تاریخ انتشار: ۱۰:۵۹ - ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
کلنگ پتروشیمی بهبهان در حالی به زمین زده شده که این طرح ارزیابی محیط زیستی ندارد و قرار است از آب مارون استفاده کند

کلنگ پتروشمی بر کمر بهبهان

مدیرکل محیط زیست استان خوزستان: به این شرکت گفته بودیم باید طرح ارزیابی محیط زیستی داشته باشد و بعد از ارائه این طرح، ساخت این پتروشیمی بررسی شود، اما آن‌ها کلنگ احداث را بر زمین زدند

کلنگ پتروشمی بر کمر بهبهان

اقتصاد۲۴- کلنگ ساخت پتروشیمی بهبهان در حالی دو روز قبل بر زمین کوبیده شد که این پتروشیمی ارزیابی محیط زیستی ندارد و ساخت آن خلاف سند آمایش سرزمین است. اما ماجرا فقط همین نیست. محیط زیست خوزستان از این کلنگ‌زنی بی‌خبر بوده و مدیر کل اداره محیط زیست استان خوزستان می‌گوید از اتفاق رخ داده متعجب است، هرچند محل استقرار آن را چندان مورد ایراد نمی‌داند. این در حالی است که این کلنگ‌زنی، ماجرای ساخت پتروشیمی میانکاله را هم زنده کرده است؛ پروژه‌ای در مرتع حسین‌آباد بهشهر که به دلیل نزدیکی به ذخیره‌گاه زیست‌کره میانکاله و ایجاد آلودگی برای محیط زیست و همه مشکلات دیگرش متوقف شد. حالا فعالان محیط زیست خوزستان که در هفته دولت شاهد همه فعالیت‌های صنعتی جدید از جمله کلنگ‌زنی پتروشیمی بهبهان بوده‌اند، معتقدند ساخت پتروشیمی بهبهان هم توجیه ندارد و بر اساس سند آمایش سرزمین، نباید در این شهر صنایع آلاینده بالادستی و پایین‌دستی شیمیایی و پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی نفت و گاز ساخته شود.

این در حالی است که محل تامین آب این پتروشیمی هم محل مناقشه است و قرار است از رودخانه مارون تامین شود. رودخانه‌ای که آن هم در ماه‌های گذشته نامش بسیار شنیده شد و ساخت سد مارون ۲ بر روی آن نگرانی‌های زیادی به دنبال آورد.

یک ماه قبل بود که ساخت پتروشیمی بهبهان جدی‌تر شد و سازندگان پتروشیمی از اداره محیط زیست خوزستان درخواست مجوز کردند. بعد از این درخواست بود که اداره محیط زیست به آن‌ها گفت که باید ارزیابی محیط زیستی داشته باشند و بدون ارزیابی امکان ساخت فراهم نیست. محمدجواد اشرفی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در گفتگو با «پیام ما» از آن درخواست می‌گوید: «ما به آن‌ها گفتیم پتروشیمی بدون داشتن ارزیابی محیط زیستی امکان راه‌اندازی ندارد و تا گزارش ارزیابی به دست ما نرسد و ما هم بررسی‌های لازم را انجام ندهیم مجوز شروع کار صادر نخواهد شد. از سویی در نامه‌ای کتبی به آن‌ها گفتیم که باید استعلام رسمی از سازمان صنعت، معدن و تجارت هم برای کارشان داشته باشند برای همین هم بسیار متعجب شدیم که چطور کلنگ شروع کار را بر زمین کوبیدند. چرا که کلنگ‌زنی بدون این موارد ممنوع است و دیروز هم به صورت رسمی بار دیگر به آن‌ها اعلام شده است.»

او می‌گوید این پتروشیمی قرار است در کنار «پالایشگاه شماره دو بیدبلند» راه‌اندازی شود. «پالایشگاه شماره دو بیدبلند گاز‌های رها شده از تولید گاز را جمع‌آوری کرده و به محصولات مختلف تبدیل می‌کند. برخی از این‌ها خوراک پتروشیمی است و برخی دیگر صادراتی است که از طریق بندر ماهشهر صادر می‌شود. آن‌ها حالا می‌خواهند برای تکمیل زنجیره تولیدشان، در کنار پالایشگاه، پتروشیمی بسازند.»


بیشتر بخوانید: مرگ تالاب شادگان با پتروشیمی «بهبهان»


تروشیمی صنعتی آب‌بَر است و ساخت آن بر اساس سند آمایش سرزمین باید در کنار خلیج فارس باشد. حالا این یکی از اصلی‌ترین پرسش‌ها از سازندگان پتروشیمی است که چرا این کار را به ماهشهر منتقل نمی‌کنند؟ منطقه‌ای که چندین پتروشیمی در آن فعال است و از سویی به دلیل مجاورت با دریا امکان استفاده از آب هم مهیا است. اشرفی می‌گوید این سوال محیط زیست هم است و گزارش ارزیابی برای بررسی مواردی از این دست تدوین می‌شود. «آنطور که گفته شده، توافق‌نامه‌هایی با آب و فاضلاب دارند تا در قبال خدماتی به این شرکت، اعم از کمک به نگهداری تصفیه‌خانه و … آب در اختیارشان قرار گیرد. اما آنچه محرز است این است که باید از آب رودخانه مارون استفاده کنند.»

رودخانه‌ای که در ماه‌های گذشته مناقشاتی بسیاری به خود دید و ساخت «سد مارون ۲» در کهگیلویه و بویراحمد آن هم بدون ارزیابی محیط زیستی، صدای بسیاری از فعالان محیط زیستی را درآورد. فعالان می‌گفتند ساخت این سد باعث می‌شود حقابه تالاب شادگان دچار مشکل شود و حالا ساخت پتروشیمی خود به بلای جدیدی بدل شده و قرار است آب رودخانه‌ای که باید حقابه محیط زیست و شرب و کشاورزی باشد به آنجا ریخته شود.

اشرفی با این حال معتقد است محل استقرار این پتروشیمی ایرادی ندارد و امکان ساختش در بهبهان ممکن است، اما سایر موارد اعم از محل استفاده آب یا آلودگی و پساب آن هنوز مشخص نیست. «نمی‌توان به صراحت گفت در آینده این پتروشیمی چه مشکلات محیط زیستی ایجاد خواهد کرد. گزارش ارزیابی برای پیش‌بینی مواردی از این دست است.»

طرحی خلاف قانون

کلنگ پتروشیمی بدون سر و صدا به زمین کوبیده شد. محمد داس‌مه، دبیر کمیته حقوقی شورای هماهنگی تشکل‌های محیط زیستی و منابع طبیعی استان خوزستان در این مورد به «پیام ما» می‌گوید: «شب قبل از کلنگ‌زنی متوجه ماجرا شدم. بسیار تعجب کردم. بعد از آن فعالیت برای مقابله با ساخت پتروشیمی را شروع کردم. به علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست هم نامه نوشته‌ایم.»
هرچند پتروشیمی گزارش ارزیابی ندارد، اما موارد دیگری هم وجود دارد که ساخت این مجموعه را محل مناقشه قرار دهد. یکی از آن‌ها سند آمایش سرزمین خوزستان است. داس‌مه به این سند اشاره کرده و می‌گوید: «بر اساس صفحات ۳۱ و ۳۲ سند چکیده مطالعات آمایش سرزمین استان خوزستان، این استان به ۹ منطقه تبدیل شده که شهرستان آغاجاری، امیدیه و بهبهان منطقه پنج برنامه‌ریزی و تعریف شده‌اند و صراحتا در این سند قید شده: «هر گونه صنایع آلاینده بالادستی و پایین دستی شیمیایی و پتروشیمی و صنایع پایین دستی نفت و گاز به دلیل وجود منابع کشاورزی در شهرستان بهبهان مورد تایید آمایش استان نیست.»

او به سایر قوانین موجود هم اشاره دارد. قوانینی که بر اساس آن‌ها ساخت این پتروشیمی خلاف قانون است: «بر اساس سیاست‌های کلی نظام در بخش نفت و گاز ابلاغی از سوی مقام رهبری و بند ۱۱ سند چشم‌انداز ۲۰ ساله در بخش نفت و گاز تا افق ۱۴۰۴ و همچنین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس به شماره مسلسل ۱۴۴۸۰، طرح‌های پتروشیمی زنجیره ارزش باید کنار مجتمع‌های بالادستی در سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان قرار گیرند. یعنی آب‌های رسمی ماهشهر، پارس جنوبی و یا چابهار. به این ترتیب مکان‌یابی صورت گرفته خلاف ضوابط فوق و انحراف از اجرای قانون است.»

این پتروشیمی قرار است در ۱۵ کیلومتری شهر بهبهان و در نزدیکی تعداد زیادی از روستا‌ها ساخته شود. هنوز میزان آب مصرفی آن مشخص نیست، اما در خبر‌ها گفته شده که در طرح تولید پروپیلن از پروپان حدود ۷۰۰ هزار تن از محصول پروپان پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به ۶۰۰ هزار تن محصول با ارزش پلی‌پروپیلن تبدیل خواهد شد و سرمایه‌گذاری انجام شده در اجرای این طرح ۹۵۰ میلیون دلار است. با این وجود آنچه تاکنون عیان شده این است که نه جانمایی درستی برایش انجام گرفته و نه گزارش ارزیابی دارد. نکاتی که هرکدام از آن‌ها می‌تواند دلیلی باشد تا این طرح عملی نشود و حالا سوال اینجاست که چطور با وجود چنین مواردی در آغاز هفته دولت، کلنگ این پروژه صنعتی بر زمین زده شده است؟

منبع: پیام ما

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
بهروز
0
0
يکشنبه ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
پتروشیمی بهبهان که مثل پتروشیمیهای گچساران دهدشت نورآباد ممسنی کازرون زیرمجموع۵ پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس بهبهان می باشد که محل آن در مجموعه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس می باشد که مجوز زیست محیطی را دارد فقط می ماند مسئله آب پالایشگاه می خواهد با توسعه فاضلاب و آب شهرستان بهبهان وهزینه های هنگفت اجتماعی در اینمورد و سایر موارد به کمک شهرستان بهبهان بیاید به غیر از پتروشیمی بهبهان کلیه پتروشیمیهای گچساران دهدشت نورآباد ممسنی کازرون و... مشکل زیست محیطی و آب دارند پتروشیمی گچساران که درحال اتمام است از آب خیرآباد بهبهان و پتروشیمی دهدشت هم آب رودخانه مارون که هر دو رودخانه بالا ستی تالاب شادگان هستند آقای باسمه چرا دادت برای سایر پتروشیمیهای زیر مجموعه بیدبلند۲ در نمی آید آقای داسمه دست از سر بهبهان بردار چرا مانع پیشرفت بهبهان می شوی مشکلت با پیشرفت بهبهان چیست بگو تا حلش کنیم
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خودرو یک شبه ۳۰ درصد گران شد/ درخواست خودروسازان تمامی ندارد؛ موج گرانی بعدی شاید تا قبل از پایان سال!

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تولد قلعه‌نویی

تصویری از یک موشک غول‌پیکر جنگی بر فراز دریای خزر

همه چیز درباره اقتصاد ژاپن/ چهارمین اقتصاد بزرگ جهان که حداکثر تورم سال‌های اخیرش ۴ درصد بود

پوتین موشک آخرالزمانی را معرفی کرد

واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم

سخنان تکان‌دهنده همتی درباره وضعیت معروف‌ترین منطقه آزاد ایران

سفر کشتی گیران با دبیر به مسکو

عکس/استوری جدید گلزار

پرفروش‌ترین آیفون کدام است؟

عکس/ حضور ستاره استقلال در امارات

افشای راز قتل زنی پس از نیم قرن؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد

عکس/استوری جدید نیما شعبان‌نژاد

هم خیابانی اشتباه می‌کند، هم بازیکنان تیم ملی!

عکس/دلیل کاهش وزن شدید سحر دولتشاهی فاش شد

عکس/توئیت جدید ایلان ماسک ایرانی‌ها را غافلگیر کرد

عکس/یوسف تیموری از چهره جدیدش رونمایی کرد

خبرگزاری فرانسه: سه کشور اروپایی و آمریکا قطعنامه خود علیه ایران را تقدیم شورای حکام آژانس کردند

سازمان بهشت زهرا (س) اطلاعیه داد

عکس/گریم متفاوت مجری سابق تلویزیون

این شغل ممنوعه رسما در ایران مجاز شد

قتل یک زن توسط همسر سابق در فارس