‌گران به گالری شیرین در تهران است. وقتی قرار است اثری از یک موزه به گالری برود، باید ترتیبات اداری برایش رعایت شود و اثر بیمه شود. هیچکدام از این‌ها رخ نداد. موزه اهواز فرستادن این اثر را رد کرد، اما گالری شیرین تایید کرد. حالا سوال این است که با وجود طی نشدن این مراحل چقدر ممکن است این اثر آسیب ندیده باشد یا حتی اثری جعلی به موزه برنگشته باشد؟»

این‌ها سوالاتی است که برای فعالان این حوزه مطرح است. اما رئیس سابق انجمن هنر‌های تجسمی خوزستان پرسش مهم‌تری دارد. او می‌گوید همه این اتفاقات برای گذشته بوده، اما آیا برای آینده برنامه‌ای وجود دارد؟ «اصلا مشخص نیست وزارت ارشاد و اداره ارشاد چه برنامه‌ای برای بعد از ۳۱ مرداد دارند. آیا قرار است باز هم مناقصه برگزار شود و همین وضعیت ادامه یابد؟ قرار است خود اداره ارشاد مانند گذشته ناظر شود؟ یا زیر نظر ارشاد، کار به انجمن هنر‌های تجسمی سپرده شود؟ هنوز برای آینده هیچ تصمیمی نگرفته‌اند و وضعیت مبهم است، اما شاید بهترین راه سپردن به انجمن هنر‌های تجسمی باشد.»

از تهران کسی مسئولیت آثار موزه را بر عهده نگرفت

زمانی که قرار شد اداره موزه به منوچهری سپرده شود، مدیریت موزه زیر نظر سید حسین فدایی بود. او که یک سال مدیریت این موزه را در آن زمان بر عهده داشت، حالا کارشناس بخش تجسمی اداره ارشاد خوزستان است و به «پیام ما» می‌گوید: «همان زمان هم این قرارداد عجیب بود و چندین بار اعتراض کردم و به تهران هم نامه نوشتم، اما اتفاقی نیفتاد. نگران آثاری بودیم که از موزه آبادان آمده بود، چون موزه اهواز آثار خیلی خاصی نداشت و فقط آثار هنرمندان استان بود، اما در موزه آبادان آثار خوبی داشتیم. به موزه هنر‌های معاصر تهران نامه زدم که برای این آثار فکری کنند و ببرند، اما گفتند آثار چندان خاصی نیست و این کار را نکردند.»

او می‌گوید همان زمان، مدیر ارشاد وقت گفته بود که برای واگذاری موزه هنر‌های معاصر اهواز تحت فشار بوده و آن قرارداد هم تحت فشار نوشته شده است. «اما هیچوقت صحت این حرف مشخص نشد و این وضعیت همواره برای ما سخت بود. من در سال ۹۱ به مدت یک سال مدیر موزه بودم و سال ۹۲ یا ۹۳ بود که از طرف ارشاد به همراه یکی از همکارانم به آبادان رفتیم تا آثار آنجا را به اهواز بیاوریم. از تهران افراد متخصصی برای ساختن کشو‌های نگهداری به موزه هنر‌های معاصر اهواز آمدند. ۷۲ اثر از آبادان به آنجا آوردیم که آثار خوبی هم بودند.»

او می‌گوید در این میان احتمال تخریب و از بین رفتن بسیاری از آثار مطرح است و یکی از نمونه‌هایی که نام می‌برد آثار جلال شباهنگی است. «کار‌های آقای شباهنگی در موزه آبادان به درستی نگهداری نشده بودند و بعد از آمدن به اهواز هم وضع مساعدی نداشتند. اثر به شیشه چسبیده بود و گرما و رطوبت آن را خراب کرده بود. کار‌های حجمی رسیده از آبادان هم، اغلبشان از بین رفتند. ما تا یک سال بعد از آمدن آقای منوچهری همچنان به مخزن موزه سر می‌زدیم تا اینکه کم‌کم دعوا‌ها شروع شد و بعد از آن اجازه بازدید ندادند. البته بر اساس قرارداد می‌توانستند این کار را انجام دهند.»


بیشتر بخوانید: چرا فیلم‌های پرفروش فقط یک میلیون مخاطب دارد؟


فدایی حالا که به گذشته نگاه می‌کند می‌گوید نمی‌داند نوشته شدن آن قرارداد و واگذاری به فردی که چیزی از موزه‌داری نمی‌دانست تحت فشار بوده یا تصمیم مدیریت وقت، اما هرچه بود بعد از شکایت قضایی در دوره مدیران بعدی هم امکان ملغی شدن قرارداد فراهم نشد.

او حالا می‌گوید نگاهش به آینده مبهم است و نمی‌داند چه وضعیتی بعد از ۳۱ مرداد ماه برای موزه هنر‌های معاصر اهواز پیش خواهد آمد. «اما آنچه مشخص است این است که موزه ویران است و این ساختمان ویران‌شده با این حجم از خرابی به سرمایه کلانی برای سرپا شدن نیاز دارد که معلوم نیست باید از کجا تامین شود. چرا که وزارت ارشاد آن را تقبل نخواهد کرد. چون اگر قرار به تقبل بدهی‌ها بود، اصلا موزه را به بخش خصوصی نمی‌دادند و از سویی انجمن هنر‌های تجسمی هم همیشه مستقل از ارشاد بوده و هنوز انجمنی وجود ندارد که همه هنرمندانش با یکدیگر هم نظر باشند و بتوانند موزه را اداره کنند. مسائل مالی هم که در این میان مطرح است.»

او هرچند شنیده که انجمن‌ها و موسساتی گفته‌اند اداره موزه به آن‌ها واگذار شود، اما هزینه‌های بالا ممکن است در این مورد اختلال ایجاد کند. شاید دوباره مزایده برگزار شود، اما کسی نمی‌داند وضعیت آینده موزه هنر‌های معاصر اهواز چه خواهد شد.

منبع: پیام ما

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

عکس/ترسناک‌ترین خودروی حمل جنازه در تهران

عکس/ تغییر چهره عجیب سپیده خداوردی

تصویری زیرخاکی از داریوش مهرجویی کنار بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی، ناصر تقوایی و علی حاتمی

عکس/ برترین گلزنان تاریخ استقلال

عکس/خانه‌های زیبای رنگی بندرانزلی

عکس زیرخاکی از کافه قنادی فرانسه در دهه‌ی پنجاه شمسی

اسرائیل به چادر‌های آوارگان فلسطینی هم رحم نکرد!

تصاویری از تمرینات تیم فوتبال پرسپولیس

عکس/قیمت میوه و صیفی‌جات تهران ۷۰ سال قبل

حضور چهره‌ها در مراسم سالگرد داریوش مهرجویی و همسرش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جشنواره گل پرسپولیس در یک بازی تدارکاتی

احضار سفیر مجارستان به وزارت خارجه ایران

نظر محمدجواد ظریف درباره تغییر دکترین هسته‌ای ایران

پیش‌بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳

فیلم/ پاسخ کوبنده حامد آهنگی به کری‌خوانی جواد خیابانی برای هواداران رئال مادرید

امضای ۳ شاهد برای سردار سلیمانی + عکس

حمله پهپادی مقاومت عراق به شمال فلسطین اشغالی

خرید ریال توسط بانک مرکزی روسیه!

قند خون را چند وقت یک بار چک کنیم؟

ازدواج از طریق فضای مجازی چقدر رواج دارد؟

بیشترین دلیل مرگ زنان ۳۰ تا ۵۹ سال در ایران چیست؟

عکس/ ساعت بازی امشب تیم ملی مقابل قطر در اقصی نقاط جهان

شرایط جدید سن بازنشستگی برای زنان و مردان

فیلم/ خط و نشان نماینده پایداری در مجلس برای پزشکیان و ظریف

عکس/ تصویر دیده نشده از مسعود پزشکیان در جوانی

ایران صدرنشین افزایش تولید نفت اوپک شد

عراقچی به ترکیه می‌رود

حسن محمدی مدیرعامل شرکت اطلاع‌رسانی و آموزش بورس

مهدی جمالی‌نژاد استاندار جدید اصفهان کیست؟

جدیدترین مزدا ۳ به ایران می‌آید + عکس

عکس/سقوط جرثقیل بر روی پل خرمشهر

فیلم/استایل مدلینگی و جذاب علیرضا نیکبخت و همسرش در آسانسور

عکس/ استایل شیک و خفن سمیرا حسن پور

آخرین آمار فوتی‌های مسمومیت الکلی در مازندران

بیش از ۸۰ درصد زباله گرد‌ها در تهران افغانستانی هستند

عکس/ اعتراض دانشجویان پزشکی به شهریه ۹۰ میلیون تومانی

کابوس شور چم‌شیر؛ دومین بمب نمکی در خوزستان معروف به «گتوند دوم» این بار در شرق استان

عکس / ابراز پشیمانی عبدالرضا داوری در دادسرا

فیلم / سخنان سید حسن خمینی درباره جانشین رهبری

عکس/ پاییز رویایی در بیدخون بردسیر، استان کرمان

اینفوگرافی/نتایج ۱۰ دیدار اخیر تیم‌های ملی فوتبال ایران و قطر

فیلم/ کتک‌کاری لارنسیو رگکامف سرمربی مدنظر استقلال با همسر سابقش

برنامه پرسپولیس برای سفر به قطر

فیلم/سردار فدوی: عملکرد جبهه مقاومت بی‌نظیر است

عکس/ جابجایی اسناد مالی سریال‌های تلویزیون با وانت؟!

هر تهرانی سالانه ۲۳۲ کیلوگرم زباله تولید می‌کند

انتصاب الهام وفائی به عنوان مدیریت بیمه‌های اتکائی شرکت بیمه تعاون

فیلم/خاطره بامزه مت دیمون از تام کروز

عکس/ آمار و ارقام بازی‌های ایران و قطر

چرا قیمت دلار به ۶۰ هزار تومان کاهش نمی‌یابد؟

عکس/ بوسه سردار قاآنی بر پیشانی پدر عباس نیلفروشان

مسئول سابق مناسبات و روابط بین‌الملل سپاه: سلاح هایی قوی تر از بمب هسته ای در اختیار داریم

اخاذی مرد افغان از مردم در پوشش مامور پلیس

فیلم/اژه‌ای تاریخ نابودی اسرائیل را اعلام کرد

فیلم/راز کباب کوبیده‌های ارزان قیمت در کیترینگ‌ها لو رفت!

مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان شد

اینفوگرافی/میزان اعتیادآور بودن انواع مواد مخدر چقدر است؟

فیلم/پرونده دانشجویان مسئله دار حل و فصل شد

فیلم/ روایت داریوش اقبالی از دزدیده شدن کیفش در کنسرت هلند!

قیمت دستوری ۴ محصول لبنی حذف شد